Κάθε τρία χρόνια, επαγγελματίες και ερασιτέχνες ζωοαρχαιολόγοι συρρέουν στη λίμνη Nojiri, στην επαρχία Nagano, για να αναζητήσουν τα απολιθώματα ενός αρχαίου γίγαντα: του ελέφαντα του Naumann.
Ο ελέφαντας του Naumann έμοιαζε πολύ με μια διασταύρωση μεταξύ του σημερινού ασιατικού ελέφαντα και του μαμούθ. Ο ελέφαντας του Naumann δεν ήταν καλυμμένος με πυκνά μαλλιά, είχε όμως μεγάλους χαυλιόδοντες και ψηλό, προεξέχον μέτωπο.
Αυτό το είδος πιθανότατα εξαφανίστηκε πριν από 26.000 χρόνια, περίπου την ίδια εποχή που πιστεύεται ότι οι άνθρωποι έφτασαν στην Ιαπωνία.
Απολιθώματα του ελέφαντα έχουν βρεθεί σε 300 τοποθεσίες στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένου του σταθμού Nihonbashi στο Τόκιο. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά έχουν βρεθεί στο Shinano στις όχθες της λίμνης Nojiri, όπου πραγματοποιήθηκε η φετινή ανασκαφή από τις 18 έως τις 27 Μαρτίου σε μια προσπάθεια να ανακαλυφθούν περισσότερα ανεκτίμητης αξίας κόκαλα.
Οι ανασκαφές της λίμνης Nojiri είναι μοναδικές γιατί, σε αντίθεση με τις περισσότερες αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλη την Ιαπωνία, επιτρέπεται σε οποιονδήποτε να συμμετάσχει.
Όταν ρωτήθηκε εάν ανησυχεί για την απειρία του, ο Ichiro Sasagawa, ο οποίος ηγήθηκε της φετινής ανασκαφής, δήλωσε ότι τα οφέλη είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα.
«Δημιουργεί ενδιαφέρον για την επιστήμη στα παιδιά», λέει. «Υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις όπου οι νέοι μπορούν να συμμετέχουν δίπλα σε ειδικούς σε επιστήμες όπως η βιολογία», εξηγεί. «Τώρα έχουν ενδιαφέρον γιατί μπορούν να συμμετέχουν εδώ».
Η παρουσία του ευρύτερου κοινού και των παιδιών φέρνει περισσότερες προοπτικές, προσθέτει ο Yoichi Kondo, διευθυντής του μουσείου του ελέφαντα του Naumann, στην λίμνη Nojiri. Ο Kondo θυμάται παιδιά έχουν συχνά αναγνωρίζουν ευρήματα που οι επιστήμονες πολλές φορές παραβλέπουν.
Αυτού του είδους οι ανασκαφές βοηθούν και την ευρύτερη κοινότητα.
Ο Tetsuya Watanabe, μέλος της συνέλευσης Shinano, σημειώνει ότι οι άνθρωποι έρχονται στο Nojiri για να αναζητήσουν απολιθώματα εδώ και δεκαετίες.
«Υπάρχουν οφέλη για την οικονομία και τον τουρισμό», υποστηρίζει. «Η ανασκαφές και τα ευρήματα εμφανίζονται στα σχολικά βιβλία. Παιδιά από όλη την Ιαπωνία μαθαίνουν για τη (Λίμνη Nojiri) και (τον ελέφαντα του Naumann), κάτι που φέρνει πολλούς ανθρώπους στο τοπικό μουσείο».
Ο Sasagawa δεν έχει ακόμη ανακαλύψει στοιχεία που θα αποδείκνυαν ότι οι άνθρωποι κυνηγούσαν τον ελέφαντα του Naumann. Ωστόσο, λέει ότι οι φετινές προσπάθειες στέφθηκαν με επιτυχία. «Βασικά, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την ύπαρξη περισσότερων μελλοντικών επιστημόνων».
«Η όλη εμπειρία με τα παιδιά που μας βοηθούν γεννά ενδιαφέρον για την επιστήμη στις μελλοντικές γενιές», προσθέτει ο Tomoko Watanabe. «Υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Εάν μπορέσουμε να καταλάβουμε πώς συνέβη στο παρελθόν, ίσως μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα σήμερα».
Μετάφραση από TheJapanTimes: Χάρης Παναγόπουλος (IkarosAsteras)