Το καρχαριοειδές βάρους περίπου 300 κιλών που έπιασαν πρόσφατα ψαράδες στα ανοιχτά της Ιεράπετρας θεωρείται προστατευόμενο είδος σύμφωνα με τους ειδικούς.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του grtimes για το θέμα, οι ψαράδες αλίευσαν το ζώο, το απομάκρυναν από τη θάλασσα, όπου προσπαθούσε μάταια να επιστρέψει, και το έσυραν ως τη στεριά. Έπειτα, το φόρτωσαν σε αγροτικό όχημα και κατευθύνθηκαν προς την ιχθυόσκαλα της περιοχής.
Ωστόσο, η περιβαλλοντολόγος, Ρωξάνη Ναασάν Άγα-Σπυριδοπούλου, η οποία είναι υπεύθυνη προγραμμάτων της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο είδος καρχαρία είναι προστατευόμενο (σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981) και η ακριβής ονομασία του είναι Hexanchus griseus, δηλαδή εξαβράγχιος, εξακαρχαρίας ή γκρίζος καρχαρίας. Πρόκειται για ένα είδος για το οποίο κυρία απειλή, αποτελεί η αλιεία.
Σύμφωνα με ανάρτηση της iSea, έχει ήδη γίνει καταγγελία στις αρμόδιες αρχές για το συμβάν, αναμένοντας την επιβολή των προβλεπόμενων από τον νόμο.
«Το ζώο, πριν ξεψυχήσει, υπέφερε τη σκληρή κακοποίηση του με τον όχλο να αναζητά καραμπίνα για να τον εκτελέσει», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάρτηση.
«Επικίνδυνη η βρώση από άνθρωπο»
Η κα Άγα-Σπυριδοπούλου ξεκαθαρίζει ότι από τη στιγμή που πρόκειται και για προστατευόμενο είδος «απαγορεύεται η πρόκληση βλάβης, ο φόνος, η μεταφορά, η εξαγωγή από τη χώρα, η πώληση και η αγορά του ζώου»
Παράλληλα, η περιβαλλοντολόγος, έθεσε και ζήτημα επικινδυνότητας, σε ό,τι αφορά την κατανάλωση του εξακαρχαρία από τους ανθρώπους.
«Ορισμένοι προτείνουν το συγκεκριμένο είδος μέχρι και για παιδιά, καθώς οι καρχαρίες δεν έχουν κόκαλα. Ωστόσο οι καρχαρίες είναι στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, με αποτέλεσμα το κρέας τους συχνά να περιέχει συγκεντρώσεις από βαρέα μέταλλα, γεγονός που καθιστά επικίνδυνη την κατανάλωσή τους για τον άνθρωπο», είπε, μεταξύ άλλων.