Θάνατος παντού και πόνος ζωγραφισμένος στα πρόσωπα όσων αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους. Οι διασώστες που έφτασαν στην Τουρκία από διάφορες χώρες – μεταξύ αυτών και αποστολή της ΕΜΑΚ από την Ελλάδα – πλέον επικεντρώνουν τις προσπάθειες για ανεύρεση επιζώντων, μόνο εκεί που έχουν σημάδια ότι υπάρχει ελπίδα να βρουν κάποιον ζωντανό.
Οι νεκροί κείτονται ακόμα στα πεζοδρόμια στην Αντάκια, μετέδωσε το BBC. Mια κόρη και ένας πατέρας στη μια πλευρά του δρόμου, μισή ντουζίνα μέλη της οικογένειας στην άλλη. Είναι σκεπασμένοι με πολύχρωμες κουβέρτες. Οι ώρες περνούν και εξακολουθούν να παραμένουν εκεί. Τα ασθενοφόρα και οι διασώστες περνούν γρήγορα. Σε αυτήν την κατεστραμμένη πόλη, όπου η καταστροφή μετριέται όχι με πόσα κτίρια έπεσαν, αλλά με τα αστικά τετράγωνα που ισοπεδώθηκαν, προτεραιότητα έχουν εκείνοι που μπορούν ακόμα να σωθούν.
Στην Τουρκία η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD) ανακοίνωσε το απόγευμα ότι ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 4.544, ενώ 26.721 είναι οι τραυματίες σε 10 σεισμόπληκτες περιοχές της χώρας.
Στη Συρία οι νεκροί είναι τουλάχιστον 1.832, σύμφωνα με τους απολογισμούς που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές και διασώστες. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε ότι στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Λαττάκειας, της Χάμας, του Ιντλίμπ και της Ταρτούς, περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, έχουν επιβεβαιωθεί 812 θάνατοι. Σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τη μη κυβερνητική οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, οι νεκροί στη βορειοδυτική Συρία είναι τουλάχιστον 1.020.
Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς «εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια».
Η διεθνής βοήθεια άρχισε να καταφθάνει σήμερα στην Τουρκία, όπου έχει κηρυχτεί επταήμερο εθνικό πένθος. Οι πρώτες αποστολές διασωστών από το εξωτερικό έχουν ήδη αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές και επιχειρούν μαζί με τους τούρκους συναδέλφους τους. Παράλληλα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν σταλεί για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει 1.185 διασώστες με 79 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους από συνολικά 19 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον τούρκο ομόλογό του «κάθε δυνατή βοήθεια». 158 διασώστες είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για την Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Η Κίνα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως στέλνει βοήθεια ύψους 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων διασωστών, ιατρικού εξοπλισμού και ειδών πρώτης ανάγκης.
Η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού, προκειμένου να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.
Η καταστροφή οδικών αξόνων και αεροδιαδρόμων εμποδίζει την ταχεία πρόσβαση των σωστικών υπηρεσιών σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός παγιδευμένων. Σε κάποιες περιπτώσεις που έχουν γίνει γνωστές μέσω των social media, μία ημέρα μετά τους σεισμούς, οι κάτοικοι συνεχίζουν να ακούν φωνές απελπισίας κάτω από τα ερείπια χωρίς μέσα για να απεγκλωβίσουν επιζώντες.
Δραματικές είναι οι στιγμές που ζουν οι κάτοικοι και στη βόρεια Συρία, στις περιοχές που βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή ή/και υπό των έλεγχο αντικαθεστωτικών ανταρτών. Οι πληροφορίες θέλουν να έχουν ήδη καταγραφεί πάνω από 1.600 θάνατοι, αλλά ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, πιθανώς δραματικά. Το Reuters παραθέτει δηλώσεις του τοπικού επικεφαλής των Λευκών Κρανών στην βορειοδυτική Συρία Ραΐντ αλ Σάλεχ, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν «εκατοντάδες οικογένειες» παγιδευμένες κάτω από ερείπια κτιρίων.
