Στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συζητήθηκε ενώπιον 66 Αρεοπαγιτών, εάν οι διαχειριστές των «κόκκινων» δανείων έχουν τη δυνατότητα να πλειστηριάζουν ακίνητα δανειοληπτών.
Στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα βρέθηκαν από τη μια μεριά οι δικηγόροι των funds και των Τραπεζών και από την άλλη των δανειοληπτών «κόκκινων» δανείων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και Αιγίου, Επιμελητήρια κι επιχειρήσεις.
Η υπόθεση έφθασε στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, λόγω της μείζονος σημασίας του θέματος αλλά και επειδή έχουν εκδοθεί αντιφατικές ποινικές αποφάσεις.
Οι Αρεοπαγίτες κλήθηκαν να αποφασίσουν ποιο νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να ισχύει, δηλαδή αυτό του 2003 ή του 2015 για τις Εταιρείες Απαιτήσεων Δανείων (funds).
Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε ότι μπορεί να γίνεται ταυτόχρονα η χρήση και των δύο νόμων (2003 και 2015).
Οι συνήγοροι των Τραπεζών ανέφεραν ότι ο νόμος του 2003 θεσμοθετήθηκε για να μπορέσουν τα τραπεζικά ιδρύματα να αξιοποιήσουν το δανειακό της χαρτοφυλάκιο, να πάρουν χρήματα από εταιρείες ειδικού σκοπού, οι οποίες στη συνέχεια να εκδώσουν ομόλογα και έτσι να αποτελέσει αυτός ο τρόπος ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για την εθνική οικονομία και για τις επιχειρήσεις.
«Πρέπει να δούμε ποιος ήταν ο σκοπός του νομοθέτη πριν και ποιος ήταν ο σκοπός του νομοθέτη μεταγενέστερα σε μία περίοδο της υπό κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος με πληθώρα κόκκινων δανείων», ανέφεραν οι δικηγόροι.
Από την πλευρά των δανειοληπτών, αναφέρθηκε ότι οι πλειστηριασμοί πρέπει να γίνονται όπως απαιτεί η νομοθεσία, δηλαδή να δίνεται προηγούμενα η δυνατότητα στον οφειλέτη να προβαίνει στον διακανονισμό της οφειλής του και να μην εφαρμόζεται η τακτική των funds.
Οι συνήγοροι των δικηγορικών Συλλόγων επεσήμαναν ότι η Κυβέρνηση δεν έδωσε νομοθετική λύση στο επίμαχο πρόβλημα, ενώ μπορούσε και «πέταξε το θέμα σε εσάς τους αρεοπαγίτες».
Δεκάδες άτομα με πανό στα χέρια είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί έξω από το δικαστικό μέγαρο. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.
Η Ολομέλεια θα εκδώσει την απόφασή της το επόμενο διάστημα.