Αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα είναι εδώ και δύο μήνες οι χρήστες των κινητών και των tablets. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισβάλει στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων μέσω του ChatGPT. Μιας εφαρμογής που έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται τη φυσική γλώσσα και να διεξάγει διάλογο με το χρήστη.
Επιμέλεια: Χρόνης Διαμαντόπουλος
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του πρόκειται για ένα chatbot, το οποίο έχει τροφοδοτηθεί μ’ έναν μεγάλο αριθμό δεδομένων και παραμέτρων με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να δίνει λεπτομερείς απαντήσεις σε ερωτήματα αλλά και να μπορεί να συμμετέχει σε διάλογο και να επεξηγεί μέρος των απαντήσεών του σε περίπτωση που οι χρήστες καταχωρήσουν επιπλέον ερωτήσεις. Η νέα αυτή τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τους υπολογιστές. Και είναι η αρχή ενός νέου τρόπου για τη δημιουργία κώδικα προγραμματισμού, τη λύση μαθηματικών μοντέλων, τη δημιουργία ιστοριών και σεναρίων για ταινίες, την αξιολόγηση βιογραφικών και ότι άλλο μπορεί να βάλει το μυαλό του ανθρώπου.
Η απήχηση της εφαρμογής είναι τεράστια και έχει προκαλέσει ανησυχία στην google που ήδη προετοιμάζεται να απαντήσει.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, Thierry Breton εκδήλωσε την ανησυχία του και σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι νέοι προτεινόμενοι κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση των ανησυχιών για τους κινδύνους που εγείρει το ChatGPT. Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο οι κίνδυνοι που ενέχουν το ChatGPT και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για θέσπιση κανόνων σε μια προσπάθεια να διατυπωθεί και να τεθεί το παγκόσμιο πρότυπο για το τεχνολογία.
Αυτό που μπορεί να κάνει μια τέτοια μηχανή είναι το να απαντά σε κείμενα που της δίνουμε (τα λεγόμενα prompts) με την ίδια επιτυχία που θα το έκανε ένας πολύ καλά διαβασμένος μαθητής, με πολύ υψηλή αυτοπεποίθηση, που έχει όμως παπαγαλίσει την ύλη που διάβασε», εξηγεί ο Κώστας Καρπούζης, Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού.
Σύμφωνα με τον Dr. Σταύρο Καπερώνη, η νέα εφαρμογή «Μπορεί να συμβάλει στη διαδικασία ανάπτυξης της προγραμματιστικής ικανότητας των φοιτητών μέσω της παροχής βοήθειας στην γραφή κώδικα και της δημιουργίας εφαρμογών, χωρίς να σταματήσει να προσφέρει παράλληλα διδακτικές πληροφορίες και πρακτικές ιδέες». Από την άλλη ο Dr. Παναγιώτης Κάπος, με αφορμή την έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο “Alice and Sparkle”, μέσω της εφαρμογής περιγράφει τα ηθικά διλήμματα που τίθενται καθώς δεν υπάρχει ανθρώπινη συμμετοχή αλλά μόνο η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης.
Τέλος, ο Δημήτρης Κουτσομπόλης, Μέλος ΕΔΙΠ στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ τονίζει ότι «καμία από αυτές τις νέες τεχνολογίες δεν έθιξε και δεν θίγει τον πυρήνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της εκπαίδευσης, που δεν είναι άλλος από την ιερή σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον εκπαιδευτή και στον εκπαιδευόμενο».
Tα άρθρα αναλυτικά:
–Κώστας Καρπούζης: Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τις τεχνολογίες σαν το ChatGPT
– Σταύρος Καπερώνης: Η εφαρμογή ChatGPT και το στοίχημα για την Ελλάδα
–Παναγιώτης Κάπος: Δημιουργικότητα χωρίς δημιουργούς; Τεχνητή νοημοσύνη, ChatGPT και εφαρμογές
– Δημήτρης Κουτσομπόλης: Νέες τεχνολογίες, εκπαίδευση και επικοινωνία
Διαβάστε ακόμη:
ChatGPT: Ποια είναι η γνώμη του για το μέλλον της δημοσιογραφίας με βάση τα εργαλεία AI
Η Microsoft πρόσθεσε στη Bing δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT
Google: Μία λάθος απάντηση της νέας εφαρμογής ΑΙ κόστισε 100 δισ.