Ο κόσμος της φωτογραφίας έχει κλονιστεί από τα εκπληκτικά και ρεαλιστικά αποτελέσματα που παράγουν μοντέλα παραγωγικής νοημοσύνης όπως το Midjourney. Τώρα, ένας Γερμανός καλλιτέχνης, ο Boris Eldagsen, κέρδισε το κορυφαίο βραβείο στην κατηγορία Creative της Sony World Photography Awards, με το έργο του “THE ELECTRICIAN”.
Μόνο που ο Boris δεν κατέγραψε την εικόνα με κάποια κάμερα. Η εικόνα του αποτελεί μία από τη σειρά “PSEUDOMNESIA: Fake Memories”, με ένα φωτογραφικό στυλ από τη δεκαετία του ’40.
ρόκειται για ψεύτικες αναμνήσεις του παρελθόντος, οι οποίες δεν υπήρξαν ποτέ, τις οποίες κανείς δε φωτογράφησε. Αυτές οι εικόνες συλλήφθηκαν με λόγο και επεξεργάστηκαν 20-40 φορές μέσω AI image generators, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές. Είμαι πολύ χαρούμενος που κέρδισα το βραβείο. Φωτογραφίζω από το 1989 και είμαι ένας photomedia καλλιτέχνης από το 2000. Μετά από δύο δεκαετίες στη φωτογραφία, η καλλιτεχνική μου κλίση έγειρε στην εξερεύνηση των δημιουργικών δυνατοτήτων της AI. Για εμένα, το να δουλεύω με AI image generators είναι συν-δημιουργία, της οποίας είμαι ο σκηνοθέτης. Δεν είναι απλά πατάω ένα κουμπί και τελείωσα. Πρόκειται για την εξερεύνηση της διεργασίας, το ξεκίνημα και τη βελτίωση των εντολών, την ανάπτυξη της σύνθετης ροής εργασίας και τη μίξη διαφορετικών πλατφορμών και τεχνικών.
Ο Boris τονίζει πως αποκαλεί το έργο του “εικόνες” και όχι φωτογραφίες, αφού “παράγονται συνθετικά, χρησιμοποιώντας το φωτογραφικό ως οπτική γλώσσα”. Αποκαλύπτει επίσης πως προσπαθεί να φέρει αυτή τη διάκριση και στο προσκήνιο των διαγωνισμών φωτογραφίας, έτσι ώστε να υπάρξουν ξεχωριστά βραβεία για AI εικόνες.
Ο Boris αρνήθηκε το βραβείο, μαζί με τον εξοπλισμό και το χρηματικό ποσό που το συνοδεύει. Εξήγησε στους διοργανωτές πως ήταν απλά ένα πείραμα, μία προσπάθειά του να επιταχύνει τη συζήτηση γύρω από το θέμα.
Ευχαριστώ που επιλέξατε την εικόνα μου και κάνατε αυτή τη στιγμή ιστορική, καθώς είναι η πρώτη εικόνα που παράχθηκε από AI που κερδίζει έναν υψηλού κύρους διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας. Πόσοι από εσάς ξέρατε ή υποπτευθήκατε πως παράχθηκε από AI; Κάτι σε όλο αυτό δεν κολλάει, έτσι; Οι εικόνες AI και οι φωτογραφίες δεν πρέπει να ανταγωνίζονται η μία την άλλη σε διαγωνισμούς σαν αυτόν. Είναι διαφορετικές οντότητες. Η AI δεν είναι φωτογραφία. Έτσι, δεν μπορώ να δεχτώ το βραβείο.
Μπήκα στο διαγωνισμό επίτηδες, για να δω αν αυτοί οι διαγωνισμοί είναι έτοιμοι για τις AI εικόνες. Δεν είναι. Εμείς, ο φωτογραφικός κόσμος, πρέπει να κάνουμε έναν ειλικρινή διάλογο. Ένα διάλογο για να πούμε τι θέλουμε να θεωρούμε φωτογραφία και τι όχι. Είναι αρκετά μεγάλη η ομπρέλα της φωτογραφίας για να προσκαλέσει τις AI εικόνες ή αυτό θα ήταν λάθος; Με την άρνηση του βραβείου, ελπίζω να επιταχύνω αυτή τη συζήτηση. Έχοντας υπάρξει φωτογράφος για 30 χρόνια πριν στραφώ στην AI, καταλαβαίνω τα υπέρ και τα κατά αυτής της συζήτησης και θα χαρώ να συμμετέχω σε αυτήν.
Ο World Photo Organization, δεν πρόσφερε κάποια δημόσια δήλωση, ενώ απέσυρε την εικόνα του Boris από το διαγωνισμό. Ο Boris ταξίδεψε μέχρι το Λονδίνο με δικά του έξοδα για την τελετή απονομής και ανέβηκε στη σκηνή ακάλεστος για να διαβάσει τη δήλωσή του στο κοινό. Παραμένει άγνωστο αν οι διοργανωτές γνώριζαν πως πρόκειται για AI εικόνα, με τον Boris να ισχυρίζεται πως τους το είχε πει.
Πηγή: Unboxholics