Η επιστήμη έχει αποδείξει πως ο καφές πέρα από εγρήγορση, έχει και οφέλη για την υγεία. Ο καφές είναι πηγή αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις φλεγμονές και η κατανάλωσή του πριν την άσκηση έχει οφέλη στην καύση του λίπους. Τώρα, μία νέα έρευνα αποκαλύπτει πως μια γουλιά γάλακτος στον καφέ ενισχύει τα οφέλη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης εξέτασαν πώς οι πολυφαινόλες – τα αντιοξειδωτικά του καφέ – αλληλεπιδρούν με τα αμινοξέα, τα στοιχεία που παράγουν τις πρωτεΐνες. Βρήκαν λοιπόν πως ο συνδυασμός τους έχει τη διπλάσια αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση των φλεγμονών από ότι μόνες τους οι πολυφαινόλες.
Η φλεγμονή είναι ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα μας προστατεύεται απέναντι στη μόλυνση. Αν η φλεγμονή όμως γίνει ανεξέλεγκτη, οδηγεί σε ασθένειες όπως διαβήτη τύπου ΙΙ, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Οι πολυφαινόλες κρατούν τη φλεγμονή υπό έλεγχο, μειώνοντας την οξείδωση των καλών χημικών του σώματός μας. Τις πολυφαινόλες τις βρίσκουμε και σε άλλες τροφές, όπως λαχανικά, κόκκινο κρασί, μπύρα και τσάι.
Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πως η αντίδραση μεταξύ πολυφαινολών και πρωτεϊνών λαμβάνει χώρα και στα ροφήματα με καφέ και γάλα που εξετάσαμε.
Όταν οι πολυφαινόλες του καφέ συνδυάστηκαν με τα αμινοξέα των πρωτεϊνών στο γάλα, οι αποτελεσματικότητα κατά των φλεγμονών εκτοξεύτηκε, σε ορισμένες περιπτώσεις κατά 2.5 φορές.
Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα στα πειράματα με κύτταρα. Και αυτό μας έκανε να θέλουμε να καταλάβουμε αυτά τα οφέλη για την υγεία με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Το επόμενο βήμα είναι να μελετήσουμε αυτά τα οφέλη σε ζώα.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry.