Η αρχαία ελληνική κουζίνα είχε πολλές διαφορετικές συνταγές που δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά σήμερα. Ωστόσο, μια συνταγή που μπορεί να γίνει ακόμα σήμερα είναι το “Γίγαντες πλακούντα” (Gigantes Plaki).
Αυτή η συνταγή περιλαμβάνει τη χρήση γίγαντες (φασόλια λαδερά) και ντομάτες, και είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που συνήθως σερβίρεται ως ορεκτικό ή πλαϊνό πιάτο. Παρακάτω είναι η συνταγή για τα Γίγαντες Πλακούντα:
Υλικά:
- 500γρ γίγαντες (φασόλια λαδερά)
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κιλό ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- Αλάτι και πιπέρι
- Περίπου 1 φλ. ζωμό κοτόπουλου
- Λίγο λεμόνι για σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Βράζουμε τους γίγαντες σε αρκετό νερό μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 45 λεπτά.
- Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 15 λεπτά, προσθέτοντας λίγο ζωμό κοτόπουλου αν χρειάζεται, μέχρι να γίνει πιο παχιά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τους γίγαντες και ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί και το ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει στην επιφάνεια.
- Σερβίρουμε τους γίγαντες πλακούντα στη θερμοκρασία δωματίου με λίγο λεμόνι.
Αυτή η συνταγή μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τα υλικά που έχετε στη διάθεσή σας, αλλά η βασική της μορφή παραμένει
Tags: συνταγές