Σοβαρές αμφιβολίες εκφράζονται για τον ρόλο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί στο Peninsula Capital, ένα fund με έδρα το Λουξεμβούργο. Δημοσίευμα – «βόμβα» της Le Soir βάζει στο «μικροσκόπιο» τις συμβουλευτικές αρμοδιότητες που είχε ο Σαρκοζί στο εν λόγω fund, με βάση μαρτυρίες και έγγραφα που αμφισβητούν τις υπηρεσίες του, αλλά και την προέλευση των κεφαλαίων.
Οι πληροφορίες γύρω από τον μυστηριώδη ρόλο του Σαρκοζί έχουν ελεγχθεί και αμφισβητηθεί από το δίκτυο «Ευρωπαϊκές Ερευνητικές Συνεργασίες» και την ανεξάρτητη γαλλική ερευνητική διαδικτυακή εφημερίδα Mediapart.
3,3 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό του Σαρκοζί από το Peninsula Capital
Όπως αναφέρει η Le Soir ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργαζόμενος ως δικηγόρος και λέκτορας, λάμβανε αρκετά χρήματα για να του εξασφαλίσουν μία άνετη ζωή. Αυτό που ήταν γνωστό έως τώρα είναι ότι δραστηριοποιείτο και στον τομέα των Οικονομικών.
Στις 10 Αυγούστου του 2018, ο Νικολά Σαρκοζί λαμβάνει σε έναν από τους προσωπικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς στην τράπεζα Edmond de Rothschild, δύο εμβάσματα συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ. Τα εν λόγω χρήματα προέρχονται από δύο εταιρείες του Λουξεμβούργου που συνδέονται με το fund Peninsula Capital.
Προκειμένου να δικαιολογήσει τη συναλλαγή το fund μεταβίβασε τα χρήματα, αναφέροντας στην επιστολή προς την τράπεζα, πως πρόκειται για πληρωμή παροχής υπηρεσιών.
Σε αυτή την «αυστηρά εμπιστευτική» επιστολή, αναφερόταν πως ο Νικολά Σαρκοζί έδωσε συμβουλές στην εταιρεία σχετικά με μία επένδυση που έγινε στην ιταλική σιδηροδρομική εταιρεία NTV και έλαβε μερίδιο από τα κέρδη του κεφαλαίου που επενδύθηκε.
Το πρόβλημα σε αυτή τη συναλλαγή έγκειται σε μαρτυρίες και έγγραφα που θέτουν σε αμφισβήτηση τη θέση που είχε στο fund ο Σαρκοζί.
Η προέλευση της Peninsula
Πριν εξεταστεί το πρόβλημα, είναι απαραίτητη μία αναδρομή στην ιστορία της Peninsula Capital. Το fund, που διατηρεί εγκαταστάσεις στο Λουξεμβούργο και το Λονδίνο, ιδρύθηκε το 2016 με στόχο τις επενδύσεις σε μη εισηγμένες εταιρείες, κυρίως σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία.
Ιδρυτής είναι ο 66χρονος Ισπανός Borja Prado, ένας επιχειρηματίας με πολύ μεγάλη επιρροή στη χώρα.
Για να φτιάξει τη Peninsula, ένωσε τις δυνάμεις του με δύο ακόμη χρηματοδότες το 2016.
Τον Μάρτιο του 2017, η Peninsula Capital Advisors, η διοικητική δομή του ταμείου με έδρα το Λονδίνο, προσέλαβε τον Ζαν Σαρκοζί, τον μεγαλύτερο γιο του πρώην προέδρου, ως «επιχειρησιακό διευθυντή».
Τα χρήματα, τα οποία επενδύει η εταιρεία, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Τύπου προέρχονται κυρίως από τον Κόλπο (Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.λπ.)
Τζακ ποτ 181 εκατομμυρίων ευρώ
Το πρώτο μεγάλο βήμα πραγματοποιείται αμέσως μετά την άφιξη του γιου του Σαρκοζί. Στις 29 Ιουνίου 2017, το fund αγοράζει έναντι 66 εκατ. ευρώ, το 12,8 της NTV, της ιταλικής εταιρείας που εκμεταλλεύεται τρένα υψηλής ταχύτητας.
Τον Απρίλιο του 2018, ένα αμερικανικό επενδυτικό fund αγοράζει όλες τις μετοχές της NTV.
Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, η Peninsula αποκτά 181 εκατ. ευρώ.
Τα χρήματα φτάνουν σε δύο δόσεις, τον Απρίλιο και στη συνέχεια στις 31 Ιουλίου 2018.
Δέκα μέρες αργότερα, ο Νικολά Σαρκοζί λαμβάνει 3,15 εκατομμύρια ευρώ στον λογαριασμό του στην Edmond de Rothschild.
Για τις πληρωμές του, το δικηγορικό γραφείο Van Campen/Liem έστειλε επιστολή στην τράπεζα για τις δικαιολογήσει.
Η εταιρεία εξηγεί ότι «από το 2018, ο Νικολά Σαρκοζί […] είναι ανώτερος σύμβουλος της Peninsula Capital II», της λουξεμβουργιανής εταιρείας που διαχειριζόταν το έργο NTV.
Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι ο Νικολά Σαρκοζί αμείβεται με τη μορφή συμμετοχής στα κέρδη και ότι «έλαβε μέρος των τόκων που δικαιούται».
Στην αρχή της επιστολής του, ωστόσο, το δικηγορικό γραφείο προειδοποιεί: «Δεν δεχόμαστε καμία ευθύνη για την ακρίβεια των παρακάτω πληροφοριών», τις οποίες «λάβαμε από το Peninsula Capital II».
Ακολουθούν ωστόσο κι άλλες ασυνέπειες. Δεδομένου ότι ο Νικολά Σαρκοζί είχε προσληφθεί το 2018, δεν μπορούσε να συμμετάσχει στην επένδυση στο NTV, που έγινε τον Ιούνιο του 2017.
Κατά τη μεταπώληση, το επόμενο έτος, το αμερικανικό fund που αγόρασε το NTV απέκτησε τις μετοχές όλων των μετόχων, όχι μόνο αυτών της Peninsula (μειοψηφία με 12,8%). Επομένως, το fund δεν ήταν στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, και εκ των προτέρων δεν χρειαζόταν ο Νικολά Σαρκοζί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του εκεί.
Επιπλέον, ο Νικολά Σαρκοζί φαίνεται να λαμβάνει επιπλέον 152.164 ευρώ τον Απρίλιο του 2019 -συνολικά 3,3 εκατ. ευρώ- παρόλο που η επιχείρηση NTV είχε τελειώσει ένα χρόνο νωρίτερα.
Αμφιβολίες για τον ρόλο του Νικολά Σαρκοζί
Δύο στελέχη της Peninsula, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της Borja Prado, ανέφεραν στη Le Soir, ότι ο Σαρκοζί δεν εργαζόταν για το fund.
«Ο Σαρκοζί δεν είχε ποτέ συμβουλευτικό ρόλο στην εταιρεία. Η Peninsula δεν έχει προσλάβει κανέναν σύμβουλο για αυτή τη συναλλαγή ή για οποιαδήποτε άλλη, επειδή το αμοιβαίο κεφάλαιο έχει μια επενδυτική επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την επανεξέταση των συναλλαγών», είπε ο Πράδο στο EIC κατά τη διάρκεια ενημέρωσης. Ανέφερε επίσης ότι «κανείς δεν πλήρωσε τον Σαρκοζί».
Οι τραπεζικές καταστάσεις του Νικολά Σαρκοζί, τις οποίες εξασφάλισε το Mediapart, αποτελούν απόδειξη αυτού.
Η προέλευση των κεφαλαίων εγείρει επίσης ερωτήματα.
Η επιστολή της δικηγορικής εταιρείας αναφέρει ότι ο Νικολά Σαρκοζί ήταν σύμβουλος της Peninsula Capital II, της εταιρείας διαχείρισης της επιχείρησης NTV. Μόνο που ο Νικολά Σαρκοζί δεν πληρώθηκε από την Peninsula Capital II, αλλά από δύο άλλες εταιρείες του Λουξεμβούργου: την Peninsula Associates II που πλήρωσε συνολικά 300.000 ευρώ και ειδικά την Peninsula Partners II που πλήρωσε 3 εκατ. ευρώ.
Η τελευταία εταιρεία ανήκει κατά 100% στους επενδυτές της Peninsula που χρηματοδότησαν την αγορά των μετοχών της NTV.
Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό ότι ο Νικολά Σαρκοζί δεν πληρώθηκε από το ταμείο του fund, αλλά απευθείας από κάποιους επενδυτές του, οι οποίοι πήραν τα χρήματα από το μερίδιό τους στα κέρδη της επιχείρησης NTV.
Η ταυτότητα των μετόχων της Peninsula Partners II είναι μυστική, χάρη στο ειδικό καθεστώς που επέλεξε η εταιρεία, που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου για να διασφαλίσει την ανωνυμία των επενδυτών σε κεφάλαια που είναι εγκατεστημένα στο Μεγάλο Δουκάτο.
Ωστόσο, σύμφωνα με δύο εμπιστευτικές πηγές που συμμετείχαν στην επιχείρηση και ζήτησαν την ανωνυμία τους, η εταιρεία που πλήρωσε τον Νικολά Σαρκοζί ανήκει κατά πλειοψηφία σε μια οντότητα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Τα χρήματα προήλθαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ιδίως από το οικογενειακό γραφείο του Σεΐχη Μοχάμεντ μπεν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν», εμίρη του Άμπου Ντάμπι και πρόεδρο των ΗΑΕ, διαβεβαιώνει πηγή που ενημερώθηκε για τη συμφωνία.
Το ερώτημα που θέτει η Le Soir είναι «τι έκανε ο Νικολά Σαρκοζί για να αξίζει αυτή την αμοιβή;» Μπροστά σε όλα αυτά τα ερωτήματα, υπάρχει ένας τοίχος σιωπής: κανένας από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης δεν απάντησε στις ερωτήσεις μας, στην πρώτη γραμμή των οποίων ο Νικολά Σαρκοζί και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.