Αφού παρευρέθηκε στη στέψη του βασιλιά Καρόλου στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κατήγγειλε την έλλειψη συντονισμένων προσπαθειών για την απελευθέρωση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει περάσει τέσσερα χρόνια στη φυλακή Belmarsh της Βρετανίας.
«Είναι ντροπή να συλλαμβάνεται ένας δημοσιογράφος που κατήγγειλε παράνομες τακτικές ενός κράτους εναντίον άλλου, να καταδικάζεται να πεθάνει στη φυλακή και να μην κάνουμε τίποτα για να τον απελευθερώσουμε. Είναι τρελό», είπε ο Λούλα σε συνέντευξη τύπου. «Μιλάμε για την ελευθερία της έκφρασης. Ο δημοσιογράφος είναι στη φυλακή επειδή κατήγγειλε αδικήματα και ο Διεθνής Τύπος δεν κάνει τίποτα για να τον υπερασπιστεί. Δεν μπορώ να το καταλάβω».
https://twitter.com/sahouraxo/status/1655214035590062080?s=20
Ο Ασάνζ αγωνίζεται κατά της έκδοσης του στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα σχόλια του Λούλα ήταν ευκαιρία να εκφράσει τις διαφορές του με την Ουάσιγκτον σχετικά με γεωπολιτικά ζητήματα, ιδιαίτερα την αντίθεσή του στην παροχή όπλων στην Ουκρανία, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ότι οξύνουν την πολεμική αντιπαράθεση. Η στάση του και οι επανειλημμένες δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αποδοκιμασίες από τον Λευκό Οίκο και την Ευρώπη.
Από την πλευρά της, η Αυστραλία έχει εντείνει τις διπλωματικές πιέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση για να ακυρωθεί η δίωξη του Ασάνζ. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας είπε σε συνέντευξή του ότι «Αρκετά πιά. Δεν υπάρχει τίποτα το οποίο δικαιολογεί την συνεχιζόμενη φυλάκισή του». Τον περασμένο Νοέμβριο, είχε δηλώσει στο κοινοβούλιο ότι «η θέση του είναι σαφής στην αμερικανική κυβέρνηση: Είναι καιρός αυτό το θέμα να λήξει».
Ο Ασάνζ αγωνίζεται επί χρόνια στα βρετανικά δικαστήρια για να αποφύγει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει 17 κατηγορίες για κατασκοπεία και μία κατηγορία για ιντερνετική κατάχρηση για τη δημοσίευση ενός τεράστιου αρχείου απόρρητων εγγράφων στο WikiLeaks το 2010.
«Νομίζω ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα κίνημα του Διεθνούς Τύπου προς υπεράσπισή του. Όχι για αυτόν καθ΄ αυτόν, αλλά για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου», είπε ο Λούλα σε συνέντευξη. «Ο Ασάνζ δεν κατήγγειλε τίποτα με εγκληματικό τρόπο. Κατήγγειλε ότι ένα κράτος κατασκοπεύει άλλους και αυτό έγινε κατηγορία κατά του δημοσιογράφου. Αυτοί που υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου, δεν κάνουν τίποτα για να απελευθερωθεί αυτός ο πολίτης. Είναι λυπηρό, αλλά είναι αλήθεια».
Πέρυσι, ο πατέρας του Ασάνζ, προσπάθησε να πείσει τον Πρόεδρο του Μεξικού να αντιμετωπίσει το ζήτημα της δίωξης του γιου του με τον κορυφαίο διπλωμάτη των ΗΠΑ και να πείσει τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας να θέσει το θέμα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’.
Ο Λούλα σημείωσε επίσης ότι ο Κάρολος Γ’ του ζήτησε να φροντίσει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και πως απάντησε ότι χρειάζεται πόρους για να το κάνει. Ο πρωθυπουργός Σουνάκ δεσμεύτηκε την Παρασκευή να συνεισφέρει 80 εκατομμύρια λίρες (101 εκατομμύρια δολάρια) στο Ταμείο του Αμαζονίου της Βραζιλίας που στοχεύει να σταματήσει την αποψίλωση των δασών, προσθέτοντας πάνω στις συνεισφορές από τη Νορβηγία και τη Γερμανία, καθώς και μια πρόσφατη υπόσχεση από τον Μπάιντεν να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για συνεισφορά 500 εκατομμυρίων δολαρίων.
Όμως ο Λούλα είπε στην συνέντευξη ότι το ποσό που δεσμεύτηκε η Βρετανία να συνεισφέρει «δεν είναι αρκετό».
Μεταφραστική επιμέλεια από AP: Χάρης Παναγόπουλος (IkarosAsteras)