Αυξήθηκε εκ νέου ο απολογισμός των θυμάτων των ισχυρών σεισμών που συγκλόνισαν τη Δευτέρα τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, ξεπερνώντας συνολικά τις 23.000 στις δύο χώρες
.Στην Τουρκία, η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (ΑFAD) ανακοίνωσε απόψε πως μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 19.875 θάνατοι από τους σεισμούς, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 79.717.
Νωρίτερα σήμερα, διασώστες ανέσυραν ζωντανούς από τα ερείπια μια μητέρα και το μόλις 10 ημερών μωράκι της. Όσο περνούν οι ώρες, εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.
Περισσότεροι από 3.466 είναι οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι στη Συρία και ως εκ τούτου ο απολογισμός των θυμάτων στις δύο χώρες ανέρχεται σε τουλάχιστον 23.341.
Στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, υπολογίζεται ότι έχουν ανασυρθεί νεκροί μέχρι τώρα 2.000 άνθρωποι. Στις ζώνες αυτές έφτασε σήμερα, τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή, ένα πρώτο κομβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι τα έξι φορτηγά μεταφέρουν εξοπλισμό για τα σωστικά συνεργεία αλλά και κουβέρτες, στρώματα, σκηνές και ηλιακές λάμπες, εφόδια που καλύπτουν τις ανάγκες 5.000 ανθρώπων.
Χθες Τετάρτη ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι τα αποθέματα του Οργανισμού στη βορειοδυτική Συρία μετά βίας φτάνουν για να τραφούν 100.000 άνθρωποι επί μία εβδομάδα.
Πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία κοιμήθηκαν για τρίτη συνεχή νύχτα στο ύπαιθρο ή στα αυτοκίνητά τους εν μέσω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές και οι ίδιοι φοβούνται να μπουν σε αυτά.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι στην καρδιά του χειμώνα. Πολλοί κατασκήνωσαν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε χώρους στάθμευσης σούπερ μάρκετ και τζαμιών, ή απλά δίπλα στον δρόμο, ακόμα και μέσα στα χαλάσματα, έχοντας απεγνωσμένα ανάγκη για τρόφιμα, νερό και θέρμανση.
Σε πρατήριο καυσίμων κοντά στην πόλη Κεμαλπασά, οι κάτοικοι έψαχναν μέσα σε χαρτόκουτα με ρούχα που έχουν προσφερθεί ως βοήθεια.
Στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), δημοσιογράφοι του Reuters είδαν ανθρώπους να κάθονται γύρω από φωτιές που είχαν ανάψει στην άκρη του δρόμου ή σε μισοκατεστραμμένα γκαράζ και αποθήκες. Τα μοναδικά φώτα ήταν οι προβολείς που είναι στραμμένοι στους γερανούς που προσπαθούν να απομακρύνουν χαλάσματα.
Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 6.500 κτίρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία και αμέτρητα άλλα έχουν υποστεί ζημιές στη ζώνη που έπληξε ο σεισμός, όπου ζουν περίπου 13 εκατ. άνθρωποι.
Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD όρισε σημεία συνάντησης για όσους έχουν μείνει άστεγοι και θέλουν να απομακρυνθούν από την περιοχή. Πάνω από 28.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί έως τώρα σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με την AFAD.
Στο Μαράς, κάτοικοι είχαν βρει καταφύγιο μέσα σε μια τράπεζα, βάζοντας ένα σεντόνι στο παράθυρο. Άλλοι είχαν κατασκηνώσει στη διαχωριστική νησίδα ενός κεντρικού δρόμου, όπου τυλιγμένοι με κουβέρτες ζέσταιναν σούπα στη φωτιά.
Στην Αντάκια (Αντιόχεια), οι περίπου 30 σκηνές που στήθηκαν από την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο σε χώρο στάθμευσης ήταν υπερπλήρεις. Πολλοί πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους. Λίγα πρατήρια βενζίνης είχαν καύσιμα και σε αυτά που είχαν ακόμα αποθέματα είχαν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα.
Στην πληγείσα συριακή πόλη Τζαντάρις, ο Ιμπραχίμ Χαλίλ Μενκαουίν περπατούσε στους δρόμους της πόλης που ήταν γεμάτοι χαλάσματα κρατώντας διπλωμένο έναν λευκό σάκο για νεκρούς. Λέει ότι έχασε επτά μέλη της οικογένειας του, συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας του και δύο αδελφών του.
«Κρατώ αυτόν τον σάκο για όταν βγάλουν έξω τον αδελφό μου και τον μικρό γιο του αδελφού μου και τις γυναίκες τους, και να μπορούμε να τους τοποθετήσουμε σε σάκους», είπε. «Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Και δεν υπάρχει βοήθεια».
Ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποιες ελπίδες. Σε εικόνες που μεταδόθηκαν από την Τουρκία αργά χθες κάποιοι ακόμα άνθρωποι διασώζονται, μεταξύ των οποίων ο Αμπντουλαλίμ Μουαΐνι, που ανασύρθηκε από το κατεστραμμένο σπίτι του στο Χατάι, όπου βρισκόταν από τη Δευτέρα δίπλα στη νεκρή σύζυγό του.
