Το Κομμουνιστικό κόμμα Αυστρίας μπαίνει για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο της πολιτείας του Σάλτσμπουργκ – και με μόνο τρεις έδρες λιγότερες από τους Σοσιαλδημοκράτες.
Στο Κομμουνιστικό κόμμα (ΚPO) πήγε μία στις εννιά ψήφους στις πολιτειακές εκλογές στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, την Κυριακή. Σε ένα κόμμα που μέχρι χθες ήταν εντελώς ασήμαντο και είδε τα ποσοστά του από σχεδόν μηδενικά να εκτινάσσονται στο 11,66%, αποσπώντας 30.000 ψήφους.
To KPO βρέθηκε μάλιστα στην 4η θέση πίσω από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που ήρθε τρίτο με 17,87%, που είδε το ποσοστό του να μειώνεται κατά 2,16%. Στην πρώτη θέση στο Σάλτσμπουργκ αναδείχθηκε το κεντροδεξιό Λαϊκό κόμμα με 30,37%,αλλά με πτώση 8 μονάδων και δεύτερο το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας με 25,75% και άνοδο 8 μονάδων.
«Που βρέθηκαν ξαφνικά όλοι αυτοί οι κομμουνιστές στο Σάλτσμπουργκ;» διερωτάται η Der Standard. Το ινστιτούτο Sora προκειμένου να κατανοήσει από πού προέρχονται οι 30.000 νέες ψήφοι των Κομμουνιστών, υπολόγισε ότι περίπου το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος του KPΟ, πριν από πέντε χρόνια ψήφιζε τους Σοσιαλδημοκράτες ή τους Πράσινους.
Το Κομμουνιστικό κόμμα μπαίνει για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο της πολιτείας του Σάλτσμπουργκ – και με μόνο τρεις έδρες λιγότερες από τους Σοσιαλδημοκράτες. «Δεν θεωρούμε καθόλου τους εαυτούς μας ένα καλύτερο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα», λέει η Ναταλί Χάνγκεμπλ, ηγετικό στέλεχος των κομμουνιστών. «Ξεκινήσαμε για να κάνουμε αντιπολιτευτική πολιτική στο κοινοβούλιο της πολιτείας. Και μπορούμε να το κάνουμε τώρα. Ο ρόλος μας είναι η αντιπολίτευση».
Αυτό καθιστά το KPΟ το μόνο κόμμα στο κοινοβούλιο της πολιτείας του Σάλτσμπουργκ που δεν θέλει πραγματικά να κυβερνήσει, αλλά θέλει να διαμαρτύρεται. Για παράδειγμα, γιατί η ζωή είναι πανάκριβη στο Σάλτσμπουργκ, όπου τα διαμερίσματα Airbnb πολλαπλασιάζονται. «Θέλουμε η ζωή να γίνει και πάλι οικονομικά προσιτή για κανονικούς πολίτες», λέει η Ναταλί Χάνγκεμπλ.
Το δικαίωμα στην κατοικία
Στο Ζάλτσμπουργκ, όπου η στέγαση είναι από τις ακριβότερες στη χώρα, το KPO+ εστίασε ακριβώς σε αυτό το θέμα, απαιτώντας φτηνή και προσβάσιμη κατοικία για όλους, ιδίως για τους νέους ανθρώπους, που αναγκάζονται να πληρώνουν «ενοίκια παλατιού» για να ζουν συχνά σε τρώγλες. Ανάλογη στρατηγική είχαν αναπτύξει με επιτυχία οι Αυστριακοί κομμουνιστές και στη Στυρία σε προηγούμενες εκλογικές μάχες. Μάλιστα, στην πόλη του Γκρατς κέρδισαν τη δημαρχία με επικεφαλής την Έλκε Καρ και ποσοστό 29%.
Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής οι κομμουνιστές συγκέντρωσαν στην πόλη του Ζάλτσμπουργκ ποσοστό 22% και πέρασαν στη δεύτερη θέση, πίσω από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, κάτι που δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας και για τις δημοτικές εκλογές της ερχόμενης χρονιάς.
Κινητοποίηση αδρανών δυνάμεων
Τα καλά ποσοστά του κόμματος είναι ακόμα καλύτερα σε άτομα πανεπιστημιακής μόρφωσης (17%) και στις ηλικίες μέχρι 29 ετών (13%). Αλλά φαίνεται ότι η απήχησή του διαπερνά όλες τις ηλικίες και είναι περίπου ίση σε άντρες και γυναίκες (11% και 12% αντίστοιχα). Η άνοδος του ποσοστού συμμετοχής κατά 5% στο συνολικό 70,9% δείχνει ότι προφανώς η επιτυχία της Αριστεράς οφείλεται και στο ότι κατάφερε να ενεργοποιήσει μέχρι πρότινος αδρανείς κοινωνικές δυνάμεις.
Κατά τα λοιπά, το Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα παρέμεινε πρώτο, όπως μέχρι σήμερα, χάνοντας όμως περίπου 7,5 μονάδες και συγκεντρώνοντας ποσοστό 30,4%. Στη δεύτερη θέση οι ακροδεξιοί Ελεύθεροι (FPO) με 25,7%, που ανέβηκαν κατά 7 μονάδες, αφήνοντας τρίτους τους Σοσιαλδημοκράτες με 17,9%. Πτώση 1 μονάδας και για τους «κεντρώους» Πράσινους, που έμειναν στην πέμπτη θέση με 8,2%. Έκτοι, με σχεδόν μισά ποσοστά σε σχέση με το 2019, οι Φιλελεύθεροι του NEOS (4,2%).
Είναι προφανές ότι η συνήθως μετριοπαθής αυστριακή κοινωνία εμφανίζει τάσεις πόλωσης και αναζήτησης ριζοσπαστικών λύσεων, κάτι που εξηγεί την επιτυχία του KPO+, το οποίο δεν είναι φορτωμένο με σκάνδαλα και νοοτροπίες κρατισμού, όπως συμβαίνει για τα άλλα τρία μεγάλα κόμματα (Λαϊκό, Σοσιαλδημοκρατικό, Ελεύθεροι). Ειδικά για τους Σοσιαλδημοκράτες της Αυστρίας (SPO) το αποτέλεσμα αυτό έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας τους, αφού βρίσκονται σε διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας, με τις δύο βασικές επιλογές να είναι πρόδηλα αντίρροπες. Από τη μια η σημερινή πρόοδος Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ, που εκπροσωπεί τουλάχιστον στα λόγια μια πιο προοδευτική προσέγγιση, και από την άλλη ο συντηρητικός, πρώην χωροφύλακας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, που ανήκει σαφώς στην πιο δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Για πολλά από τα μέλη του η ετυμηγορία των κατοίκων του Ζάλτσμπουργκ ίσως να αποτελεί ένα καμπανάκι για την τύχη του SPO αν ακολουθήσει και αυτό μια δεξιά πορεία, όπως είχε συμβεί ως τώρα με το κόμμα στο κρατίδιο που ήταν γνωστό για το φεστιβάλ του, τα σοκολατάκια-μπαλίτσες του Μότσαρτ και εσχάτως και για την ποδοσφαιρική ομάδα, κομμάτι της αυτοκρατορίας της Red Bull που γεννήθηκε σε αυτό το κρατίδιο.
Πηγές: ΑΥΓΗ, naftemporiki.gr