Με αφορμή την επέτειο των 20 ετών από τον θάνατο του Τίτου Βανδή, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει αφιέρωμα στον σημαντικό Έλληνα ηθοποιό.
Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται στις 23 Φεβρουαρίου από τον θάνατο του σπουδαίου ηθοποιού Τίτου Βανδή. Ο Έλληνας ηθοποιός, γεννημένος το 1917, διακρίθηκε για την σημαντική του καριέρα τόσο στο θέατρο, όσο και τον κινηματογράφο, στην Ελλάδα αλλά και την Αμερική. Με σπουδές στο Ωδείο Θεσσαλονίκης και τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1934, συνεργάστηκε κατά τη διάρκεια της θεατρικής του διαδρομής με σημαντικούς θιάσους (Μαρίκα Κοτοπούλη, Κατερίνα Ανδρεάδη, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, Αθηναϊκή Σκηνή), ενώ δημιούργησε τον δικό του θίασο (με την Αλέκα Παίζη και τον Δ.Σταρένιο) την περίοδο 1940-43. Στην Κατοχή οργανώθηκε στο ΕΑΜ, ενώ αργότερα ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στο χώρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Εμφανίστηκε στον κινηματογράφο στις ταινίες του Ζιλ Ντασσέν «Ποτέ την Κυριακή» και «Τοπ Καπί», διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ελληνογαλλική ταινία «Πολιορκία» το 1962 και από το 1965 και μετά εγκατεστημένος στην Αμερική έκανε μια αξιόλογη καριέρα στο Μπρόντγουεϊ, αλλά και στον αμερικανικό κινηματογράφο και την τηλεόραση. Επέστρεψε στην Ελλάδα μόνιμα το 1983.
Με αφορμή την επέτειο των είκοσι ετών από τον θάνατο του ηθοποιού, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Πρόσωπα Θεάτρου», παραγωγής 1983, στο οποίο ο Τίτος Βανδής αυτοβιογραφείται, και ξετυλίγει την καλλιτεχνική του πορεία στην Ελλάδα και την Αμερική.
ΠΡΟΣΩΠΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
ΤΙΤΟΣ ΒΑΝΔΗΣ
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Πρόσωπα Θεάτρου»-αφιερωμένης σε προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου-παρουσιάζει τον Τίτο Βανδή. «Ο Έλληνας που κέρδισε το παιχνίδι στο αμερικανικό θηρίο που λέγεται Μπρόντγουεϊ και Χόλυγουντ βρίσκεται πια στην Ελλάδα», υπογραμμίζει η «Ραδιοτηλεόραση» στην παρουσίαση της εκπομπής, 6 Μαρτίου 1983. Ο Τίτος Βανδής αυτοβιογραφείται και μιλά στην εκπομπή για την πορεία του στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Ανεβαίνοντας στη σκηνή του θεάτρου «Μουσούρη», ξετυλίγει τις αναμνήσεις του και κάνει μια αναδρομή στη ζωή και την σταδιοδρομία του-θεατρική, αλλά και κινηματογραφική.
Μιλά για την αναχώρησή του για την Αμερική και το θεατρικό του ξεκίνημα στην Νέα Υόρκη με το έργο «On a clear day you can see forever ”, για τα έργα με τα οποία καταξιώθηκε στο Broadway- με ιδιαίτερη αναφορά στο «Ilia Darling»-καθώς και για τη δουλειά του στον αμερικανικό κινηματογράφο στο Λος Άντζελες, για το Χόλυγουντ και την παρουσία του στην τηλεόραση. Θυμάται στην πρώτη του επαγγελματική δουλειά σε ηλικία 14 ετών με ένα μπουλούκι στην Θεσσαλονίκη, αναφέρεται στην περίοδο σπουδών στο Εθνικό Θέατρο, στους πρώτους του ρόλους, στη δημιουργία των “Ενωμένων Καλλιτεχνών” μετά την Κατοχή. Μιλά, τέλος, για την επιστροφή του στην Ελλάδα και την επιθυμία του να παραμείνει εδώ.
Παράλληλα, η Δέσπω Διαμαντίδου μιλά για τη φιλία και συνεργασία της με τον Τίτο Βανδή στο «Ilia Darling» και στις ταινίες του Γούντυ Άλλεν, ενώ η σκηνοθέτις Άννα Δεβάρη μιλά για τον Τίτο Βανδή, όπως τον γνώρισε στην Αμερική τα χρόνια της Δικτατορίας. Προβάλλονται στιγμιότυπα από χαρακτηριστικές ερμηνείες του ηθοποιού («Ποτέ την Κυριακή», «Ο φαλακρός μαθητής»-σκηνή με Θανάση Βέγγο), καθώς και φωτογραφικό υλικό από την καλλιτεχνική πορεία του.
Έτος παραγωγής: 1983
Πρώτη προβολή εκπομπής: 6 Μαρτίου 1983
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αρβανίτης
Επιμέλεια-παρουσίαση: Νανά Νικολάου-Χρήστος Αυθίνος
Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης
Διευθυντής παραγωγής: Μιχάλης Αχουριώτης
Διευθυντής φωτογραφίας: Σπύρος Νουνέσης
Μοντάζ: Γιάννα Σπυροπούλου
Μιξάζ: Θανάσης Αρβανίτης
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr