Ένα εκρηκτικό κράμα ακρίβειας (και στα σαρακοστιανά), πλειστηριασμών, χρεών, λογαριασμών, δανείων πνίγουν τα νοικοκυριά που προσπαθούν με περικοπές σε βασικά είδη διαβίωσης να ανταπεξέλθουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση την ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών (11η κατά σειρά) διεξήχθη υπό τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πολύμηνη κρίση ακρίβειας, εμφανίζεται υψηλότερο σε σχέση με την έρευνα του 2021, το ποσοστό των νοικοκυριών που δήλωσε ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία).
Το 20,9% δήλωσε πως το ίδιο ή κάποιο άλλο μέλος του νοικοκυριού του έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έναντι του 16,8% που ήταν στην έρευνα του 2021. Το προαναφερόμενο ποσοστό (20,9%) επιμερίζεται σε 9,9% του οποίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν έχουν ρυθμιστεί (8,4% το αντίστοιχο ποσοστό το 2021), και σε 11% του οποίου οι οφειλές είναι ρυθμισμένες (8,4% το αντίστοιχο ποσοστό το 2021).
Επίσης, το 7,9% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες για καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια ή/και κάρτες, ενώ το 8,7% των νοικοκυριών δήλωσε πως δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις προαναφερόμενες τραπεζικές υποχρεώσεις το 2023.
- Ενδεικτικό, μάλιστα, της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των ανησυχιών για το μέλλον είναι τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για τις μικρές επιχειρήσεις που έδειξαν ότι 4 στις 10 (38,2%) έχουν τουλάχιστον μία ληξιπρόθεσμη οφειλή αλλά και αυτά της ετήσιας έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις των νοικοκυριών για τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο το 2023, το 19,8% δήλωσε πως δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί σε αυτές. Από τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας σημειώνεται ότι τα υψηλότερα ποσοστά νοικοκυριών που δήλωσαν ότι δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις μελλοντικές τους υποχρεώσεις προς το Δημόσιο καταγράφηκαν στα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 10.000€ (30%), στα νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος (29,7%) και στα πολυμελή (πέντε άτομα και άνω) νοικοκυριά (31,5%).
- Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το 55% των νοικοκυριών που έχει αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές δήλωσε ότι δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις μελλοντικές του υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και αντίστοιχα, το 29,2% των νοικοκυριών που έχει ρυθμισμένες οφειλές
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι πάνω από 8 στα 10 νοικοκυριά (84,4%) διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι έναντι του 15,3% των νοικοκυριών που πληρώνει ενοίκιο ενώ από τους ιδιοκτήτες το 21,3% έχει ενεργό στεγαστικό δάνειο. Από τα νοικοκυριά αυτά το 18,7% (έναντι 16,5% στην περσινή έρευνα) καταβάλει τις δόσεις του δανείου συχνά με κάποια καθυστέρηση, ενώ το 8,5% (6% το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του 2021) έχει καθυστερημένες οφειλές για περισσότερο από 3 μήνες.
Επιδεινωμένη είναι η εικόνα σε σχέση με την έρευνα του 2021 και ως προς τις εκτιμήσεις των νοικοκυριών αναφορικά με τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανειακών τους υποχρεώσεων το 2023, καθώς το 21,5%, δηλαδή ένα στα πέντε, δήλωσε πως δεν θα μπορέσει ή μάλλον δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις.
Μάλιστα, το 14,4% (11,3% το αντίστοιχο ποσοστό το 2021) των νοικοκυριών εξέφρασε τον φόβο απώλειας του ακινήτου του λόγω αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ή το Δημόσιο. Επιπλέον, το 3,8% των νοικοκυριών δήλωσε πως το 2022 υπέστη δέσμευση ή κατάσχεση λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων λόγω οφειλών, ποσοστό πολλαπλάσιο σε σχέση με το 2021 που ήταν 0,8%.
- Τέλος, το 3,8% των νοικοκυριών δήλωσε πως το 2022 υπέστη δέσμευση ή κατάσχεση λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων λόγω οφειλών, ποσοστό πολλαπλάσιο σε σχέση με το 2021 που ήταν 0,8%.
Κι όλα αυτά όταν σχεδόν 6 στα 10 νοικοκυριά (57,3%) δήλωσαν πως χρειάζεται να κάνουν περικοπές για να καλύψουν τα αναγκαία, ποσοστό σημαντικά αυξημένο σε σχέση τόσο με την έρευνα του 2021 (42,3%) όσο και με τις έρευνες του 2020 (47,9%) και του 2019 (48,7%). Επίσης, 4 στα 10 νοικοκυριά περιορίζουν δαπάνες για ένδυση και ταξίδια.
- Από την άλλη μεριά καταγράφεται εκτίναξη του ποσοστού των νοικοκυριών που αύξησαν τις δαπάνες τους για την κάλυψη βασικών αναγκών αναβάλλοντας την κάλυψη άλλων υποχρεώσεων. Ειδικότερα, το 73,7% των νοικοκυριών αύξησε τις δαπάνες του για λογαριασμούς σπιτιού, το 64,8%, για είδη διατροφής το 60,7% για θέρμανση και το 51% για μετακινήσεις.
