«Έχουμε ανάγκη από μια μακρά πορεία οικονομικής μεγέθυνσης με ταυτόχρονη, όμως, αλλαγή του παραγωγικού προτύπου διότι μόλις ανέκαμψε η οικονομία αμέσως εμφανίστηκε το πρόβλημα με το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών» τόνισε σε συνέντευξη του ο Γιάννης Δραγασάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί»
«Το ζήτημα τη παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι πιο σύνθετο σε σχέση με το παρελθόν. Δεν φτάνει μόνο η μεγέθυνση αλλά η ανάπτυξη πρέπει να είναι και βιώσιμη από κοινωνική και οικολογική άποψη. Για το λόγο αυτό είναι εντονότερη από ποτέ η ανάγκη ύπαρξης ενός σχεδιασμού που να διαγιγνώσκει ανάγκες, να ιεραρχεί προτεραιότητες, να δίνει τις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε ως χώρα και να κατανείμει σωστά τους πόρους.
Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει αυτή την λογική. Αντιθέτως ακολουθεί το δόγμα ότι οι αγορές από μόνες τους θα λύσουν το πρόβλημα. Για αυτό έβαλε αμέσως στο συρτάρι την Αναπτυξιακή Στρατηγική που είχαμε εκπονήσει» επισημαίνει ο Γ. Δραγασάκης.
«Ένας ακόμη σοβαρός παράγοντας που εμποδίσει την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου είναι η ύπαρξη οικονομικών συμφερόντων που βγάζουν μεγάλα κέρδη από την παρούσα κατάσταση και τα οποία, προφανώς, δεν θέλουν τις οποιεσδήποτε αλλαγές» σημπλήρωσε.
«Επίσης θέλω να πω, επειδή το θέμα είναι και επίκαιρο, ότι δεν μπορούμε να ευελπιστούμε σε μια ανάπτυξη βιώσιμη και διατηρήσιμη αν οι θεσμοί δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη. Ποιος να κάνει επένδυση σε μια χώρα αν φοβάται ότι παρακολουθείται από ανεξέλεγκτα κέντρα;» κατέληξε.
Επίσης σχετικά με το παραγωγικό μοντέλο και τις προοπτικές της ελληνικής κυβέρνησης ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι: «Επομένως το θέμα της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου είναι κατεξοχήν πολιτικό και απαιτείται η δημιουργία της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας που να το θέσει ως βασικό στόχο. Στις επερχόμενες εκλογές οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν έχοντας στο μυαλό τους και αυτά τα ζητήματα και με επίγνωση το τι διακυβεύεται.
Θα είμαι πολύ ανήσυχος για το μέλλον αν δεν αξιοποιήσουμε το χρόνο που κερδίσαμε με τη ρύθμιση του χρέους που έγινε το 2018, κατευθύνοντας τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ σε δράσεις που αλλάζουν το παραγωγικό πρότυπο.
Δεν πρέπει να ξοδεύεται ούτε ένα ευρώ χωρίς να ξέρουμε το οικονομικό και κοινωνικό του αποτέλεσμα. Η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των δημοσίων δαπανών είναι το χρόνιο πρόβλημα στη χώρα μας και όχι το ύψος τους. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δημόσιο χρήμα δόθηκε χωρίς διαφανή, πολλές φορές, κριτήρια, ενώ έχει ξεχειλώσει το θέμα των απευθείας αναθέσεων.
Η συμμετοχή της κοινωνίας στην αναπτυξιακή διαδικασία αναγνωρίζεται διεθνώς ως παράγοντας θετικός για την ανάπτυξη και τη δημοκρατία. Για το λόγο αυτό διοργανώσαμε, ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα περιφερειακά συνέδρια, όπου ακούσαμε τους φορείς και βγάλαμε πολύτιμα συμπεράσματα που μας βοήθησαν να συντάξουμε την Αναπτυξιακή Στρατηγική».