“Μένουμε Ευρώπη”; Υποκλοπές, δικαιώματα και κράτος δικαίου.
Του Αντώνη Γαλανόπουλου
Ο τίτλος αυτός της εκδήλωσης που συνδιοργανώνουν η Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Πρωτοβουλία «Ώρα Μηδέν» για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου προκάλεσε από χθες μια σχετικά έντονη συζήτηση και μια ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση στον λεγόμενο κεντρώο χώρο. Αυτό δείχνει και την επιτυχία του τίτλου.
Ο τίτλος δε ρωτά αν θέλουμε να μείνουμε Ευρώπη. Ρώτα υπαινικτικά εάν οι υποκλοπές και ο τρόπος που μεταχειρίζεται η κυβέρνηση της χώρας τα δικαιώματα και το κράτος δικαίου συνάδουν με την “Ευρώπη” όπως νοείται στον δημόσιο λόγο, στον λόγο της κυβέρνησης και στον λόγο των κεντρώων και φιλελευθέρων.
Όποιοι δεν το κατάλαβαν αυτό είναι γιατί μάλλον δεν ενδιαφέρονται τόσο ή υποτιμούν τα υπαρκτά γεγονότα που πλήττουν αυτό που λέμε κράτος δικαίου και δημοκρατικά δικαιώματα αλλά ενδιαφέρονται περισσότερο για την υπεράσπιση μιας ταυτότητας και τη συνέχιση μιας φαντασιακής μάχης απέναντι σε έναν υποτιθέμενο αριστερό ολοκληρωτισμό που τους/μας απειλεί.
Μπορεί, βέβαια, να μην είναι αυτό. Να είναι κάτι πιο απλό κι ανθρώπινο. Εδώ πριν λίγα χρόνια ένα πρόσωπο που αντιδρά σήμερα στον τίτλο της εκδήλωσης είχε υποστηρίξει ότι το “πρώην” στο ΠΓΔΜ δεν προσδιόριζε τη “γιουγκοσλαβική Δημοκρατία” αλλά ήταν άρνηση της χρήσης του όρου “Μακεδονία”, ήταν κάτι σαν πρώην Μακεδονία.
Το κρίσιμο ερώτημα που δεν μπορεί να κρυφτεί, όσο κι αν προσπαθούν από χθες να το θολώσουν, είναι πόσο φιλο-ευρωπαικες, προοδευτικές, κεντρώες και φιλελεύθερες είναι αυτές οι πρακτικές της κυβέρνησης; Και, όπως είχε αναρωτηθεί και ο Μαραντζιδης πρόσφατα, όσοι και όσες συνεχίζουν να μην αντιδρούν σήμερα και δηλώνουν φιλελεύθεροι είναι, άραγε, ακόμα φιλελεύθεροι;
Πολιτικός επιστήμονας
Πρώτη δημοσίευση στο Facebook