Οι μετασεισμοί είναι συνεχείς, μερικοί πολύ ισχυροί, αλλά με μεγέθη που δεν ξεπερνούν τα 6 Ρίχτερ όπως την πρώτη ημέρα του φαινομένου. Οι ισχυρότερες δονήσεις τα ξημερώματα της Τρίτης μετρήθηκαν στα 5,5 Ρίχτερ από την αμερικανική υπηρεσία του USGS, λίγο μετά τις 2.30 και λίγο μετά τις 5.00. Συνολικά από τα ξημερώματα της Δευτέρας έχουν σημειωθεί πάνω από 100 σεισμοί.
Το ψύχος που επικρατεί στην περιοχή δυστυχώς συμβάλλει στις απώλειες ζωής για εγκλωβισμένους στα συντρίμια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας σε πάρα πολλές περιοχές ο υδράργυρος υποχώρησε κάτω από το μηδέν, ενώ σημειώνονται χιονοπτώσεις και βροχές, που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες εγκλωβισμού.
Στην Καχρανμαρμαράς, βόρεια της Χατάι, οικογένειες αγκαλιάζονται γύρω από υπαίθριες φωτιές και τυλίγονται με κουβέρτες προσπαθώντας να ζεσταθούν κάπως.
Ο σεισμός των 7,8 βαθμών, που ακολουθήθηκε από σειρά ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων, ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγράψει το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο USGS από τον Αύγουστο του 2021 σε παγκόσμια κλίμακα.
Στην Τουρκία, ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει τους τουλάχιστον 2.379 νεκρούς, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι αργά χθες το βράδυ. Πρόκειται ήδη προτού συμπληρωθούν 24 ώρες για την πιο πολύνεκρη καταστροφή που ζει η χώρα μετά τον σεισμό του 1999, ο οποίος άφησε πίσω τουλάχιστον 17.000 νεκρούς.
Άλλοι σχεδόν 15.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Στη Συρία, τουλάχιστον 1.444 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 3.500 τραυματίστηκαν, με βάση τους αριθμούς που έχουν δημοσιοποιήσει οι αρχές στη Δαμασκό και οργανώσεις βοήθειας και περίθαλψης στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, που ελέγχουν αντάρτες και τζιχαντιστές.
Η έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο και οι ζημιές στους δρόμους που συνδέουν μερικές από τις πόλεις που χτυπήθηκαν σκληρότερα στη νότια Τουρκία, με αθροιστικά εκατομμύρια κατοίκους, δυσχεραίνουν την προσπάθεια να αποτιμηθούν με ακρίβεια και να αντιμετωπιστούν οι ζημιές.
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει μπροστά του εκλογές τον Μάιο, έκανε λόγο για ιστορική καταστροφή και διαβεβαίωσε πως οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν, οι πάντες «βάζουν την καρδιά και την ψυχή τους», όπως είπε. Διευκρίνισε πως 45 χώρες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Στην Ισκέντερουν, μέλη σωστικών συνεργείων ψάχνουν επιζώντες στον γιγαντιαίο σωρό ερειπίων που ως χθες τα ξημερώματα ήταν η μονάδα εντατικής θεραπείας δημόσιου νοσοκομείου.
Στη Συρία, ο σεισμός χτύπησε περιοχές ήδη αντιμέτωπες με πελώριες καταστροφές, έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια πολέμου. Οι ελλείψεις καυσίμων κι ο σκληρός χειμώνας δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες αντίδρασης.
«Υποδομές έχουν υποστεί ζημιές, δρόμοι που χρησιμοποιούσαμε για να παραδίδουμε βοήθεια έχουν υποστεί ζημιές, πρέπει να φανούμε δημιουργικοί για να φθάσουμε στους πληγέντες (…) αλλά προσπαθούμε σκληρά», συνόψισε ο Ελ Μουστάφα Μπενλαμλί, συντονιστής του ΟΗΕ, μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Δαμασκό.