Στο Ευρωκοινοβούλιο συζητείται ξανά την Πέμπτη η κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα επί κυβέρνησης ΝΔ και Κυριάκου Μητσοτάκη, παρά τις προσπάθειες της Αθήνας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να την αποτρέψει.
Οι υποκλοπές και παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, η περιστολή της ελευθερίας του Τύπου, οι παραβάσεις της διεθνούς νομοθεσίας για τους πρόσφυγες, τα pushback και η μεθοδική αποφυγή καταγραφής αιτημάτων ασύλου, βρίσκονται στο προσκήνιο της συζήτησης για την Ελλάδα στην «καρδιά» του δημοκρατικού θεσμού της ΕΕ. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της συνεδρίασης.
Η συζήτηση για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην ΕΕ και ειδικά στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένο να ανοίξει και να ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις της Επιτρόπου της ΕΕ για τις Αρχές και τη Διαφάνεια Βιέρα Γιούροβα. Μεταξύ των τοποθετήσεων περιλαμβάνονται αυτές των:
Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου
Σοφί Ιν΄τ Φελντ, εισηγήτρια της PEGA για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με παράνομα λογισμικά
Ελίζα Βόζενμπεργκ, ΝΔ
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Γιώργος Κύρτσος, διαγραφείς από τη ΝΔ (Renew Europe)
Ο νέος ευρωπαϊκός διασυρμός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έρχεται μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να γίνει ξανά συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Η απόφαση για την διεξαγωγή της εγκρίθηκε με 237 υπέρ 172 κατά και 7 αποχές. «Υπέρ» ψήφισαν Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Renew, «κατά» το ΕΛΚ και η Ακροδεξιά όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.
Η Ολομέλεια απέρριψε την ένταση του επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ που προσπάθησε να «διασώσει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΝΔ, καθώς και αντίστοιχη τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Γερούν Λέναερς.