Νέα στοιχεία σχετικά με τον ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης στην εξαγωγή του κακόβουλου λογισμικού Predator φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Inside Story.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου και της Ελίζας Τριανταφύλλου, αποδεικνύεται πως η ελληνική κυβέρνηση έδωσε και άλλες άδειες εξαγωγής του Predator, ενώ είπε ψέματα για αυτό ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών διεξήγαγε σχετική κρυφή έρευνα, που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, με το σχετικό πόρισμα του γενικού επιθεωρητή να παραμένει στο συρτάρι.
Όπως αναφέρει και το Inside Story, οι βασικοί έως τώρα πρωταγωνιστές του σκανδάλου υποκλοπών είναι η ΕΥΠ, υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δύο εταιρείες και τρεις επιχειρηματίες. Η πρώτη από τις δύο εταιρείες που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι η Intellexa, συμφερόντων Ταλ Ντίλιαν, ενός ισραηλινής καταγωγής επιχειρηματία και πρώην διοικητή επίλεκτης τεχνολογικής μονάδας του ισραηλινού στρατού, η οποία εμπορεύεται το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, η δεύτερη εταιρεία είναι η Krikel, συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, η οποία από το 2018 έχει υπογράψει με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επτά συμβάσεις, εκ των οποίων οι έξι χαρακτηρίστηκαν απόρρητες, ενώ ο τρίτος επιχειρηματίας που έχει βρεθεί στο προσκήνιο, είναι ο Φέλιξ Μπίτζιος, μέτοχος στην Intellexa με 35%, ο οποίος διατηρεί σχέσεις με τον Γιάννη Λαβράνο.
Το σημερινό ρεπορτάζ του Inside Story, αποκαλύπτει το σημείο όπου συναντιούνται όλοι: Intellexa, Krikel, Φέλιξ Μπίτζιος και η κυβέρνηση, μέσω του έμπιστου συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιάννη Σμυρλή, πρώην Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών και νυν αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο είναι το υπουργείο Εξωτερικών και πιο συγκεκριμένα η διεύθυνση Β6Β6, η οποία έχει εγκρίνει –με υπογραφή Σμυρλή– τις αιτήσεις των Intellexa και Krikel για την εξαγωγή προϊόντων κατασκοπευτικού λογισμικού, που υποβλήθηκαν (κάποιες σε συνεργασία) από κοινή υπάλληλο του Γ. Λαβράνου και του Φ. Μπίτζιου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:
- Άδεια εξαγωγής του Predator είχε δοθεί και στην Krikel, η οποία σε συνεργασία με την ΕΥΠ και με βασικό πελάτη την Ελληνική Αστυνομία, βρέθηκε να αιτείται την εξαγωγή του Predator σε τρίτες χώρες.
- Τις αιτήσεις της εταιρείας Krikel στο υπουργείο Εξωτερικών για την εξαγωγή «συστημάτων σχεδιασμένων για την εξαγωγή δεδομένων από κινητές συσκευές», τις υπέβαλε η Λ.Κ. επί χρόνια στενή συνεργάτιδα του Φέλιξ Μπίτζιου.
- Η ΕΔΕ για την εξαγωγή του Predator που ξεκίνησε το υπουργείο Εξωτερικών στις 16 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου.
- Στην ΕΔΕ δεν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ο τότε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής, ο οποίος έχει υπογράψει τις άδειες εξαγωγής του Predator. Ο κ. Σμυρλής είναι στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γρηγόρη Δημητριάδη.
- Η Ελλάδα έχει απαντήσει στην Κομισιόν πως η ΕΔΕ δεν έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο η αλήθεια είναι πως το πόρισμα βρίσκεται στο συρτάρι του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ, Θεοχάρη Λαλάκου.
Τέλος, σύμφωνα με το Inside Story, Intellexa, Krikel, αλλά και η υπάλληλος Λ.Κ. δεν έχουν ανταποκριθεί σε αιτήματα του μέσου για απαντήσεις στις συγκεκριμένες αποκαλύψεις, ενώ πηγή του μέσου που έχει καλή εικόνα των διαδικασιών αδειοδότησης εξαγωγών προϊόντων διπλής χρήσης ανέφερε ότι αυτή η αρμοδιότητα άνηκε μέχρι και το 2019 στο υπουργείο Ανάπτυξης, από όπου αποσπάστηκαν δύο υπάλληλοι του ΥΠΕΞ που επιφορτίστηκαν με αυτήν την ευθύνη.
Κάτι παρόμοιο ισχυρίστηκε και ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων. Σε πρόσφατη τηλεοπτική του τοποθέτηση ισχυρίστηκε πως «δεν ήταν γνωστό τι ακριβώς ήταν το λογισμικό το οποίο είχε δοθεί άδεια να εξαχθεί. […] Πάει πάντοτε κατά δήλωση. Όταν ο άλλος σού περιγράφει με διαφορετικό τρόπο αυτό το οποίο είναι να εξαχθεί, είναι διαφορετικά τα πράγματα».