Πάνω από 1 στα 3 (36,3%) νοικοκυριά καθυστέρησαν να αναζητήσουν την κατάλληλη θεραπεία για κάποιο ιατρικό πρόβλημα, 1 στα 4 (25,6%) καθυστερεί να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα και το 18,8% καθυστερεί την πληρωμή λογαριασμών θέρμανσης.
Συνεχίζει την πολιτική κλεισίματος καταστημάτων η Τράπεζα Πειραιώς, αφήνοντας δήμους και περιοχές της χώρας χωρίς υποκαταστήματα, ενώ την ίδια στιγμή «σπέρνει» την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια στους υπαλλήλους του ομίλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και καταγγελίες των εργαζομένων, που επικαλείται το aftodioikisi.gr η Διοίκηση της Τράπεζας ετοιμάζεται να κλείσει το αμέσως επόμενο διάστημα 5 με 6 καταστήματα στην χώρα.
Την ώρα λοιπόν που η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να ανακοινώσει κέρδη ρεκόρ, απόρροια και των αυξημένων (ληστρικών) επιτοκίων των τελευταίων μηνών, ετοιμάζεται ταυτόχρονα να αφήσει χιλιάδες πελάτες της χωρίς καταστήματα στην περιοχή τους.
Κλείνει το κατάστημα στην Αγιά
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες η Τράπεζα Πειραιώς, ετοιμάζεται να κλείσει το κατάστημα στην Αγιά, της Θεσσαλίας στις 17 Μαρτίου 2023.
Το πρόβλημα που θα προκύψει για τους κατοίκους αλλά και τις επιχειρήσεις, αναμένεται να είναι έντονο, καθώς η περιοχή διαθέτει αναπτυγμένη αγροτική οικονομία με σημαντικές εταιρείες παραγωγής και εμπορίας φρούτων.
Το εν λόγω κατάστημα ήταν προγραμματισμένο να οδηγηθεί σε κλείσιμο πριν από λίγους μήνες, αλλά η κινητοποίηση του δημάρχου ανάγκασε την τράπεζα να αναστείλει την απόφασή της.
Όμως η διοίκηση της Τράπεζας τώρα επανέρχεται και προχωρά σε οριστικό «λουκέτο».
«Λουκέτο» και στο κατάστημα στη Μαυροθάλασσα
Στο κλείσιμο και του καταστήματος στη Μαυροθάλασσα, ετοιμάζεται να προχωρήσει επίσης η Τράπεζα. Πρόκειται για υποκατάστημα που εξυπηρετεί πάνω από 10.000 κατοίκους του Δήμου Βισαλτίας, αγρότες και αξιόλογες και σημαντικές αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, που με το κλείσιμο του θα οδηγήσει σε φαινόμενα μαρασμού και οικονομικής απομόνωσης της περιοχής.
Ενδεικτικό της κατάστασης που δημιουργείται είναι ότι ο πληθυσμός και οι πελάτες της περιοχής θα αναγκάζονται να μετακινούνται αθροιστικά 60 χιλιόμετρα (!) για να έρθουν σε επικοινωνία με το αμέσως κοντινότερο κατάστημα της Τράπεζας στη Νιγρίτα.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ), ζητά άμεσα από τη Διοίκηση της Τράπεζας να ανασκευάσει την απόφαση της και να στηρίξει όπως στηρίζει μέχρι σήμερα, υπεύθυνα και ουσιαστικά τον αγροτικό πληθυσμό και τους κατοίκους του Δήμου με ποιοτικές τραπεζικές υπηρεσίες και προϊόντα.
Όπως σημειώνει ο Σύλλογος, οι κάτοικοι δικαιούνται απρόσκοπτη πρόσβαση και ευκολία σε τραπεζικές υπηρεσίες χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς. Ο ΣΕΤΠ στέκεται δίπλα τους στις όποιες αντιδράσεις των κατοίκων για το κλείσιμο του καταστήματος στη Μαυροθάλασσα.
Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει την πολιτική της ραγδαίας συρρίκνωσης του δίκτυο τους. Εφαρμόζοντας μια αντεργατική πολιτική επιχειρεί να μειώσει καταστήματα και προσωπικό καθώς και τα λοιπά κόστη με μοναδικό γνώμονα να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη για τους μετόχους.
Την ίδια στιγμή εξωθεί τους καταναλωτές στις ψηφιακές συναλλαγές από τις οποίες στοχεύει να αποκομίσει ακόμα μεγαλύτερα έσοδα επιβάλλοντας – όπως όλες οι συστημικές τράπεζες – υπέρογκες χρεώσεις.
Το aftodioikisi.gr θυμίζει, τέλος, ότι η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ κλείνει καταστήματα και μειώνει το προσωπικό της, δάνεισε 4,2 εκατ. ευρώ στον Πάτση για να του πουλήσει «κόκκινα δάνεια» που είχε στο χαρτοφυλάκιο της προκειμένου αυτά να βγουν στο «σφυρί».