Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας «Domani» η οποία δημοσιεύει την Πέμπτη άρθρο της Φραντσέσκα Ντε Μπενεντέτι με τίτλο «Όσα η Δεξιά κρύβει για το σκάνδαλο με τις μίζες». Ως «Δεξιά» εννοείται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο απασχολείται πολύ με την υπόθεση παρότι το Qatar-gate υποτίθεται ότι καίει τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.
Η δημοσιογράφος περιγράφει μια διαφαινόμενη μεθόδευση από το ΕΛΚ στην αποδυνάμωση των πρωτοβουλιών κατά των λόμπι, αφού καταθέτει πλήθος επιπρόσθετων τροπολογιών για τις ΜΚΟ και μειώνει αντίστοιχα τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχουν οι ευρωβουλευτές.
Παράλληλα αναφέρει τον επίτροπο «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» Μαργαρίτη Σχινά με συχνά και πολυτελή ταξίδια στον Κόλπο, ως εκπρόσωπο της Ευρώπης-φρούριο και μάλιστα τον συνδέει άμεσα με τη γραμμή της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οποίο ακουμπά η ακροδεξιών αντιλήψεων ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι για τις σχέσεις της εντός ΕΛΚ και αναφέρει τη ΝΔ ως το κόμμα στο οποίο θα μεταπηδούσε η Εύα Καϊλή.
Επίσης αναφέρεται στον πρώην επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, επιμένοντας ότι επιδίωκε να είναι απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Κόλπο και στέκεται στο ότι ως πρώην επίτροπος λίγο προτού συμπληρωθεί η διετής περίοδος μακριά από την ενεργό δράση ενεπλάκη (με άδεια της ΕΕ) σε επαφές με νυν επιτρόπους.
Τέλος, αναφέρει έναν Πολωνό υπερσυντηρητικό ευρωβουλευτή που συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις εθνικιστών με το ΕΛΚ για κοινή κοινοβουλευτική ομάδα, ο οποίος είναι επίσης μέλος της ομάδας φιλίας Κατάρ – Ευρωβουλής.
Το δημοσίευμα της «Domani»
Το ΕΛΚ εξακολουθεί να τα βάζει με τις ΜΚΟ και να αποδυναμώνει τις πρωτοβουλίες της ΕΕ εναντίον των λόμπι. Την Τέταρτη η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, κάλεσε τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων για να εξακριβώσει σε ποιο σημείο βρίσκεται η ηθική μεταρρύθμιση που είχαν υποσχεθεί τον Δεκέμβριο. Μα τώρα που οι μίζες στην ευρωβουλή δεν είναι πλέον στο προσκήνιο, όσοι δεν συμφωνούν μπορούν πιο εύκολα να σαμποτάρουν τις αλλαγές.
Το ΕΛΚ, που ήδη πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με το Κατάρ είχε κωλυσιεργήσει σχετικά με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργάνου δεοντολογίας, τώρα αποδυναμώνει και τα καινούργια μέτρα. Για να αναφέρουμε μόνον ένα γεγονός, αντιτάχτηκε στη δημιουργία μιας ad hoc επιτροπής έρευνας: όλα θα ρυθμιστούν όταν δοθεί νέα εντολή στην Επιτροπή για Ξένες Παρεμβάσεις.
Όλα αυτά τα χρόνια το ΕΛΚ ακολούθησε σταθερά την ίδια στρατηγική: να αποδυναμώσει τις ηθικής φύσεως μεταρρυθμίσεις και να βάλει στο στόχαστρο την κοινωνία των πολιτών. Ο κατάλογος με τις προτάσεις που κατατέθηκε χθες από τους βουλευτές του ΕΛΚ στη διάσκεψη των προέδρων ακολουθεί ακριβώς την ίδια γραμμή: το ΕΛΚ προτείνει επιπρόσθετες τροπολογίες αναφορικά με τις πληροφορίες περί τις ΜΚΟ αλλά μειώνει όσες αφορούν τους ευρωβουλευτές. Μια στάση που φαίνεται παράλογη αν σκεφτεί κανείς ότι η ομάδα που επλήγη περισσότερο από το σκάνδαλο είναι η σοσιαλιστική. Η καταιγίδα όμως άγγιξε και ανθρώπους της Δεξιάς: παράγοντες του ΕΛΚ και του πολωνικού κόμματος PIS, που είναι σύμμαχος της Μελόνι.
Μαργαρίτης Σχινάς
«Το Κατάρ εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και του αξίζει διεθνής επιτυχία» δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχινάς, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν δεν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο και το εμιράτο φιλοξενούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Αντιθέτως, χωρίς ποτέ να καταδικάσει τις καταπατήσεις δικαιωμάτων, ο επίτροπος συχνά επαινούσε το Κατάρ, το οποίο χαρακτήρισε «πόλο εξουσίας, επιρροής κι έμπνευσης» σε συνέντευξη το 2012. Τα ταξίδια του Σχινά στις χώρες του Κόλπου ήταν συχνά και πολυτελή. Στο Ντουμπάι συμμετείχε στην έκθεση Expo και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε πως «τα εμιράτα προσέφεραν φιλοξενία στους παρόντες VIP».
Όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μοίρασε τις αρμοδιότητες, στον έλληνα επίτροπο έδωσε το European way of life. Έναν «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» που ο Σχινάς ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο. Είναι ένας από τους πιο επιθετικούς υποστηρικτές του Φρουρίου Ευρώπη: ενσαρκώνει τη γραμμή του κόμματός του, που είναι εκείνο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, φιλικό σημείο αναφοράς της Μελόνι στο ΕΛΚ. Η Νέα Δημοκρατία είναι επίσης και η πολιτική δύναμη στην οποία ετοιμαζόταν να μετοικήσει η Εύα Καϊλή προτού την πιάσουν με τις μίζες. Μετά την έντονη κριτική προς τον Σχινά και το Κατάρ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλυψε τα νώτα του επιτρόπου: ήταν οι Βρυξέλλες που αποφάσισαν να τον στείλουν εκεί. «Από το Κατάρ δέχτηκα μόνον μια μπάλα και σοκολατάκια» λέει ο ίδιος.
Δημήτρης Αβραμόπουλος
Υπάρχει ένας άλλος επίτροπος –πρώην τώρα πια– που είχε αντικείμενο τις μεταναστεύσεις και προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία. Ονομάζεται Δημήτρης Αβραμόπουλος, ήταν στο Μέγαρο Berlaymont με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ως πρόεδρο και καταγράφηκε στα ιταλικά χρονικά κυρίως εξαιτίας τις διαμάχης του με τον Λουίτζι Ντι Μάιο. Αφού στην Ελλάδα διετέλεσε υπουργός Τουρισμού, Υγείας, Εξωτερικών και Άμυνας, ο Αβραμόπουλος φιλοδοξούσε να γίνει ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Κόλπο, μια αποστολή για την οποία κυκλοφορούσε και το όνομα του Ντι Μάιο. Φαίνεται ότι ο πρώην επίτροπος ήταν στο μισθολόγιο της Fight Impunity, της ΜΚΟ του Αντόνιο Παντσέρι, από την οποία εισέπραξε 60.000 ευρώ για τη συνεισφορά του μεταξύ Φεβρουαρίου 2021 και 2022. Ο Αβραμόπουλος ήταν μέλος του συμβουλίου και ισχυρίζεται πως είχε την άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι επίτροποι οφείλουν να διατηρούν μια περίοδο χάριτος κατά την οποία οι δραστηριότητές τους ελέγχονται επιμελώς και γενικότερα οφείλουν πάντα να είναι ακέραιοι και διακριτικοί. Ο Αβραμόπουλος δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί την εμπειρία που είχε συσσωρεύσει ως επίτροπος προκειμένου να προσπαθήσει να επηρεάσει τις δραστηριότητες των νέων επιτρόπων, αλλά προτού ολοκληρωθεί η διετής περίοδος χάριτος συναντήθηκε με την τωρινή Επιτροπή. Δεν είναι γνωστά με βεβαιότητα τα θέματα που συζήτησε με εννέα επιτρόπους.
Όταν το γεγονός έγινε γνωστό, ο Αβραμόπουλος κραύγασε πως επρόκειτο για ιταλική συνωμοσία ώστε να βοηθήσουν τον Ντι Μάιο. Ύστερα από λίγες εβδομάδες όμως αποκαλύφθηκε το αντίθετο: από τα χαρτιά της βελγικής έρευνας σχηματίζει κανείς την ιδέα ότι ήταν ο Παντσέρι που πίεζε ώστε να αναλάβει ο κοντινός του άνθρωπος την αποστολή για λογαριασμό της ΕΕ.
Τόμας Πιοτρ Πορέμπα
Όταν οι συντηρητικοί (ΕΛΚ) φλέρταραν με τους εθνικιστές (sovranisti) ώστε να συγκροτήσουν κοινή κοινοβουλευτική ομάδα –επιχείρηση που τελικά ναυάγησε–, ο Πολωνός ευρωβουλευτής Τόμας Πιοτρ Πορέμπα ήταν μία από τις προσωπικότητες του PIS που ήταν απαραίτητο να προσέχει κανείς αν ήθελε να ενημερωθεί σε πραγματικό χρόνο. Δεν ήταν απλός στρατιώτης αλλά ένα πραγματικό μεγάφωνο του υπερσυντηρητικού κυβερνητικού κόμματος της Πολωνίας.
Αυτός ο ευρωβουλευτής είναι σήμερα αντικείμενο οξείας κριτική εξαιτίας ενός αδήλωτου ταξιδιού του στο Αζερμπαϊτζάν. Ο Πορέμπα είναι επίσης μέλος της ομάδας φιλίας Κατάρ – Ευρωβουλής.