Νέα στοιχεία σχετικά με την δράση της διαβόητης Intellexa που εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό Pretador τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες (σε ορισμένες περιπτώσεις με εγκρίσεις υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών) έφερε στο φως το “Βήμα της Κυριακής” και ο Βασίλης Λαμπρόπουλος. Η ίδια εφημερίδα ήταν αυτή που πριν περίπου τρεις μήνες είχε επίσης αποκαλύψει πως δρούσε ενιαίο κέντρο μεταξύ της εταιρείας του πρώην πράκτορα της Μοσάντ Ταλ Ντίλιαν, της ΕΥΠ και της Ελληνικής Αστυνομίας και τώρα με νέο δημοσίευμα οι δύο παραπάνω περιπτώσεις αποκτούν “λογική σύνδεση”.
Η εφημερίδα αποκαλύπτει συγκεκριμένα πως “ως δυσεύρετοι υπάλληλοι «υψηλής ειδίκευσης» και συγκεκριμένων τεχνικών δυνατοτήτων, που καταλάμβαναν όμως «απλές θέσεις γραφείου», είχαν προσληφθεί σε ελληνικές εταιρείες που φέρονται σχετιζόμενες με το παράνομο λογισμικό Predator Ισραηλινοί που φαίνεται να έπαιξαν κύριο ρόλο στη λειτουργία τους. Με τις σχετικές εγκρίσεις για την απασχόλησή τους στην Ελλάδα να είχαν δοθεί τον Μάρτιο του 2021 από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.”
Αναλυτικά το δημοσίευμα αναφέρει:
Το αίτημα του Φέλιξ Μπίτζιου
Και αυτό ύστερα από αίτημα που είχε υποβάλει στο εν λόγω υπουργείο – σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής» – ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος, που θεωρείται κεντρικό πρόσωπο του ύποπτου λογισμικού στη χώρα μας. Στο έγγραφο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μνημονεύεται ότι το αίτημα του κ. Μπίτζιου, που ικανοποιήθηκε 13 ημέρες μετά την υποβολή του, αφορούσε τον ερχομό στην Ελλάδα στελεχών με σημαντικές επαγγελματικές δυνατότητες, που δεν υπάρχουν στη χώρα μας. Ομως στη συνέχεια υπάρχει αναφορά για προσλήψεις «υπευθύνων διαχείρισης γραφείων», μια αναφορά που δεν παρέχει σαφείς διευκρινίσεις για την κατάσταση. Παράλληλα, παραμένει άγνωστο τι μνημονεύεται στους σχετικούς φακέλους που υπέβαλε ο κ. Μπίτζιος και αν επεξηγείται ποια «υψηλή ειδίκευση» είχαν οι Ισραηλινοί και σε τι αυτή ακριβώς θα χρησίμευε.
Μάλιστα, η απόφαση αυτή του υπουργείου Μετανάστευσης στάλθηκε μέσω του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και συγκεκριμένα μέσω του διπλωματικού ταχυδρομείου. Μια διαδικασία που αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί προσδιόριζαν ως «προβλεπόμενη» και δεν συνιστά υποβοήθηση των αιτούντων.
Η Ισραηλινή και οι εταιρικές συνδέσεις
Το ενδεικτικό έγγραφο που παρουσιάζει η εφημερίδα μας αφορά την πρόσληψη μιας Ισραηλινής στην εταιρεία Apollo Technologies – Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία που φέρεται να ασχολείται με «υπηρεσίες σχεδιασμού και ανάπτυξης τεχνολογιών της πληροφορίας για εφαρμογές». Η εν λόγω εταιρεία, με έδρα στο Μαρούσι, ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020 και έχει την ίδια μητρική, την ιρλανδική Thalestris LTD, με την Intellexa που θεωρείται ο φορέας του Predator στην Ελλάδα. Ακόμη μια Ελληνίδα, εκ των υπευθύνων της Apollo Technologies, εμφανιζόταν ως συνεργάτιδα των Ισραηλινών Σαχάκ Αβνί και Ταλ Ντίλιαν, που επίσης έχουν συνδεθεί με την εισαγωγή του παράνομου λογισμικού στη χώρα μας.
Τέλος, δημιουργός της Apollo Technologies εμφανίζεται λογιστής με γραφεία στην Κύπρο και στην Ελλάδα που πρωτοστατεί και στη μεταφορά της εταιρείας Intellexa στην χώρα μας. Η προαναφερόμενη εταιρεία απασχολούσε επίσης αλλοδαπούς από το Ισραήλ.
Τι σημαίνουν αυτά
Τα παραπάνω αποκτούν πρόσθετη αξία για τους εξής λόγους:
-Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επέβαλε πριν λίγο καιρό μεγάλο πρόστιμο στην Intellexa για την εμπορία του κακόβουλου λογισμικού, ενώ επιβεβαίωσε πως περίπου 40 κακόβουλα μηνύματα έφθασαν στα κινητά τηλέφωνα περίπου 20 προσώπων, τα περισσότερα από τα οποία αναφέρθηκαν στις λίστες που έχουν δημοσιοποιηθεί.
-Το επόμενο διάστημα αναμένεται να έρθουν στο φως νέα στοιχεία για την λειτουργία του κέντρου του Pretador στη χώρα μας, ενώ μέχρι τον Μάρτιο θα ανακοινωθεί και το σχετικό πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου PEGA.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμά πως, με βάση συγκεκριμένη περίπτωση που αποκάλυψε στη Βουλή ο Γιάννης Ραγκούσης, είναι πιθανό να χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα του emvolio.gov για την παγίδευση τηλεφώνων κάποιων εκ των προσώπων που έχουν αναφερθεί στις σχετικές λίστες.