Με την κατασκευή ενός από τα τρία μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα (αυτή τη στιγμή) εισέρχεται η ΔΕΠΑ Εμπορίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η δημόσια επιχείρηση αερίου εντός του επόμενου τριμήνου πρόκειται να προκηρύξει τους διαγωνισμού για την κατασκευή των πρώτων της φωτοβολταϊκών πάρκων. Η συνολική τους ισχύς ανέρχεται στα 550 MW και όπως αναφέρουν πηγές το συνολικό κόστος των έργων εκτιμάται σε περίπου 400 εκ. ευρώ.
Η διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας το προσεχές διάστημα θα αποφασίσει σε πόσους διαγωνισμούς θα χωρίσει τα έργα των πάρκων.
Το φωτοβολταϊκό – γίγας
Από τα πάρκα συνολικής ισχύος 550 ΜW, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 450 MW θα κατασκευαστούν στην Κοζάνη και τα υπόλοιπα 100 MW στη Βοιωτία.
Από αυτά της Κοζάνης, πηγές αναφέρουν πως ένα θα είναι φωτοβολταϊκό – γίγας. Η ισχύς του είναι στα 400 MW. Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο σε ισχύ αυτή τη στιγμή. Το μεγαλύτερο ισχύος 500 MW ετοιμάζεται να κατασκευάσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Πτολεμαϊδα, έχοντας προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό. Το δεύτερο που είναι και σε λειτουργία είναι αυτό της Helleniq Energy ισχύος 204,3 MW.
Χρονοδιάγραμμα
Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει σχεδιάσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας τα πάρκα της θα έχουν κατασκευαστεί μέχρι το τέλος του 2024.
Στόχος είναι στις αρχές του 2025 να ηλεκτριστούν και να ξεκινήσουν την παραγωγή καθαρής και φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον η εταιρεία έχει στο χαρτοφυλάκιο της και άδειες για φωτοβολταϊκά ισχύος 150 MW για τα οποία αναμένει τους όρους σύνδεσης.
Διμερείς συμβάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας για τη διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 550 MW θα προχωρήσει στη σύναψη διμερών συμβάσεων προμήθειας (PPAs).
Πηγές θέλουν μέρος της ενέργειας να συμφωνείται με PPA που θα συνάψει με τη θυγατρική της στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας «Φυσικό Αέριο Ελλάδος». Με τον τρόπο αυτό η τελευταία θα έχει την ευχέρεια να φτιάξει ένα πακέτο προϊόντων ρεύματος με ανταγωνιστικές τιμές, αφού πλέον η μητρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας μετατρέπεται σε ηλεκτροπαραγωγός από τις φθηνές ΑΠΕ.
Μέρος επίσης της ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα επιδιωχθεί να πουληθεί, πάλι με PPA, στη βιομηχανία.
Καθετοποίηση
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας με την είσοδο της στις ΑΠΕ ξεδιπλώνει το στρατηγικό της σχέδιο για καθετοποίηση της δραστηριότητας της.
Πλέον από έμπορος φυσικού αερίου μετασχηματίζεται και σε παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία συμμετέχει με 29% και στη νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος με καύσιμο το φυσικό αέριο ισχύος 840 MW που θα χτιστεί στην Αλεξανδρούπολη. Οι άλλοι μέτοχοι είναι η ΔΕΗ με 51% και η Damco Energy με 20%.