Τα μέλη των σωστικών συνεργείων ανέσυραν μια τραυματισμένη 60χρονη γυναίκα, τη Μερλά Νακίρ, από τα χαλάσματα ενός κτιρίου διαμερισμάτων στην πόλη Μαλάτια, 77 ώρες μετά την πρώτη σεισμική δόνηση, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε απευθείας σήμερα το κρατικό δίκτυο TRT. Ξυπόλυτη και με μώλωπες στο πρόσωπο, οι διασώστες τύλιξαν τη γυναίκα με μια κουβέρτα και τη μετέφεραν σε ασθενοφόρο.
Η απόφαση της Τουρκίας να εμποδίσει την πρόσβαση στο Twitter για περίπου 12 ώρες από χθες Τετάρτη το απόγευμα έως τα ξημερώματα της Πέμπτης, καθώς άνθρωποι προσπαθούσαν να βρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, τροφοδότησε την αγανάκτηση του κόσμου αναφορικά με τον ρυθμό των προσπαθειών ανταπόκρισης των αρχών.
Ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν τον αποκλεισμό πρόσβασης στην πλατφόρμα αυτή, η οποία βοηθά ανθρώπους να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με την άφιξη βοήθειας και την τοποθεσία όσων εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στα ερείπια μετά τον σεισμό της Δευτέρας.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μπλοκάρει την πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο παρελθόν και έχει επικεντρωθεί τους τελευταίους μήνες στην καταπολέμηση της «παραπληροφόρησης», όπως τη χαρακτηρίζει, η οποία οδήγησε στον χθεσινό αποκλεισμό του twitter.
Η πλήρης πρόσβαση στο Twitter αποκαταστάθηκε νωρίς σήμερα, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία και τη γειτονική Συρία ξεπέρασε τις 17.500.
Η κυβέρνηση Ερντογάν «έχασε τα λογικά της και… το αποτέλεσμα είναι να ακούγονται λιγότερο οι κραυγές για βοήθεια. Γνωρίζουμε όλα όσα προσπαθείτε να κρύψετε», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μετά την επιβολή του αποκλεισμού χθες το απόγευμα.
Κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να μιλήσει υπό τον όρο να μην κατονομαστεί είπε ότι η κίνηση διέκοψε προσωρινά πραγματικές κλήσεις για βοήθεια, αλλά ότι ελήφθησαν γρήγορα μέτρα και η υπηρεσία επέστρεψε σε κανονική λειτουργία.
«Αυτό έπρεπε να γίνει γιατί σε ορισμένους λογαριασμούς υπήρχαν αναληθείς ισχυρισμοί, συκοφαντίες, προσβολές και αναρτήσεις με δόλιους σκοπούς», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters, επικαλούμενος προσπάθειες κλοπής χρημάτων με το πρόσχημα της συλλογής βοήθειας.
Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με τη διοίκηση του Twitter χθες και δήλωσαν ότι αναμένουν συνεργασία για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια των εργασιών παροχής βοήθειας, δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Ομέρ Φατίχ Σαγιάν.
Ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι η διοίκηση του Twitter συνεργάστηκε στη συνάντηση και δεσμεύτηκε να στηρίξει τις προσπάθειες της Τουρκίας και αξιωματούχοι ανυπομονούν να συνεργαστούν μαζί της «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».
«Η παραπληροφόρηση είναι ο κοινός εχθρός της ανθρωπότητας και μια σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, την κοινωνική ειρήνη και την εθνική ασφάλεια», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Αλτούν.
Τον περασμένο Οκτώβριο, το κοινοβούλιο της Τουρκίας υιοθέτησε νόμο βάσει του οποίου δημοσιογράφοι και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών για διάδοση «παραπληροφόρησης», εγείροντας ανησυχίες μεταξύ των οργανώσεων προάσπισης δικαιωμάτων και ευρωπαϊκών χωρών για την ελευθερία του λόγου.
Το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν είχε υποστηρίξει ότι χρειαζόταν μια νομοθεσία για την αντιμετώπιση ψευδών κατηγοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν θα φίμωνε την αντιπολίτευση. Το θέμα αποκτά αυξανόμενη σημασία με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.
Μια έρευνα του Reuters το περασμένο καλοκαίρι έδειξε πώς τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχουν μετατραπεί σε μια σφιχτή ιεραρχία διοίκησης με τίτλους εγκεκριμένους από την κυβέρνηση, ενώ τα μικρότερα ανεξάρτητα και αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος των κανονιστικών κυρώσεων.
Ο αποκλεισμός πρόσβασης στο Twitter προκάλεσε επίσης την οργισμένη απάντηση του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου κόμματος DEVA Αλί Μπαμπατζάν, πρώην υπουργού Οικονομίας και συμμάχου του Ερντογάν.
«Πώς μπορεί να αποκλειστεί η πρόσβαση στο Twitter μια μέρα που η επικοινωνία σώζει ζωές; Τι είδους άγνοια είναι αυτή», δήλωσε ο Μπαμπακάν αργά χθες.
Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP είπε ότι το Twitter είχε διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην οργάνωση της βοήθειας για όσους επλήγησαν από τους σεισμούς και ότι ο αποκλεισμός πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους.