Αγωνίζονται για έναν υψηλό στόχο, να αποκαταστήσουν την ισορροπία στον πλανήτη. Προτού όμως κάνουν τα πρώτα βήματα για να ανταποκριθούν στις περιβαλλοντικές προκλήσεις παίρνουν δύναμη με τεχνικές που επιφέρουν εσωτερική γαλήνη και σταθερότητα.
Είναι οι «Μαχητές του Ντάο», οι μικροί ήρωες της νέας σειράς παιδικών βιβλίων της περιβαλλοντολόγου Ελένης Ανδρεάδη, οι οποίοι με καθοδηγητή τον παππού τους, ταξιδιώτη του χρόνου, Σίφου συνδέονται με τον φυσικό κόσμο, ενημερώνονται για τους κινδύνους που τον απειλούν και εκπαιδεύονται για να τον προστατεύσουν.
«Ήθελα να γράψω μία περιβαλλοντική σειρά για μικρότερης ηλικίας παιδιά, βιβλία πρώτης ανάγνωσης που συνδυάζουν τη μυθοπλασία και το μήνυμα της αειφορίας» εξήγησε σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη Ανδρεάδη, ιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Πράκτορες του Πλανήτη» που υλοποιεί βιωματικά περιβαλλοντικά προγράμματα και συγγραφέας των βιβλίων με τον ίδιο τίτλο.
«Η ιστορία του πρώτου βιβλίου της νέας σειράς «Μαχητές του Ντάο» με τίτλο «Υπόθεση Ηλιακό Τσάι» είναι εμπνευσμένη από την αρχαία κινεζική φιλοσοφία του Ντάο προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα» τόνισε η Ελένη Ανδρεάδη.
Ο Του και η Ντι (μαθητευόμενος στα κινέζικα) δύο παιδιά που ζουν σε μία ελληνική πόλη προσκαλούνται κάθε Σάββατο από τον παππού Σίφου στη σοφίτα του σπιτιού τους και μαθαίνουν για τη σημασία της ισορροπίας, που είναι πολύ βασική αξία της φιλοσοφίας του Ντάο.
Γίνονται «Μαχητές του Ντάο» υπερασπίζονται την ισορροπία στον πλανήτη και για να την επαναφέρουν πρέπει να την βρουν πρώτα μέσα τους, ανέφερε η συγγραφέας, η οποία επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς αναγνώστες σε περιβαλλοντικά ζητήματα συστήνοντας βασικές αξίες και έννοιες της φιλοσοφίας της Ανατολής αλλά και της αρχαίας Ελλάδας.
«Πρόσφατα ξαναδιάβασα το Τάο τε Τσινγκ, που αποτελεί τη βάση της φιλοσοφίας του Ντάο, ένα σύντομο βιβλίο που περιέχει θησαυρό σοφίας. Επειδή ασχολούμαι με θέματα βιωσιμότητας με ενθουσίασαν από τις πρώτες σελίδες του τα μηνύματα της ισορροπίας, της αρμονίας, της εύρεσης της ευτυχίας. Αντικατοπτρίζει το πώς αισθάνομαι και βιώνω τα θέματα της αειφορίας μετά από 20 χρόνια ενασχόλησης με αυτόν τον τομέα» είπε η Ελένη Ανδρεάδη.
Ο δάσκαλος Σίφου μπορεί να επικαλείται στοιχεία από τη φιλοσοφία του Ντάο, αλλά παράλληλα χρησιμοποιεί αποφθέγματα και προβάλλει αξίες που παρουσιάζονται σε κείμενα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων τόνισε σημειώνοντας ότι το βιβλίο φέρει τον τίτλο «Υπόθεση Ηλιακό Τσάι» επειδή το πρώτο ζήτημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι ο Του και η Ντι είναι η κλιματική κρίση.
Οι Μαχητές του Ντάο για να ετοιμαστούν για δράση κάνουν αναπνοές, διαλογισμό, τεχνικές Τάι Τσι και φθάνοντας σε ένα σημείο εσωτερικής σταθερότητας και ισορροπίας προχωρούν σε πράξεις που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στο παράρτημα του βιβλίου υπάρχουν πληροφορίες για το πως μπορούν να κάνουν οι μικροί αναγνώστες διαλογισμό με την καθοδήγηση των γονέων ή των εκπαιδευτικών στην τάξη.
«Εκπαιδευτικοί μου μετέφεραν ότι δοκίμασαν τις τεχνικές, ότι βγήκαν στις αυλές, έκαναν τις ασκήσεις και τις βρήκαν ιδιαίτερα χρήσιμες και ευεργετικές για την ψυχική υγεία των παιδιών, για την οποία δεν συζητάμε αρκετά και ειδικά για τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού και του εγκλεισμού στον ψυχικό κόσμο τους» δήλωσε η συγγραφέας.
