Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, πριν από ένα χρόνο, η κάλυψη του πολέμου από τα μέσα ενημέρωσης δεν περιλαμβάνει παρά ελάχιστες αναφορές στους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM).
Ωστόσο, ο πόλεμος ενίσχυσε τις πιθανότητες τα ICBM να πυροδοτήσουν ένα παγκόσμιο ολοκαύτωμα. Τετρακόσιοι από αυτούς είναι πάντα σε συναγερμό και πλήρως οπλισμένοι με πυρηνικές κεφαλές σε υπόγεια σιλό διάσπαρτα στο Κολοράντο, τη Μοντάνα, τη Νεμπράσκα, τη Βόρεια Ντακότα και το Ουαϊόμινγκ, ενώ η Ρωσία αναπτύσσει περίπου 300 δικούς της.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας Ουίλιαμ Πέρι έχει χαρακτηρίσει τα ICBM «από τα πιο επικίνδυνα όπλα στον κόσμο», προειδοποιώντας ότι «θα μπορούσαν ακόμη και να πυροδοτήσουν έναν τυχαίο πυρηνικό πόλεμο».
Το να μπερδέψει κάποιος έναν ψευδή συναγερμό για μια επίθεση με πυρηνικούς πυραύλους γίνεται ολοένα και πιο πιθανό εν μέσω του άγχους, της κούρασης και της παράνοιας που συνοδεύουν τον παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως εξήγησε ο Πέρι, “εάν οι αισθητήρες μας υποδειξουν ότι οι εχθρικοί πύραυλοι κατευθύνονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο εκτόξευσης ICBM πριν οι εχθρικοί πύραυλοι μπορέσουν να μας καταστρέψουν. Μόλις εκτοξευθούν, δεν μπορούν να ανακληθούν. Ο πρόεδρος θα είχε λιγότερο από 30 λεπτά για να πάρει μια τέτοια τρομερή απόφαση».
Μια πρόσφατη, εμπεριστατωμένη επιστημονική έρευνα αναφέρει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος θα είχε ως αποτέλεσμα τον « πυρηνικό χειμώνα », προκαλώντας το θάνατο περίπου του 99% του πληθυσμού του πλανήτη. Ενώ ο πόλεμος της Ουκρανίας εντείνει τις πιθανότητες να συμβεί μια τέτοια ανεξιχνίαστη καταστροφή, κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους για τη συνέχισή του επ’ αόριστον, ως ευκαιρία για πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία που έχουν ήδη ξεπεράσει τα 110 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κανείς δεν θέλει να συζητήσει το θέμα. Τον περασμένο μήνα πέρασε στα μονόστηλα η ανακοίνωση του Bulletin of the Atomic Scientists πως το «Ρολόι της Αποκάλυψης» είχε πλησιάσει ακόμη πιο κοντά στα «μεσάνυχτα»: μόλις 90 δευτερόλεπτα μακριά, σε σύγκριση με πέντε λεπτά πριν από μια δεκαετία.
Σε μια συνέντευξή του, μετά τη δημοσίευση του βιβλίου του-ορόσημο του 2017 ” The Doomsday Machine: Confessions of a Nuclear War Planner “, ο Daniel Ellsberg εξήγησε ότι ο πυρηνικός πόλεμος “θα έφερνε στη στρατόσφαιρα πολλά εκατομμύρια τόνους αιθάλης και μαύρου καπνού από τις φλεγόμενες πόλεις. Αυτό το εφιαλτικό πέπλο θα κάλυπτε τον κόσμο και πολύ γρήγορα θα μείωνε το ηλιακό φως έως και 70 τοις εκατό, προκαλώντας θερμοκρασίες όπως αυτή της Μικρής Εποχής των Παγετώνων, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά σοδειές σε όλο τον κόσμο καταδικάζοντας σε θάνατο από την πείνα σχεδόν όλοι στη Γη. Μάλλον δεν θα προκαλούσε εξαφάνιση. Είμαστε αρκετά προσαρμοστικοί. Ίσως το 1 τοις εκατό του σημερινού πληθυσμού μας των 7,4 δισεκατομμυρίων θα μπορούσε να επιβιώσει, αλλά το 98 ή το 99 τοις εκατό δεν θα τα καταφέρει».
Ωστόσο, οι ιέρακες του πολέμουπου πολλαπλασιάζονται στα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, μας λένε ότι μια τέτοια συζήτηση είναι άχρηστη για εμάς του δυτικούς και καταστροφικά… χρήσιμη για τη Ρωσία. Γι αυτούς, οι εκκλήσεις για μείωση του κινδύνου του πυρηνικού πολέμου, προέρχονται από «υστερικές μανάδες και τρομαγμένες γάτες» που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο φιλελεύθερος αρθρογράφος Nicholas Kristof ο οποίος με άρθρο του στους New York Times την Κυριακή, κάλεσε το ΝΑΤΟ να κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν και σημείωσε την ύπαρξη «εύλογων ανησυχιών ότι εάν ο Πούτιν υποστηριχθεί σε μια γωνία, θα μπορούσε να επιτεθεί στο έδαφος του ΝΑΤΟ ή να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα», ο Κριστόφ μας διαβεβαίωσε ότι: «οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι είναι απίθανο ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει τακτική πυρηνικά όπλα».
Τις επόμενες ημέρες, με αποκορύφωμα την Παρασκευή, στην πρώτη επέτειο της εισβολής στην Ουκρανία, οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης στον πόλεμο θα ενταθούν. Για τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες που οργανώνοντας σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ αλλά και της Ευρώπης με αίτημα την επιστροφή στη διπλωματία για να “σταματήσει η δολοφονία” και “να αποφευχθεί ο πυρηνικός πόλεμος” – είναι απίθανο χυθεί πολύ μελάνι, να σπαταληθούν pixels ή τηλεοπτικός χρόνος. Και ας γνωρίζουν όλοι πως χωρίς τη διπλωματία το μέλλον μας επιφυλάσσει συνέχεια της σφαγής και κλιμακούμενο κινδύνο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος.
Πηγή: Salon