(ένα καλά κρυμμένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί)
Ο Λάρι Φινκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Blackrock, της εταιρίας “3η οικονομία του πλανήτη” που διαχειρίζεται γύρω στα 14 τρις $ όντας “πίσω” από κάθε απόφαση του Λευκού Οίκου (ενεργειακή κρίση, Ουκρανικό, τρέχουσα τραπεζική κρίση κλπ), ξεκίνησε μια αυξανόμενη τάση μεταξύ των χρηματοπιστωτικών εταιρειών (που ελέγχει) όταν είπε ότι διερευνά πώς να κάνει tokening μετοχές και ομόλογα. Δηλαδή να τα ψηφιοποιήσει με τις τεχνολογίες των κρυπτονομίσματων.
Η ανακοίνωση του Fink είναι σημαντική για τον κλάδο των 249 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των εισηγμένων μετοχών και περιουσιακών στοιχείων σταθερού εισοδήματος, παρ όλο που αντιπροσωπεύει μόνο το 1/7 του συνολικού “αερατου” γκρι χρήματος που κυκλοφορεί με την μορφή τοξικών παραγωγων δανείων (σήμερα πάνω από 1500τρισ$, έναντι 400τρισ πρωτογενών δανείων και δημοσίου χρέους). Το 1/7 της φούσκας δηλαδή που κινδυνεύει τώρα να σκάσει, “εξαϋλώνοντας” όλο το χρήμα στον πλανήτη (το φυσικό χρήμα που κυκλοφορεί σε χαρτί, μέταλλο ή με e-banking δεν ξεπερνά τα 98τρισ σε όλο τον πλανήτη).
Ωστόσο, μια νέα έκθεση από την Taurus (σχόλιο #1) , έναν πάροχο υποδομής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, διαπίστωσε ότι μια ακόμη μεγαλύτερη αγορά διαφαίνεται – εκτιμάται ότι 289 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία που είναι διαθέσιμα για μετάβαση σε blockchains.
Η έκθεση της Taurus υποδηλώνει ότι οι παίκτες των ιδιωτικών αγορών πρόκειται να κερδίσουν περισσότερα από τους ομολόγους τους στη δημόσια αγορά από ότι γινονταν με τον πυρετό του χρυσού τις εποχές που ρυθμίζε την παραγωγή του χρήματος .
«Η tokenization θα μπορούσε να ανοίξει κόσμους που δεν φανταζόμασταν ακόμη σε ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία με παρόμοιο τρόπο με τον τρόπο που το Διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό εμπόριο μεταμόρφωσαν πολλές βιομηχανίες τις τελευταίες δύο δεκαετίες», αναφέρει η έκθεση.
Οι εισηγμένες κεφαλαιαγορές είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό ηλεκτρονικές, ενώ τα ιδιωτικά κεφάλαια, τα επιχειρηματικά κεφάλαια, τα ακίνητα και η τέχνη «βασίζονται κυρίως σε χαρτί», αναφέρει η έκθεση, υποδηλώνοντας ότι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες στις ιδιωτικές αγορές από ό,τι στις εισηγμένες.
Το tokenisation, η διαδικασία τοποθέτησης/αντίστοιχης περιουσιακών στοιχείων του πραγματικού κόσμου σε blockchains, έχει γίνει δημοφιλής μεταξύ των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, και τα funds ενώ η υπόλοιπη βιομηχανία κρυπτογράφησης τύπου bitcoin μαστίζεται από ρυθμιστικές καταστολές, βίαιες αναταράξεις και σκάνδαλα, μετά την αποδοχή “του κλάδου” να εισαχθεί το 21 στην Wallstreet και να γίνει μέρος του τραπεζικού παιγνιου.
Αν δει τώρα κάποιος και την τραπεζική κρίση (που μόλις ξεκίνησε με δύο ηχηρές καταρρεύσεις στις ΗΠΑ και την Ελβετία) ως μέρος του Νομισματικού πολέμου σε εξέλιξη, που βάζει τέλος στην παγκόσμιοποίηση και την εποχή της παντοκρατορίας του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθετικού νομίσματος, δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει γιατί γίνονται όλα αυτά.
Το τέλος της εποχής, που ξεκίνησε στις 16/8/1971 με τον Νίξον με το τέλος του κανόνα του χρυσού, οδηγεί σε ένα κόσμο στα δύο:
Από την μία, μια Δύση σε υποχώρηση, που θα κινείται με χρήμα τα tokens της Blackrock
Από την άλλη, μια πολύπλοκη γεωπολιτική συμμαχία του Νότου υπό την Κινα και την Ρωσία, με ένα νέο νόμισμα “5R” που σχεδίασε ο Sergei Glazyev ως μείγμα σημερινών εθνικών νομισμάτων (κοπής αλά Νίξον) και ψηφιοποιημενων αξιών εμπορευμάτων, όπως το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, το νερό (!) και το σιτάρι.
Σε αυτό το νέο τοπίο δεν έχουν νόημα νομίσματα τύπου ευρώ, ελβετικό φράγκο ή γιεν! Όσο και να προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο το ευρωπαϊκό ιερατείο υπό την Λαγκαρντ, που δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα πέρα από το να ξορκιζει το κακό.
Πάμε τώρα να εκλεξουμε τους αντιπροσώπους μας. Αλλά πάνω σε ποιο σχέδιο επιβίωσης μας ως χώρα σε ένα τέτοιο κόσμο straight ahead ορέ κλεφτόπουλα?