Η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι απίθανο να αποκτήσει τα 300 σύγχρονα κύρια άρματα μάχης που λέει ότι χρειάζεται για να κερδίσει τον πόλεμο, τονίζει σε ανάλυσή του στο BBC o Jonathan Beale.
«Αλλά αν μισή ντουζίνα δυτικά έθνη παράσχουν από 14 άρματα μάχης το καθένα, τότε το σύνολο θα ανέλθει σε σχεδόν 100 – κάτι που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά» προσθέτει.
Τα δυτικά άρματα μάχης – συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών Challenger 2, των γερμανικών Leopard 2 και των αμερικανικών Abrams – θεωρούνται όλα ανώτερα από τα αντίστοιχα της σοβιετικής εποχής, όπως το πανταχού παρών T-72. Θα παρέχουν στα ουκρανικά πληρώματα περισσότερη προστασία, ταχύτητα και ακρίβεια.
Ο αναλυτής εκτιμά ότι «τα δυτικά σύγχρονα άρματα μάχης δεν είναι από μόνα τους ένα θαυματουργό όπλο ή ένα παιχνίδι που αλλάζει τα δεδομένα. Είναι επίσης αυτό που παρέχεται παράλληλα με αυτά».
Όπως λέει ο Jonathan Beale: «τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξε μια βαθμιαία αλλαγή στα βαρέα όπλα που παρέχονται από τη Δύση – συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων περισσότερων τεθωρακισμένων οχημάτων, συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών. Συνδυασμένα, είναι το είδος του στρατιωτικού υλικού που απαιτείται για να διαπεράσουν τις ρωσικές γραμμές και να ανακαταλάβουν εδάφη. Εάν τα ουκρανικά στρατεύματα μπορέσουν να εκπαιδευτούν και τα όπλα παραδοθούν εγκαίρως, θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικά στοιχεία οποιασδήποτε εαρινής επίθεσης. Ένα στοιχείο που λείπει από τις επιθετικές επιχειρήσεις εξακολουθεί να είναι η αεροπορική ισχύς».
«Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τη Δύση να της παράσχει σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη από την αρχή του πολέμου. Μέχρι στιγμής, κανένα δεν έχει παραδοθεί» καταλήγει η ανάλυση.
Πηγή: BBC