Το διαστημικό σκάφος Juno της NASA πέρασε σε απόσταση 51.500 χιλιομέτρων από την Ιώ, τον πιο κοντινό και τον τρίτο μεγαλύτερο δορυφόρο του Δία, καταγράφοντας με την κάμερα JunoCAM τις πιο κοντινές και πιο καθαρές φωτογραφίες που έχουμε για την Ιώ μέχρι σήμερα.
Οι εντυπωσιακές εικόνες αποκαλύπτουν σε όλο του το μεγαλείο τον πιο ηφαιστειογενή δορυφόρο του Ηλιακού μας συστήματος. Η πολύχρωμη επιφάνειά του οφείλεται στην ηφαιστειακή δραστηριότητα, με εκατοντάδες ηφαίστεια και καλντέρες να είναι ορατές στην επιφάνεια, δημιουργώντας μία μεγάλη ποικιλία γεωλογικών χαρακτηριστικών. Ροές λάβας διακρίνονται σε κάθε μορφή και χρώμα, από κόκκινες και κίτρινες έως πορτοκαλί και μαύρες, ενώ ορισμένα “ποτάμια” λάβας εκτείνονται για εκατοντάδες χιλιόμετρα.
Ήταν η 49η φορά που το Juno ολοκλήρωσε μία τροχιά γύρω από τον Δία και στην πορεία, κατάφερε να προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για τους δορυφόρους του αέριου γίγαντα. Ήταν επίσης το τρίτο πέρασμα από την Ιώ. Το επόμενο θα είναι στις 3 Φεβρουαρίου 2024 και το αναμένουμε με ανυπομονησία, καθώς το Juno θα περάσει σε απόσταση μόλις 1.500 χιλιομέτρων.
Το τωρινό πέρασμα του Juno αποκάλυψε κάποιες διαφορές στην επιφάνεια της Ιώ, σε σχέση με το πέρασμα του New Horizons το 2006.
Οι αλλαγές στην επιφάνεια είναι μικρές, αλλά υπάρχουν τουλάχιστον δύο. Η πρώτη είναι μία μικρή ροή από την ανατολική πλευρά του East Girru. Αυτό είναι ένα ηφαιστειακό επίκεντρο που εντόπισε για πρώτη φορά το New Horizons κατά τη διάρκεια μίας μικρής έκρηξης, η οποία σύμφωνα με τις εικόνες του Juno, είναι ακόμα ενεργή. Η δεύτερη είναι μία αλλαγή χρώματος προς το κόκκινο στο Chors Patera, έναν ηφαιστειακό κρατήρα, η οποία δείχνει την παρουσία θείου το οποίο ανανεώνεται συχνά χάρη στην ενεργή και υψηλών θερμοκρασιών ηφαιστειακή δραστηριότητα. – Jason Perry, παρατηρητής Ιώ