Συγκλονισμένη παρακολουθεί η ανθρωπότητα τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Ανάμεσα στις συνέπειες των σεισμικών δονήσεων βρίσκονται και οι καταστροφές στο κάστρο του Γκαζιαντέπ, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς ηλικίας 2.200 ετών.
Οπως αναφέρουν πληροφορίες, μέσα 1,5 λεπτό -όσο δηλαδή διήρκησε η μεγάλη σεισμική δόνηση- τμήμα του κάστρου, το οποίο αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO, έγινε συντρίμμια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου Anadolu υπήρξαν σημαντικές ρωγμές σε προμαχώνες του κάστρου, ενώ τα κάγκελα γύρω από το κάστρο βρέθηκαν διάσπαρτα στα γύρω πεζοδρόμια της περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί πως το κάστρο χτίστηκε για πρώτη φορά κατά τη ρωμαϊκή περίοδο τον 2ο-4ο αιώνα μ.Χ. και μέσα στο χρόνια επεκτάθηκε. Το κάστρο έλαβε την τελική του μορφή κατά την περίοδο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’.
Επιπροσθέτως, ο τρούλος και ο ανατολικός τοίχος του ιστορικού τζαμιού Σίρβανι, που βρίσκεται κοντά στο κάστρο Γκαζιαντέπ, στην ομώνυμη πόλη, κατέρρευσαν μερικώς.
Το Κάστρο Gaziantep, γνωστό και ως Gaziantep Kalesi στα τουρκικά, είναι ένα ιστορικό κάστρο που βρίσκεται στην πόλη Gaziantep, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Το κάστρο έχει μια μακρά και πλούσια ιστορία, και έχει καταληφθεί από διάφορους πολιτισμούς κατά τη διάρκεια των αιώνων.
Η περιοχή γύρω από το Gaziantep κατοικείται από την αρχαιότητα και είναι πιθανό ότι η τοποθεσία έχει καταληφθεί και χρησιμοποιηθεί από διάφορους πολιτισμούς κατά τη διάρκεια των χιλιετιών.
Ωστόσο, λόγω έλλειψης γραπτών αρχείων και αρχαιολογικών στοιχείων από αυτή τη χρονική περίοδο, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η ακριβής χρήση του χώρου πριν γίνει κάστρο στη ρωμαϊκή περίοδο. Είναι πιθανό η τοποθεσία να καταλήφθηκε από προγενέστερους πολιτισμούς όπως οι Χετταίοι, που είχαν σημαντική παρουσία στην περιοχή, ή από άλλους λαούς που άφησαν ελάχιστα ίχνη της ύπαρξής τους.
Κατά την οθωμανική περίοδο, το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό φρούριο και ήταν ο τόπος πολλών μαχών, συμπεριλαμβανομένων των μαχών με το σουλτανάτο των Μαμελούκων και των Πολέμων Οθωμανών-Σαφαβιδών.
Το σουλτανάτο των Μαμελούκων ήταν ένα μεσαιωνικό ισλαμικό κράτος που κυβέρνησε την Αίγυπτο και τη Συρία από τον 13ο έως τον 16ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σουλτανάτο των Μαμελούκων συμμετείχε σε πολλές μάχες με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, συμπεριλαμβανομένων μαχών κοντά στο Κάστρο Γκαζιαντέπ.
Οι πόλεμοι Οθωμανών-Σαφαβιδών ήταν μια σειρά πολέμων που διεξήχθησαν μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Αυτοκρατορίας των Σαφαβιδών, η οποία ήταν ένα αντίπαλο ισλαμικό κράτος με κέντρο το σημερινό Ιράν, από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα. Αυτοί οι πόλεμοι διεξήχθησαν για τον έλεγχο διαφόρων εδαφών στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο και είχαν σημαντικό αντίκτυπο στο πολιτικό και πολιτιστικό τοπίο της περιοχής. Είναι πιθανό ότι το Κάστρο Γκαζιαντέπ ήταν τόπος στρατιωτικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων Μαμελούκων-Οθωμανών και των Οθωμανο-Σαφαβιδικών Πολέμων, δεδομένης της στρατηγικής του θέσης κοντά στα σύνορα με τη Συρία και της ιστορίας του ως στρατιωτικού φρουρίου. Αυτές οι μάχες βοήθησαν στη διαμόρφωση της ιστορίας της περιοχής και συνέβαλαν στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Τουρκίας.
Τον 19ο αιώνα, το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και υποβλήθηκε σε εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης τον 20ο αιώνα.
Σήμερα, το Κάστρο Γκαζιαντέπ είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά ορόσημα της περιοχής. Το κάστρο είναι ανοιχτό για το κοινό και οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τα αρχαία τείχη, τους πύργους και άλλα χαρακτηριστικά του, καθώς και να απολαύσουν την πανοραμική θέα της πόλης από την κορυφή του κάστρου.