Στην βόρεια Ελλάδα βρίσκεται κλιμάκιο της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ για να καταγράψει αναλυτικά τα στοιχεία για την αισχροκέρδεια στα τρόφιμα και ειδικά στα κρέατα και τα γαλακτοκομικά, με τα ευρήματα να είναι σοκαριστικά τόσο για τις τιμές όσο και για την πρωτογενή παραγωγή, όπως περιέγραψε στο Open o πρόεδρος της ΕΕΚΕ Απόστολος Ραυτόπουλος.
«Τρεις ημέρες γυρνάμε, σε κτηνοτροφικές μονάδες, σε μαντριά, να δούμε και να βρούμε τι συμβαίνει εδώ πέρα και τι αγοράζουμε εμείς», είπε ο κ. Ραυτόπουλος.
«Τα πράγματα είναι πιο τραγικά από όσο τα παρουσιάζαμε από την Αθήνα. Το προϊόν φεύγει στο 30% του κόστους, εμείς στην Αθήνα το αγοράζουμε στο 130%, αυτή είναι η αλήθεια», όπως σημείωσε.
Προανήγγειλε ταυτόχρονα ότι «τις επόμενες ημέρες θα δημοσιεύσουμε όλα τα στοιχεία, θα τα δώσουμε στη δημοσιότητα, να καταλάβει ο κόσμος τι γίνεται. Τι παθαίνει ο κτηνοτρόφος, τι παθαίνει ο παραγωγός, πόσο την πληρώνει ο καταναλωτής».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας Κ. Σιάκος (και του αντίστοιχου παραρτήματος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών) σημείωσε ότι υπάρχει τεράστια απόκλιση στις τιμές που υπάρχουν σήμερα στο ράφι, μιλάμε για μεγάλη ακρίβεια. Και σε περιοχές όπως η Φλώρινα που αυτή την περίοδο το επιπλέον κόστος θέρμανσης για τον παραγωγό είναι τεράστιο.