Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι για τον Φεβρουάριο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή συνέχισε να υποχωρεί, στο 6,1%, αλλά ο αντίστοιχος δείκτης για τα είδη διατροφής ήταν 14,8%.
Η σοκαριστική επιβάρυνση των νοικοκυριών με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα είναι εμφανής και από τους επί μέρους δείκτες.
Έτσι, μετά το 14,8% για τα τρόφιμα, πολύ μακριά ακολουθούν με 10,5% τα Διαρκή Αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες και στη συνέχεια οι ονομαστικές ανατιμήσεις είναι μεγάλες αλλά πολύ χαμηλότερες: 7,1% στην Ένδυση και υπόδηση, 6,5% στις Μεταφορές, 5,8% σε Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, 5,3% στην Υγεία, 4,9% στην Στέγαση.
Όσον αφορά τις επίσημα καταγεγραμμένες ανατιμήσεις, στα τρόφιμα οι υψηλότερες που αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ είναι:
- 25,2% σε Γαλακτοκομικά και αυγά
- 22,9% σε Έλαια και λίπη
- 20% στα Κρέατα
- 16,8% σε Ψωμί και δημητριακά
- 13,1% στα Λοιπά τρόφιμα
- 13% σε Καφέ-κακάο-τσάι
Οι επίσημοι δείκτες ωστόσο συνεχίζουν να κρύβουν την πραγματικότητα που ζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς πλέον δεν εγγράφουν ένα ολόκληρο εξάμηνο έκρηξης της ακρίβειας, από τον Σεπτέμβριο του 2021 (η σύγκριση γίνεται σε βάθος 12μήνου).
Οι τιμές των ομολόγων σημειώνουν άνοδο καθώς οι επενδυτές θορυβημένοι από τις εξελίξεις στρέφονται στην μεγαλύτερη ασφάλεια που προσφέρουν τα κρατικά ομόλογα.
Στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί, θεσμικοί επενδυτές, όπως η Goldman Sachs, εκτιμούν πλέον ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) θα αποφύγει τελικώς να προχωρήσει αυτή την εβδομάδα σε αύξηση των επιτοκίων της, όπως είχε προεξοφληθεί. Η εταιρεία ανέμενε προηγουμένως αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης.
Η Goldman Sachs προσέθεσε ότι εξακολουθεί να αναμένει νέες αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Με ενδιαφέρον αναμένεται εξάλλου η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ την Πέμπτη, το οποίο θα κληθεί να λάβει τις αποφάσεις του για μία νέα αύξηση των επιτοκίων.
Στη δευτερογενή αγορά, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 134 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 74 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 4,26% από 4,45% που ήταν την Παρασκευή έναντι 2,20% (από 2,63% την Παρασκευή) του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,06% από 1,82% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.
Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0729 δολ. από το επίπεδο των 1,0710 δολ που άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1.0706 δολ.