Φτέρνισμα, καταρροή, φαγούρα και δάκρυα στα μάτια από Μάρτιο μήνα; Αν θεωρείτε πως η εποχική αλλεργία σας «χτύπησε την πόρτα» νωρίτερα φέτος, δεν είστε οι μόνοι, αφού ερευνητές μοιράζονται την ίδια ακριβώς υποψία.
Η κλιματική αλλαγή φαίνεται να επηρεάζει και την περίοδο που «χτυπά» η εποχική γρίπη, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Η Climate Central, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση επιστημόνων και επικοινωνιολόγων που ερευνούν και καταγράφουν τις κλιματικές αλλαγές, δημοσίευσε την περασμένη Τετάρτη την έκθεση με τίτλο «Εποχιακές αλλεργίες: Γύρη και μούχλα», η οποία αναφέρει:
«Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας, η μετατόπιση των μοτίβων των εποχών και η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα -όλα αυτά συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου- επηρεάζουν τη διάρκεια και την ένταση της εποχικής αλλεργίας στις ΗΠΑ».
Η μετεωρολόγος Λόρεν Κάσι από το Climate Central εξήγησε ότι οι χειμώνες γίνονται πιο σύντομοι και οι καλλιεργητικές περίοδοι μεγαλώνουν εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.
«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα φυτά να παράγουν αλλεργιογόνα και να επικονιάζονται πιο νωρίς από το συνηθισμένο», τονίζει η Κάσι επισημαίνοντας πως οι πάσχοντες από αλλεργίες αισθάνονται αυτή τη δυσφορία βδομάδες ακόμη και μήνες νωρίτερα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Το άσθμα της καταιγίδας
Η έκθεση στις ΗΠΑ διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των καταιγίδων και των περιστατικών άσθματος. «Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει συσχετισμούς μεταξύ καταιγίδων και κρίσεων άσθματος ή νοσηλειών που σχετίζονται με το άσθμα – ένα φαινόμενο γνωστό ως το «άσθμα της καταιγίδας», σύμφωνα με την έκθεση.
Παρότι οι έρευνες είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, οι ειδικοί θεωρούν πως η διασπορά γύρης και μούχλας στην ατμόσφαιρα μετά από μία καταιγίδα παίζει σημαντικό ρόλο.
«Οι καταιγίδες φέρνουν αλλαγές στην πίεση και τους ανέμους που διασπούν τη γύρη και τη μούχλα σε μικρότερα σωματίδια, μεταφέροντάς τα στον αέρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μεγάλες συγκεντρώσεις γύρης και μούχλας μετά τις καταιγίδες συσχετίζονται με αυξημένα συμπτώματα άσθματος και εισαγωγές σε νοσοκομεία», επισημαίνεται στη μελέτη.
Επειδή όμως οι ερευνητές εξακολουθούν να μαθαίνουν για αυτό το νέο φαινόμενο, είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιος μπορεί να επηρεαστεί από το «άσθμα της καταιγίδας».
Η μετεωρολόγος πάντως Λόρεν Κάσι συστήνει στα άτομα με αλλεργίες να αγοράζουν καλά φίλτρα κλιματιστικών και να περιορίζουν τις κινήσεις τους σε εξωτερικούς χώρους, όταν οι εποχικές αλλεργίες κορυφώνονται.
«Πέραν του τι μπορεί να κάνει κάποιος για να προστατευτεί, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η μείωση των εκπομπών διοξειδίου είναι ο μόνος τρόπος για να περιορίσουμε, μακροπρόθεσμα, την αύξηση της θερμοκρασίας και τις αλλαγές που βιώνουμε στις εποχές», καταλήγει.