Το δημαρχείο του Μπορντώ τυλίχτηκε στις φλόγες, καθώς για άλλη μια μέρα συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες ενάντια στην συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στη Γαλλία.
Πυρκαγιά κατέκαψε την μπροστινή πόρτα του δημαρχείου στη νοτιοδυτική πόλη Μπορντώ το βράδυ της Πέμπτης. Δεν ήταν σαφές ποιος ήταν υπεύθυνος για την πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα από τους πυροσβέστες.
Διαδηλώσεις, φλεγόμενοι σωροί απορριμμάτων, ακόμη και καμένα οχήματα βρίσκονται στους δρόμους. Κάποιοι μάλιστα προχωρούν ακόμη και σε βανδαλισμούς καταστημάτων στην Γαλλία.
«Δεν σκοπεύουμε να πεθάνουμε δουλεύοντας, αλλά είμαστε εδώ για μπορέσουμε να απολαύσουμε κάποια στιγμή τη ζωή μας», λέει ένας από τους διαδηλωτές για το νέο συνταξιοδοτικό.
Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση έχει γίνει νόμος, όμως οι πολίτες δεν σταματούν να διαδηλώνουν, μετά και από τις δηλώσεις Μακρόν, που τους συνέκρινε με τους εισβολείς στο αμερικανικό Καπιτώλιο, να ρίχνουν ακόμα περισσότερο «λάδι στη φωτιά».
«Το συνταξιοδοτικό μπορεί να αλλάξει αν επιμείνουμε και εφόσον οι κινητοποιήσεις συνεχιστούν για τουλάχιστον έναν μήνα», λέει άλλος διαδηλωτής.
Παράλληλα, ακτιβιστές απέκλεισαν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ, έξω από το Παρίσι αναγκάζοντας ταξιδιώτες να φτάσουν στο κτήριο με τα πόδια.
Χιλιάδες οι διαδηλωτές σε Μασσαλία, Ρεν και Μπορντό
Χιλιάδες οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και στη Μασσαλία, ενώ στη Ρεν η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να «διαλύσει» το πλήθος και ακολούθησαν συλλήψεις.
Τα συνδικάτα μιλούν επίσης για ρεκόρ συμμετοχής στις κινητοποιήσεις στη Μασσαλία: 280.000 άνθρωποι. Η αστυνομία ωστόσο κάνει λόγο μόνο για 16.000, μια διαφορά στις εκτιμήσεις που είναι τυπική σε αυτήν την πόλη της νότιας Γαλλίας.
Στο Μπορντό οι διαδηλωτές ανήλθαν στις 110.000 (επίσης ρεκόρ), στη Ρεν ήταν 35.000 και στη Ναντ 80.000 (22.000 και 25.000 αντίστοιχα.
3,5 εκατ. διαδηλωτές σε ολόκληρη τη Γαλλία
Παρέλυσε και σήμερα, Πέμπτη 24/3, η Γαλλία από τις νέες πανεθνικές διαδηλώσεις μετά την προκλητική δέσμευση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να εφαρμόσει την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού μέχρι το τέλος του έτους, σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές της απεργιακής πορείας μόνο στο Παρίσι συμμετείχαν την Πέμπτη 800.000 άνθρωποι κατά την ένατη μέρα των απεργιών κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό διαδηλωτών από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με το συνδικάτα της CGT, το προηγούμενο ρεκόρ συμμετοχής στην πρωτεύουσα ήταν 700.000 διαδηλωτές στις 7 Μαρτίου. Συνολικά, υπολογίζεται ότι 3,5 εκατ. άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία.
Τα συνδικάτα καλούν σε νέα πανεθνική κινητοποίηση την Τρίτη 28 Μαρτίου.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι, Θωμαΐδα Παπαϊωάννου, το κλίμα που επικρατεί μετά την σημερινή γενική απεργία στην πόλη του φωτός, μόνο… φωτεινό δεν μοιάζει.
Η κατάσταση ακόμα και τώρα είναι τεταμένη και η ατμόσφαιρα σε διάφορους δρόμους είναι αποπνικτική. Τα συνδικάτα οργανώνουν ήδη νέες κινητοποιήσεις στις 28 Μαρτίου, με καμία από τις δύο πλευρές να μην υποχωρεί.
