Πτωτικά κινήθηκε την Πέμπτη για δεύτερη συναπτή ημέρα ο χρυσός, παραμένοντας ωστόσο σε απόσταση βολής από το ιστορικό υψηλό του, κλείνοντας την τετραήμερη – λόγω Πάσχα των Καθολικών – εβδομάδα συναλλαγών.
Ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε κατά 9,20 δολάρια ή 0,5%, στα 2.026,40 δολ. ανά ουγγιά. Την Τρίτη, το κίτρινο μέταλλο έκλεισε άνω των 2.038 δολαρίων, στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Μάρτιο του 2022. Στην εβδομάδα ο χρυσός κέρδισε 2%.
Το ασήμι παράδοσης Μαΐου κέρδισε 6 σεντς ή 0,2%, στα 25,09 δολ. ανά ουγγιά, με εβδομαδιαία κέρδη 3,9%.
Το παλλάδιο Ιουνίου έκλεισε με άνοδο 2,6%, στα 1,462,40 δολ. ανά ουγγιά, χάνοντας ωστόσο 0,4% στην εβδομάδα.
Η πλατίνα Ιουλίου κέρδισε 0,9% στα 1.016,80 δολ. ανά ουγγιά, με εβδομαδιαία κέρδη 1,4%, ενώ ο χαλκός Μαΐου πρόσθεσε 0,7%, στα 4,02 δολ. η λίβρα, με απώλειες, ωστόσο, 1,9% στην εβδομάδα.
Η πτώση του χρυσού “οφείλεται πιθανότατα σε profit taking ή σε έναν δισταγμό των “ταύρων” να ανοίξουν νέες θέσεις εν όψει της αργίας του Πάσχα”, σημείωσε ο Colin Cieszynski, ανώτερο στέλεχος στρατηγικής αγοράς στην SIA Wealth Management. Η διστακτικότητα αυτή έρχεται σε συνδυασμό με την πιθανότητα “σοκ” από τα στοιχεία για τις θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, οπότε τα περισσότερα χρηματιστήρια θα είναι είτε κλειστά είτε θα λειτουργήσουν μόνον για λίγες ώρες, πρόσθεσε.
Οι τιμές του χρυσού δέχθηκαν κάποια επιπλέον πίεση από τις δηλώσεις του προέδρου της St. Louis Federal Reserve President, James Bullard, ο οποίος νωρίτερα την Πέμπτη υποβάθμισε τον κίνδυνο μεγάλης πίεσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τόνισε ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός, έχοντας εκφράσει την άποψη ότι η Fed πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων έως του εύρους του 5,5% – 5,75%.
Σύμφωνα με τον Joseph Cavatoni, στέλεχος στρατηγικής αγοράς στο World Gold Council, η τοποθέτηση στον χρυσό το τελευταίο διάστημα αποτελεί απάντηση σε ευρύτερα συστημικά γεγονότα.
Όπως σημειώνει, υπάρχουν ανησυχίες ότι τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο μπορεί να μην έχουν τελειώσει και, δεδομένου αυτού του στοιχείου, ο χρυσός αποτελεί θελκτικό περιουσιακό στοιχείο για τοποθετήσεις κεφαλαίων.