Αποκλεισμένες σιδηροδρομικές γραμμές, προβλήματα στην κυκλοφορία, απεργίες, διαδηλώσεις. Η κινητοποίηση και σήμερα, ήταν μεγάλη στη Γαλλία, μετά την υιοθέτηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και τη χθεσινή συνέντευξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που όξυνε τις αντιδράσεις των πολιτικών αντιπάλων του.
Αναλυτικότερα, στο Παρίσι η οργή ξεχειλίζει σήμερα. Διαδηλώσεις, φλεγόμενοι σωροί απορριμμάτων, ακόμη και καμένα οχήματα βρίσκονται στους δρόμους. Κάποιοι μάλιστα προχωρούν ακόμη και σε βανδαλισμούς καταστημάτων στην Γαλλία.
«Δεν σκοπεύουμε να πεθάνουμε δουλεύοντας, αλλά είμαστε εδώ για μπορέσουμε να απολαύσουμε κάποια στιγμή τη ζωή μας», λέει ένας από τους διαδηλωτές για το νέο συνταξιοδοτικό.
Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση έχει γίνει νόμος, όμως οι πολίτες δεν σταματούν να διαδηλώνουν, μετά και από τις δηλώσεις Μακρόν, που τους συνέκρινε με τους εισβολείς στο αμερικανικό Καπιτώλιο, να ρίχνουν ακόμα περισσότερο «λάδι στη φωτιά».
«Το συνταξιοδοτικό μπορεί να αλλάξει αν επιμείνουμε και εφόσον οι κινητοποιήσεις συνεχιστούν για τουλάχιστον έναν μήνα», λέει άλλος διαδηλωτής.
Παράλληλα, ακτιβιστές απέκλεισαν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ, έξω από το Παρίσι αναγκάζοντας ταξιδιώτες να φτάσουν στο κτήριο με τα πόδια.
Χιλιάδες οι διαδηλωτές σε Μασσαλία, Ρεν και Μπορντό
Χιλιάδες οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και στη Μασσαλία, ενώ στη Ρεν η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να «διαλύσει» το πλήθος και ακολούθησαν συλλήψεις.
Τα συνδικάτα μιλούν επίσης για ρεκόρ συμμετοχής στις κινητοποιήσεις στη Μασσαλία: 280.000 άνθρωποι. Η αστυνομία ωστόσο κάνει λόγο μόνο για 16.000, μια διαφορά στις εκτιμήσεις που είναι τυπική σε αυτήν την πόλη της νότιας Γαλλίας.
Στο Μπορντό οι διαδηλωτές ανήλθαν στις 110.000 (επίσης ρεκόρ), στη Ρεν ήταν 35.000 και στη Ναντ 80.000 (22.000 και 25.000 αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι, Θωμαΐδα Παπαϊωάννου, το κλίμα που επικρατεί μετά την σημερινή γενική απεργία στην πόλη του φωτός, μόνο… φωτεινό δεν μοιάζει.
Η κατάσταση ακόμα και τώρα είναι τεταμένη και η ατμόσφαιρα σε διάφορους δρόμους είναι αποπνικτική. Τα συνδικάτα οργανώνουν ήδη νέες κινητοποιήσεις στις 28 Μαρτίου, με καμία από τις δύο πλευρές να μην υποχωρεί.