Στο Παρίσι, στις γενικά ειρηνικές διαδηλώσεις σημειώθηκαν περιστασιακές συγκρούσεις της αστυνομίας με κουκουλοφόρους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και δέχθηκε ρίψεις αντικειμένων και φωτοβολίδων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AP, ενώ 33 άτομα συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα. Ένας αστυνομικός ανασύρθηκε σε ασφαλές σημείο ενώ ήταν αναίσθητος, αφού προφανώς είχε χτυπηθεί στο κεφάλι.
Στη βόρεια πόλη Ρουέν μια νεαρή γυναίκα εθεάθη πεσμένη στο έδαφος αφού τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι της. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι έχασε τον αντίχειρά της αφού χτυπήθηκε από τη λεγόμενη χειροβομβίδα «flash-ball» που έριξε η αστυνομία για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Υπήρξαν και άλλες συγκρούσεις στις δυτικές πόλεις Νάντη, Ρεν και Λοριάν.
Σύμφωνα με το συνδικάτο CGT 3,5 εκατ. άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην χώρα, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για περισσότερους από 1 εκατ. διαδηλωτές.
Η αστυνομία προχώρησε ρίψη δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών στο Παρίσι και συνέλαβε 80 άτομα σε όλη τη χώρα. Οι διαδηλώσεις προκλήθηκαν από τη νομοθεσία που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 έτη.
Τα γαλλικά συνδικάτα έχουν καλέσει για δέκατη ημέρα απεργιών και διαμαρτυριών την ερχόμενη Τρίτη. Αυτό θα συνέπιπτε με την τελευταία πλήρη ημέρα της κρατικής επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου Γ΄ στη χώρα.
Ατμόσφαιρα γιορτής στη Μασσαλία
Σε εθνικό επίπεδο, η κατάσταση επιδεινώνεται ελαφρώς σε σχέση με τα καύσιμα, καθώς το 14% των πρατηρίων αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τουλάχιστον ένα είδος καυσίμου και το 7,13% είναι απολύτως κενά, έναντι 6% την Τρίτη.
Μόνο ένα διυλιστήριο της TotalEnergies στα τέσσερα λειτουργεί σήμερα στην Γαλλία.
Το επίπεδο τροφοδοσίας σε κηροζίνη της περιφέρειας του Παρισιού και των αεροδρομίων της μέσω της Νορμανδίας «βρίσκεται σε κρίσιμο επίπεδο», ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης, που είναι έτοιμο να επιστρατεύσει τους απεργούς.
Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) έχει ζητήσει για την σημερινή ημέρα από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν το 30% των πτήσεών τους από το αεροδρόμιο Paris-Orly και το 20% από τα υπόλοιπα αεροδρόμια.
Τα λιμάνια της Μασσαλίας και της Βρέστης είναι τελείως αποκλεισμένα με απόφαση του συνδικάτου CGT.
Σήμερα, η γαλλική εταιρεία των σιδηροδρόμων SNCF δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει το 50% των τρένων υψηλής ταχύτητας και το ένα τρίτο των τοπικών τρένων εξπρές.
Η κυκλοφορία του παρισινού μετρό αναμένεται να είναι «πολύ διαταραγμένη».
Αμετακίνητος ο Μακρόν
Χθες, ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε ότι δεν έχει την πρόθεση να διαλύσει την βουλή, να προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό ή να προκηρύξει δημοψήφισμα για την μεταρρύθμιση.
Είπε ότι θέλει την επανάληψη του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, όταν θα έχει μειωθεί η ένταση.
«Κούφια λόγια»
Ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ απάντησε ότι πρόκειται για «κούφια λόγια (…) προς το παρόν υπάρχει μία μεγάλη κοινωνική σύγκρουση, μία κρίση της δημοκρατίας, μία κοινωνική κρίση».
Οι αναλυτές θεωρούν ότι η μεταρρύθμιση και η λαϊκή αντίδραση θα σημαδέψουν ανεξίτηλα την δεύτερη προεδρική θητεία του Εμανουέλ Μακρόν.
«Οταν θα τελειώσουν οι κινητοποιήσεις, μία τέτοιου είδους σύγκρουση, δεν μπορούμε να νομίζουμε ότι θα το σβήσουμε. Υπάρχει ένα πριν και ένα μετά, υπάρχει διαφωνία που θα παραμείνει για το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης», παραδέχθηκε ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντυσόρ στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL. «Αλλά υπάρχουν θέματα που επιτρέπουν την επανάληψη του διαλόγου».