«Θα ακούσεις την αλήθεια από τα παιδιά»
Έχοντας εργαστεί αρκετό καιρό στην εκπαίδευση με παιδιά προσχολικής ηλικίας και δημοτικού, η Ελένη Ανδρεάδη διαπιστώνει ότι γενικά η υιοθέτηση ρόλων και το παιχνίδι ενθουσιάζει τα παιδιά. «Θέλω να τα προσεγγίζω με έναν τρόπο που τους μεταφέρει τον ενθουσιασμό που έχω και εγώ η ίδια για αυτά τα θέματα» υπογράμμισε η συγγραφέας, η οποία με την προηγούμενη σειρά βιβλίων καλεί τα παιδιά ηλικίας άνω των 8 ετών να γίνουν Πράκτορες και τώρα με τη νέα απευθύνεται σε παιδιά 5 ετών και άνω και τους παροτρύνει να γίνουν Μαχητές για τη διάσωση της Γης.
«Το σημαντικότερο είναι το παιδί να πρωταγωνιστεί στις δράσεις, να μπαίνει ο αναγνώστης στην πλοκή. Και στη νέα σειρά ελπίζω να ταυτίζονται τα παιδιά με τους “ Μαχητές του Ντάο” να γίνονται εκείνα που θα φέρουν την αλλαγή» ανέφερε.
«Τα παιδιά αισθάνονται πρωταγωνιστές, πολύ περισσότερο από τους ενήλικες. Όταν διηγούνται μία ιστορία που συνέβη στο σχολείο, εκείνα βρίσκονται στο επίκεντρο. Οι ενήλικες από την άλλη θεωρούν ότι δεν έχουν τόσο σημασία οι πράξεις. Όμως, όλα όσα βλέπουμε είναι το άθροισμα των πράξεών μας και μπορούν οι ενέργειές μας να έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο» επισήμανε αναφέροντας ως παράδειγμα τον Jadav Payeng, ο οποίος από το 1979 φυτεύει ένα δέντρο κάθε μέρα και έχει δημιουργήσει ένα δάσος μεγαλύτερο από το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης.
Η συγγραφέας, η οποία έχει δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά σε πολλές χώρες, στην Αγγλία, στη Γερμανία και την Αμερική, όπου ειδικεύτηκε στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εκτιμά ότι δεν έχει δυσκολίες η επικοινωνία των περιβαλλοντικών ζητημάτων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
«Για πολλά χρόνια ασχολήθηκα με το κομμάτι της επικοινωνίας της περιβαλλοντικής επιστήμης σε ενήλικες. Στην καρδιά του το ζήτημα είναι πολύ απλό, εξηγείς ότι το πλαστικό δεν διαλύεται και εισέρχεται στην διατροφική μας αλυσίδα, ότι τα αέρια του θερμοκηπίου που εμείς δημιουργούμε, κάποτε ήταν πολύ λίγα και μάλιστα ευεργετικά και τώρα είναι πολλά και προκαλούν άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. Φυσικά υπάρχει απλούστευση, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι θέματα που πρέπει να κατανοήσουν με απίστευτη λεπτομέρεια τα παιδιά. Πρέπει να καταλάβουν τα βασικά και πως μπορούμε να γίνουμε πιο ενεργοί πολίτες, να απαιτήσουμε από την πολιτεία, τις εταιρείες να λάβουν μέτρα» διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Η πιο μεγάλη πρόκληση είναι το πώς μιλάς σε ένα παιδί για έννοιες, όπως η ευγνωμοσύνη, για το ότι η τάση της ανθρώπινης φύσης να θέλει να καταναλώνει δεν μας φέρνει την ευτυχία και συμβάλει στην κλιματική αλλαγή και ότι οι πόροι του πλανήτη είναι περιορισμένοι».
Αναφερόμενη στους μικρούς αναγνώστες των βιβλίων της επισήμανε ότι τα παιδιά δεν καταπιέζονται να διαβάσουν κάτι που δεν τους αρέσει, καταλαβαίνουν την υποκρισία, τον διδακτισμό, ό,τι δεν είναι αυθεντικό. «Πρέπει να μιλάς, να γράφεις και να επικοινωνείς με τα παιδιά με σεβασμό. Θα ακούσεις την αλήθεια από τα παιδιά» εκτίμησε η συγγραφέας.
Το βιβλίο συνοδεύεται από τραγούδι και βιντεοκλίπ των «Μαχητών του Ντάο» γραμμένο ειδικά για τη σειρά από την αδερφή της Ελένης Ανδρεάδη, διεθνούς φήμης τραγουδοποιό, Αθηνά Ανδρεάδη, όπως και παιχνίδια, εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και QR code που παραπέμπει σε περισσότερο πλούσιο υλικό δραστηριοτήτων. Ο Γιάννης Σκουλούδης (Δον Αρμαντίγιο) είναι ο δημιουργός των εικόνων του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Η Ελένη Ανδρεάδη θα συναντηθεί με τους μικρούς αναγνώστες της, αύριο στις 18:00 στη Θεσσαλονίκη, στο βιβλιοπωλείο Mind The Book σε διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου «Οι Μαχητές του Ντάο-Υπόθεση Ηλιακό Τσάι» με ασκήσεις, πειράματα, διαλογισμό και παιχνίδι για την κατανόηση των εννοιών του.