“Μια τελευταία σκέψη: όσο δύσκολες ήταν οι τελευταίες μέρες, απλά δεν συγκρίνεται με το να πρέπει να εγκαταλείψετε το σπίτι σας από τις διώξεις ή τον πόλεμο για να αναζητήσετε καταφύγιο σε μια χώρα μακρινή. Είναι συγκινητικό να βλέπει κανείς την ενσυναίσθηση για την κατάστασή τους από τόσους πολλούς από εσάς. Παραμένουμε μια χώρα κυρίως ανεκτικών, φιλόξενων και γενναιόδωρων ανθρώπων. Ευχαριστώ.”
Με αυτές τις λέξεις ο Γκάρι Λίνεκερ έκλεισε νικητής ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο για το BBC και για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και της έκφρασης άποψης. Το βρετανικό κάστρο του πλουραλισμού, όπως έχει χαρακτηριστεί το βρετανικό mega-δίκτυο, υπέστη ρωγμές, όμως τελικά πρυτάνευσε η λογική και αναγκάστηκε να υποχωρήσει μπροστά σε ένα τσουνάμι αντιδράσεων.
Το συμβάν θα μπορούσε να μας προκαλέσει θλίψη. Εάν το BBC μπορεί να απολύσει -υπό την πίεση ακραία συντηρητικών εφημερίδων και μερίδας κοινού- έναν εμβληματικό ποδοσφαιριστική και σχολιαστή, όπως ο Λίνεκερ, τι μπορεί να συμβεί αλλού; Στην Ελλάδα;
Από την άλλη, όμως, η υποχώρηση του βρετανικού δικτύου, οι δεύτερες σκέψεις, οι αντιδράσεις του αθλητικού τμήματος που ταυτίστηκε με τον Λίνεκερ και αποχώρησε σύσσωμο (προκαλώντας κατάρρευση του πιο δημοφιλούς προγράμματος Match of the day, όπως γράφει ο Guardian), και οι διεθνείς διαστάσεις που πήρε το θέμα, είναι μία επιβράβευση της “εξέγερσης”, μία γλυκιά επίγευση του τι μπορεί να συμβεί και πώς μπορεί να ανατραπεί.
Άσχετο, αλλά σχετικό, στα καθ΄ ημάς. Μια παρουσιάστρια ψυχαγωγικής εκπομπής (Κατερίνα Καινούριου) και ένας πανελίστας-σχολιαστής (Ανδρέας Μικρούτσικος) διατυπώνουν κριτική σε όσα είπε ένας άλλος σχολιαστής σε άλλο κανάλι (Άρης Πορτοσάλτε). Ο τελευταίος τηλεφωνεί για να την επιπλήξει: “να μην ασχολείσαι εσύ με αυτά”, φέρεται να της είπε. Προφανώς η Κουνούριου, ο Μικρούτσικος, οι Ράδιο Αρβύλα, και άλλοι πρέπει να ασχολούνται με το ελαφρύ (τους) ρεπερτόριο και να μην διατυπώνουν άποψη για μία εθνική τραγωδία και για τον τρόπο που την αντιμετώπισε ένας άλλος σχολιαστής.
Πυρά δέχθηκε από κορυφαίο υπουργό και η παρουσιάστρια του Mega Ράνια Τζίμα (πώς τόλμησε να ρωτήσει όσα ρώτησε τον υπουργό Μάκη Βορίδη…), όμως το κανάλι αντέδρασε άμεσα και την υποστήριξε, Μοιάζει, λίγο, με την αντίδραση των συναδέλφων του Λίνεκερ.
Η περίπτωση του βρετανού παλαίμαχου και σχολιαστή έχει ενδιαφέρον γιατί ανέδειξε εκείνους που υπερβαίνουν τα όρια της ελευθεροτυπίας (BBC), αλλά και εκείνους που μπορούν να ξεπερνούν τα δικά τους όρια της εξατομικευμένης συγκράτησης και του φόβου και να μετατρέπουν το ένα σε άπειρο. Αυτή η επίδειξη δύναμης του αυτονόητου ήταν ενθαρρυντική. Τελικά νίκησε ο Λίνεκερ και όχι -ως συνήθως- οι Γερμανοί. Το ερώτημα, βεβαίως, είναι “πόσοι είναι οι Λίνεκερ” στο δικό μας μιντιακό, πολιτικό και κοινωνικό χωριό. Και πόσοι θα έσπευδαν να τους υποστηρίξουν…