Σε δημοσίευμα του Enikos.gr αποκαλύπτεται πως υπάρχουν σχέδια για πλειστηριασμό τεσσάρων εργατικών κατοικιών από funds, με περισσότερες να ετοιμάζονται μέσα στους επόμενους μήνες.
Αναλυτικά το κείμενο της ιστοσελίδας:
Χωρίς «φρένο» η αναλγησία funds και servicers που βγάζουν στο… σφυρί ακόμη και εργατικές κατοικίες του τ. ΟΕΚ. Οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται και αναμένεται να λάβουν μεγαλύτερες διαστάσεις το επόμενο διάστημα καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων υπάρχει φόβος ότι θα «γεννήσουν» μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.
Φαίνεται ότι τα «κοράκια» δεν σταματούν ούτε μπροστά σε περιπτώσεις ευάλωτων νοικοκυριών που διαμένουν σε εργατικές κατοικίες και δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις δόσεις δανείων τους. Έως τώρα έχουν γίνει γνωστές οι υποθέσεις για τέσσερις εργατικές κατοικίες που ήταν να βγουν ή βγαίνουν σε πλειστηριασμό, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να υπάρχουν κι άλλες, άρα είναι «άγνωστος Χ» ο αριθμός των εργατικών κατοικιών που… κινδυνεύουν.
Τελευταίο «χτύπημα» αποτελεί η περίπτωση κατοικίας 85 τ.μ. στο Αίγιο, η οποία έχει προγραμματιστεί να εκπλειστηριαστεί στις 3 Μαΐου 2023, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι του τ.ΟΕΚ – ΟΑΕΔ.
Ο κ. Κωνσταντίνος Λιβέρης, μέλος Συλλόγου Υπαλλήλων τ. ΟΕΚ – ΟΑΕΔ είπε μιλώντας στο enikos.gr ότι «είναι η τέταρτη εργατική κατοικία αυτή στο Αίγιο που βγαίνει σε πλειστηριασμό».
Ο κ. Λιβέρης εξήγησε ότι «ο ΟΕΚ από το 1954 έως το 2011 που λειτουργούσε, κατασκεύασε περισσότερες από 500.000 εργατικές κατοικίες σε ολόκληρη την Ελλάδα για να προστατεύσει τους οικιστές. Από το 1971 νομοθετήθηκαν ειδικές διατάξεις προστασίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Βάσει του νομοθετικού Διατάγματος «δεν επιτρέπεται κατάσχεση επί των από του ΟΕΚ κατασκευαζόμενων και παραχωρούμενων εργατικών κατοικιών μέχρι την αποπληρωμή του τιμήματος. Ο νομοθέτης λέει ότι και καθυστερήσεις να υπάρχουν, προστατεύονται οι εργατικές κατοικίες».
Ο ίδιος είπε ότι η κατοικία στο Αίγιο βγαίνει σε πλειστηριασμό για ένα χρέος 16.400 ευρώ με πρώτη προσφορά 37.800 ευρώ, δηλ. ένα ποσό υπερδιπλάσιο της οφειλής και πρόσθεσε ότι «το συγκεκριμένο fund αν γνωρίζει τη διάταξη και προχωρά, παρανομεί».
Σύμφωνα με τον κ. Λιβέρη, «μόλις πριν από τέσσερις ημέρες μάθαμε ότι σε πλειστηριασμό λίγο έλειψε να βγει και εργατική κατοικία στην Θεσσαλονίκη για χρέος ύψους 7.000 ευρώ. Όμως, ο πλειστηριασμός δεν έγινε λόγω έλλειψης πλειοδοτών, δεν το «χτύπησε» κανείς και ματαιώθηκε η διαδικασία.
Άλλη περίπτωση είναι επίσης κατοικία στο Αίγιο. Πρόκειται για σπίτι 83 τ.μ. για οφειλή 20.000 ευρώ και με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 37.100 ευρώ.
Η πρώτη εργατική κατοικία που έγινε γνωστό ότι βγαίνει στο… σφυρί ήταν μια 55 τ.μ. στα Φάρσαλα την 1η Φεβρουαρίου αλλά ματαιώθηκε από το ίδιο το fund μετά τις καταγγελίες που υπήρξαν.
Όπως τόνισε ο κ. Λιβέρης «η ΔΥΠΑ θα πρέπει να βγάλει ανακοίνωση με τις ειδικές προστατευτικές διατάξεις για το ακατάσχετο. Αν δε, υποπέσει στην αντίληψή της οποιοσδήποτε πλειστηριασμός εργατικής κατοικίας θα πρέπει να παρέμβει η αρμόδια νομική υπηρεσία και να πει ότι ακυρώνεται. Το fund αφαιρεί επί της ουσίας περιουσία του Δημοσίου».
