Οι άνθρωποι που περπατούν μόλις 8.000 βήματα- τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 6,4 χιλιόμετρα– μία ή δύο φορές την εβδομάδα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, υποστηρίζει νέα μελέτη ερευνητών από τα Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία και της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 3.100 ενήλικες στην πόλη του Λος Άντζελες την περίοδο 2005-2006 για να εξετάσουν τα οφέλη που είχε για την υγεία τους το περπάτημα λίγες φορές την εβδομάδα. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «JAMA Network Open» διαπίστωσε ότι σε μια δεκαετία παρακολούθησης, τα άτομα ηλικίας 20 ετών και άνω που έκαναν 8.000 ή περισσότερα βήματα μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα, είχαν 14,9% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με τα άτομα που δεν έκαναν αντίστοιχο αριθμό βημάτων.
Ο κίνδυνος θανάτου μειωνόταν όσο αυξανόταν ο αριθμός των σχετικών ημερών. Για παράδειγμα, η άσκηση από τρεις έως επτά ημέρες την εβδομάδα συνδέθηκε με μείωση κατά 16,5% των θανάτων από όλες τις αιτίες και των καρδιαγγειακών θανάτων. Το ίδιο μοτίβο ίσχυε και για τα άτομα που έκαναν 6.000 με 10.000 βήματα.
Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται για τα άτομα κάτω των 60 ετών που κάνουν μέχρι 10.000 βήματα την ημέρα, καθώς και για τα άτομα άνω των 60 ετών που κάνουν 8.000 βήματα.
Τα ευρήματα της μελέτης αφορούν τόσο τους «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου», δηλαδή τους ανθρώπους που περιορίζουν την άσκησή τους το Σαββατοκύριακο, όσο και εκείνους που βρίσκουν χρόνο για περπάτημα και μέσα στην εβδομάδα.
«Πρόκειται για μια από τις πρώτες μελέτες που χρησιμοποιούν άμεσες μετρήσεις των καθημερινών βημάτων με τη χρήση φορητού επιταχυνσιόμετρου για μια περίοδο παρακολούθησης 10 ετών», δήλωσε ο Δρ Πολ Αρσιέρο, καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Υγείας και Ανθρώπινης Φυσιολογίας του Κολλεγίου Skidmore, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Πώς το περπάτημα ωφελεί τη συνολική υγεία
Το περπάτημα θεωρείται μια απλή, με χαμηλό αντίκτυπο άσκηση για όσους κάνουν καθιστική ζωή.
«Η καθιστική ζωή αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών παθήσεων, όπως κοιλιακή παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης τύπου 2, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιοπάθεια και ορισμένες φλεγμονώδεις καταστάσεις και καρκίνοι», σημείωσε ο καθηγητής.
Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να διατηρήσει ένα υγιές βάρος, να ενισχύσει τους μύες και τα οστά του και να μειώσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακής νόσου και διαβήτη. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, το περπάτημα αντισταθμίζει την επίδραση των γονιδίων που προάγουν την αύξηση του βάρους, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου.
ΠΗΓΗ: Medical News Today