Την άποψη ότι το πρόβλημα στην υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν είναι το σε ποιον υπάγεται η ΕΥΠ – καθώς «παλαιότερα ήταν στον πρωθυπουργό, μετά στον υπουργό Εσωτερικών» – αλλά «ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο που διασφαλίζει εγγυήσεις ούτως ώστε οι επισυνδέσεις να γίνονται με τρόπο απόλυτα νόμιμο και συνταγματικό που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα» εξέφρασε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
«Κατά τη διάρκεια των θητειών μου στο υπουργείο ως προϊστάμενος της ΕΥΠ είδαν πολλά τα μάτια μου, είδα πολλά θέματα τα οποία η Υπηρεσία Πληροφοριών οφείλει να χειρίζεται με τρόπο πολύ προσεκτικό, πολύ λεπτομερή, έτσι ώστε να εξασφαλίζουμε και αποτροπή εθνικών κινδύνων και ταυτόχρονα να αποτρέπουμε απειλές οι οποίες μπορεί να μας κοστίσουν την ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοϊδης χαρακτηρίζοντας ως θετικό το γεγονός ότι η «κυβέρνηση απάντησε αμέσως ενισχύοντας τις εγγυήσεις».
Μιλώντας ειδικότερα για τα θέματα της εσωτερικής ασφάλειας και για τα περιστατικά αστυνομικής βίας, ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι «δεν αποτελεί τον κανόνα στην Ελλάδα ότι συμβαίνουν φαινόμενα αστυνομικής βίας τα οποία είναι εκτεταμένα και χαρακτηρίζουν την Ελληνική Αστυνομία» λέγοντας πως αυτό είναι «άδικο και ισοπεδωτικό, αν δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και στην Ευρώπη, σε πολλές χώρες, και στην Αμερική κυρίως».
«Αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό. Είναι κάθε φορά να επαγρυπνούμε, να βελτιώνουμε συνεχώς τη νομοθεσία, τον έλεγχο, την εκπαίδευση, έτσι ώστε οι αστυνομικοί να γίνονται ακόμα καλύτεροι στη συμπεριφορά τους προς τον πολίτη», επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοϊδης.
Όσον αφορά τα θέματα εξωτερικής ασφάλειας, ο κ. Χρυσοχοϊδης εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι ο Έβρος και τα νησιά μας αυτή τη στιγμή, τα σύνορά μας δηλαδή, είναι απαραβίαστα και [ότι] αυτό που θα ακολουθήσει με την επέκταση του φράχτη και ό,τι άλλο γίνεται και στη θάλασσα, είναι βέβαιον ότι θα μας καταστήσει ακόμα ασφαλέστερους». Θεωρεί δε ότι «θέμα μαζικής εισβολής εισόδου ανθρώπων που θέλουν να μπουν στη χώρα δεν μπορεί να υπάρξει», ενώ στην θεωρητική ερώτηση αν ο Ερντογάν επιχειρούσε να ξανακάνει αυτό που έκανε στον Έβρο, είπε ότι η «απάντηση νομίζω θα είναι πολύ καλύτερη, πολύ ασφαλέστερη από πλευράς μας και πολύ πιο αποτρεπτική απ’ ότι θα μπορούσε να πιστέψει κανείς».