Με άγνωστη μέχρι στιγμής την ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες είναι ίσως πολλοί εκείνοι που νομίζουν ότι αυτές μπορούν να γίνουν το αργότερο μέχρι τις 7 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία είχαν γίνει οι εκλογές του 2019.
Μέχρι στιγμής κρατάμε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα διότι “υπάρχει μεγάλο νομοθετικό έργο που θα πρέπει να ολοκληρωθεί”.
Όμως μέχρι πότε μπορούν να στηθούν οι κάλπες;
Το Σύνταγμα της Ελλάδας είναι σαφές, οι εκλογές μπορούν να γίνουν μέσα σε τριάντα ημέρες από τη λήξη της βουλευτικής περιόδου:
‘Αρθρο 53: (Βουλευτική Περίοδος)
1. Oι βουλευτές εκλέγονται για τέσσερα συνεχή έτη που αρχίζουν από την ημέρα των γενικών εκλογών. Mόλις λήξει η βουλευτική περίοδος, με προεδρικό διάταγμα, που προσυπογράφεται από το Yπουργικό Συμβούλιο, διατάσσεται η διενέργεια γενικών βουλευτικών εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και η σύγκληση της νέας Bουλής σε τακτική σύνοδο μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από αυτές.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνουν στις 7 Αυγούστου;
Όχι! Κι αυτό διότι σύμφωνα με νόμο ορίζεται ότι “Η διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών ορίζεται την τελευταία Κυριακή πριν τη συμπλήρωση των 30 ημερών από την έκδοση του διατάγματος“. Πράγμα που σημαίνει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουλίου.
Αυτό αφορά τις πρώτες κάλπες με την απλή αναλογική. Οι δεύτερες κάλπες μπορούν να στηθούν την πρώτη ή και τη δεύτερη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, καθώς θα μεσολαβήσει μία εβδομάδα διερευνητικών εντολών και 30 επιπλέον ημέρες.
Σχεδόν όλο το καλοκαίρι θα περάσει, δηλαδή, μέσα σε έναν προεκλογικό καύσωνα. Και σχεδόν το μισό Φθινόπωρο, αφού τον Οκτώβριο θα έχουμε ΚΑΙ Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές και μάλιστα με δύο γύρους.
Καλά ξεμπερδέματα!