Δημοσίευμα για τους πλειστηριασμούς ήρθε και από την ΕΦ.ΣΥΝ. , στο οποίο αναλύεται ο ρόλος που μπορεί να παίξει η ανώτατη δικαιοσύνη στο να σταματήσει την ορμή των funds και να προστατευθούν οι κατοικίες των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Αναλυτικά το κείμενο της εφημερίδας:
Ολη η δικαστική διαδρομή για να ανατραπεί η απόφαση του Αρειου Πάγου ● Πως μπορεί η υπόθεση να φτάσει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και ποιος ο ρόλος του ΣτΕ ● Το αίτημα του Συνδέσμου Δήμων Κοιμητηρίου Σχιστού, που αποτελεί ΝΠΔΔ, για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης θα εξεταστεί από το ΣτΕ και, αν γίνει δεκτό, οι σύμβουλοι Επικρατείας θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν για το ζήτημα που έχει ήδη κρίνει ο Αρειος Πάγος ● Αν διαφωνήσουν τα δύο ανώτατα δικαστήρια, θα οδηγηθεί προς κρίση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, του οποίου η απόφαση θα είναι αμετάκλητη και δεσμευτική για όλα τα δικαστήρια
Μια τελευταία ευκαιρία φαίνεται να αποτελεί για 700.000 «κόκκινους» δανειολήπτες η δυνατότητα να ανατραπεί η απόφαση του Αρείου Πάγου που επιτρέπει στις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (servicers) να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια που αποτελούν πρώτη κατοικία και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds.
Η υπόθεση ενδέχεται να οδηγηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς ο Σύνδεσμος Δήμων Κοιμητηρίου Σχιστού, που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτημα διεξαγωγής πιλοτικής δίκης για τη δυνατότητα των funds να ενεργούν πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.
Σε βάρος του Συνδέσμου επιβλήθηκε κατάσχεση από Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις. Πρωτόδικα ο Σύνδεσμος δικαιώθηκε, αλλά η Εταιρεία Διαχείρισης άσκησε έφεση.
Το αίτημα για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης θα εξεταστεί από το ΣτΕ και, αν γίνει δεκτό, οι σύμβουλοι Επικρατείας θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν για το ίδιο ζήτημα που αποφάνθηκε ο Αρειος Πάγος. Αν συμφωνήσουν, η πλημμυρίδα των πλειστηριασμών θα συνεχιστεί, αλλά, στην αντίθετη περίπτωση, η διαφωνία δύο ανώτατων δικαστηρίων (Αρειος Πάγος και ΣτΕ) θα οδηγηθεί προς κρίση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου θα είναι αμετάκλητη και δεσμευτική από όλα τα δικαστήρια. Σύμφωνα με το άρθρο 100 του Συντάγματος, στη σύνθεσή του θα μετέχουν οι πρόεδροι του Συμβουλίου της Eπικρατείας, του Aρείου Πάγου και του Eλεγκτικού Συνεδρίου, τέσσερις σύμβουλοι Eπικρατείας, τέσσερις αρεοπαγίτες και δύο τακτικοί καθηγητές Νομικής των πανεπιστημίων της χώρας, οι οποίοι θα οριστούν με κλήρωση.
Η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου υιοθέτησε τα δύο επωφελή για τα funds τμήματα των νόμων του 2003 και του 2015 και αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds (ερμηνεύοντας τον νόμο του 2015) και ταυτόχρονα να έχουν ειδικό φορολογικό καθεστώς με βάση τον νόμο του 2003. Ουσιαστικά, δηλαδή, άναψε το φως στα funds να πραγματοποιούν στο όνομά τους πλειστηριασμούς για ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα ειδικό φορολογικό καθεστώς.
Η απόφαση αυτή (1/2023), που έβαλε φραγμό σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, εξεδόθη σε χρόνο – ρεκόρ λίγων ημερών και προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να έχει εξαγγείλει ότι «ο πρώτος νόμος της προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών».
Η στέγη είναι δικαίωμα
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Αρειο Πάγο πραγματοποίησε η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών, χθες, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσεων για την προστασία του δικαιώματος στην αξιοπρεπή στέγαση και στους δημόσιους χώρους (Housing Action Days 2023).
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στο ανώτατο δικαστήριο «αποφασίστηκε η ολοκληρωτική υφαρπαγή της λαϊκής περιουσίας, χωρίς κανέναν περιορισμό, χωρίς κανέναν νόμο που να παρέχει κάποιο νομικό μέσο άμυνας. Ετσι, το μόνο όπλο που μας απομένει είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη σε κάθε πληττόμενο νοικοκυριό… Να βγαίνουμε στον δρόμο για να αποτρέπουμε την κάθε αρπαγή, την κάθε λεηλασία της ζωής μας».
Η Πρωτοβουλία δημιουργήθηκε το 2017 και αποτελείται από συλλογικότητες (συνελεύσεις γειτονιάς, κινήματα) όλης της Ελλάδας. Ανοιχτές συνελεύσεις γίνονται κάθε Τετάρτη στα Εξάρχεια (Τσαμαδού 15), ενώ πραγματοποιούνται ηχηρές παρεμβάσεις αποτροπής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και αλληλεγγύης σε ευάλωτους συμπολίτες μας.