Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Πέγκυ Αθηνιώτου γράφει για την τραγωδία στα Τέμπη
Ομολογώ πως βρίσκομαι σε κατάσταση σοκ όπως όλοι μας εξ’ άλλου.
Δεν ξέρω πώς να προσεγγίσω το θέμα…
Δεν τολμώ να το αγγίξω …
Της Πέγκυς Αθηνιώτου*
Οι φράσεις που έρχονται στο μυαλό μου συνεχώς είναι τα λόγια των ανθρώπων γύρω μου «Μην ξεχάσουμε» και «Ζούμε τυχαία» και τότε αναρωτιέμαι «Πώς να ξεχάσουμε»;
Πώς μπορούμε να ξεχάσουμε όταν μένουμε άναυδοι μπροστά σ΄ αυτό το τραγικό συμβάν. Δεν το χωράει ανθρώπου νους αυτό που συνέβη με τον τρόπο που συνέβη.
Πώς μπορούμε να το κουκουλώσουμε όταν συνειδητοποιούμε ότι
«Τυχαία ζούμε».
Πώς μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια όταν ερχόμαστε μπροστά στη γυμνή αλήθεια μιας πραγματικότητας που λέγεται ΑΚΡΑΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ.
Πώς μπορούμε να μην αναλογιστούμε πως τόσα χρόνια κοιμόμασταν με προσκέφαλο την παιδική αφελή πεποίθηση «Κάποιος άλλος ξέρει καλύτερα και θα μας σώσει…».
Η εποχή του πατέρα τελείωσε.
Πραγματικά πώς μπορούμε να μην μπούμε σε βαθιά περισυλλογή και να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το τραγικό συμβάν σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής.
Θρηνούμε για τους ανθρώπους, τα νέα παιδιά που χάσαμε αλλά θρηνούμε και για την ελπίδα που χάσαμε…μια ελπίδα που βασιζόταν στη φούσκα του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης.
Δεν θα ξεχάσουμε γιατί αν ξεχάσουμε, θα ολοκληρώσουμε την αυτοκαταστροφή μας. Εάν ξεχάσουμε θα πνίξουμε τον ανείπωτο πόνο μας, τον τεράστιο θυμό μας- αυτό σημαίνει Εθνικό Πένθος- και θα βρεθούμε σε μια κατάσταση ακινητοποίησης, παραίτησης, κατάθλιψης.
Ταψυχοσωματικά νοσήματα, η χρήση ουσιών και αλκοόλ θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση. Η αίσθηση κούρασης, η αίσθηση του μάταιου θα μας επισκέπτεται συχνά. Οι διαπροσωπικές συγκρούσεις , η αδιαλλαξία, η πόλωση θα διαλύουν αυτό που χρειαζόμαστε ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ.
Δεν χρειάζονται λόγια παρηγοριάς ούτε εκτόνωση του θυμικού. Αυτά τα συναισθήματα θα είναι το εφαλτήριο για να διεκδικήσουμε μια νέα πραγματικότητα. Αυτή που πραγματικά μας αξίζει, αυτή που οραματιζόμαστε για τη χώρα μας.
Είναι η μοναδική μας ευκαιρία για να επαναδομήσουμε την ελπίδα για ένα υγιές μέλλον και ο μόνος τρόπος για να απαλύνουμε το πένθος μας και το πένθος των παιδιών μας.
Το γεγονός, αδιαμφισβήτητα, μας καλεί να αναλάβουμε την ευθύνη της ζωής μας.
____________________* Η Πέγκυ Αθηνιώτου είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, επόπτρια στο τμήμα ανακουφιστικής φροντίδας στη Μέριμνα. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας(ΕΛΕΣΥΘ) και της ΕFTA.
Πηγή: ertnews.gr