Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η εμπλοκή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) δηλ. της υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών στην προεκλογική σύγκρουση, αλλά και η αυθεντικότητα του εγγράφου που παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος στον ΣΚΑΪ, ο οποίος μάλιστα «εξαφανίστηκε» από το προσκήνιο καθώς… ανέλαβε να δώσει απαντήσεις ο πολιτικός προϊστάμενος του ΓΛΚ Θόδωρος Σκυλακάκης.
Τα πράγματα όμως μάλλον έγιναν χειρότερα καθώς με την απάντηση που έδωσε ο κ. Σκυλακάκης, παραδέχεται ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο, που να κοστολογεί τα μέτρα, τα οποία εξήγγειλε προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας. Εξάλλου δεν είναι στις αρμοδιότητες της συγκεκριμένης υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών η αξιολόγηση των εκλογικών προγραμμάτων, που παρουσιάζουν τα κόμματα.
Ο κ. Σκυλακάκης δηλώνει ότι «η κοστολόγηση βασίζεται σε στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού, που συλλέχθηκαν από διαφορετικές Υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και συγκεντρώθηκαν και παρουσιάστηκαν σε ενιαίο πίνακα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».
Από τα λεγόμενα του κ. Σκυλακάκη, συνάγεται ότι δεν υπάρχει «έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», όπως διατυμπάνιζε ο κ. Σκέρτσος για να προσδώσει θεσμική αξιοπιστία στους ισχυρισμούς του, αλλά προκύπτει ότι κάποιος ή κάποιοι – προφανώς κομματικά στελέχη της ΝΔ – συνέλεξαν στοιχεία από τις επίσημες πηγές (Κρατικός Προϋπολογισμός), έκαναν τους δικούς τους υπολογισμούς, με το δικό τους τρόπο και διαμόρφωσαν έναν πίνακα με οικονομικά μεγέθη, τον οποίο περιφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα τηλεοπτικά πάνελ, δίνοντάς του ένα δήθεν «αντικειμενικό, τεχνοκρατικό» μανδύα.
Δεν πρόκειται δηλαδή για τα κλασσικά, μπρουτάλ fake news, αλλά για πιο… ραφιναρισμένα και πιο σικάτα.
Προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα των δηλώσεων Σκέρτσου αλλά και του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Σκυλακάκης μπερδεύει, προφανώς σκόπιμα, δύο διαφορετικά πράγματα:
- Από τη μία την ποσοτικοποίηση που οφείλει να κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής, επί των προτάσεων νόμου που καταθέτουν τα κόμματα στη Βουλή. Κάθε νομοθετική πρωτοβουλία είναι υποχρεωτικό να συνοδεύεται από αυτή την έκθεση ποσοτικοποίησης, ώστε να αξιολογηθεί με βάση και το εάν είναι συμβατή με τον προϋπολογισμό που έχει ψηφιστεί και εφαρμόζεται τη συγκεκριμένη περίοδο.
- Και από την άλλη τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων, που όμως έχουν μία άλλη λογική, καθώς αφορούν σε ένα διαφορετικό πλαίσιο οικονομικής πολιτικής. Και ούτε το ΓΛΚ, ούτε η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής έχουν κάποια αρμοδιότητα να εξετάσουν.
Για να στρέψει αλλού τη συζήτηση και όχι στην ιδιότυπη στρεψοδικία, που επιχείρησε ο κ. Σκέρτσος, ο κ. Σκυλακάκης, σημειώνει ότι έχει ζητήσει από την Κυριακή (σημείωση: μετά το «έγγραφο» του κυβερνητικού εκπροσώπου), «να πραγματοποιηθεί μια δημόσια συνάντηση, στην οποία να συζητηθεί εξαντλητικά και αναλυτικά, με βάση όλα τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αναμένω την ανταπόκριση».
Η νεφελώδης πρόταση για δημόσια συζήτηση μεταξύ των κομμάτων έρχεται πάντως προφανώς για να διασκεδαστεί το fake news Σκέρτσου.
Αναλυτικά η δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη:
«Σε ό,τι αφορά την κοστολόγηση του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνω τα ακόλουθα:
(α) Η κοστολόγηση βασίζεται σε στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού, που συλλέχθηκαν από διαφορετικές Υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και συγκεντρώθηκαν και παρουσιάστηκαν σε ενιαίο πίνακα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
(β) Η ποσοτικοποίηση είναι εύκολα επαληθεύσιμη, καθώς βασίζεται κατά κύριο λόγο στους Πίνακες του Προϋπολογισμού 2023, ο οποίος είναι δημόσια διαθέσιμος.
(γ) Τόσα χρόνια η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής, με στοιχεία που παρέχουν τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ποσοτικοποιεί επιτυχημένα όλα τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόζονται, καθώς και, σε πλείστες περιπτώσεις, προτάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που τίθενται στον δημόσιο διάλογο ή υποβάλλονται με τη μορφή σχεδίου νόμου.
(δ) Προκύπτει τεράστια απόσταση στην ποσοτικοποίηση που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ (5,5 δισ. ευρώ κατ’ έτος) και την ποσοτικοποίηση που προκύπτει με βάση τα στοιχεία του Προϋπολογισμού (21 δισ. ευρώ κατ’ έτος, εκ των οποίων περίπου 12 δισ. ευρώ είναι δημοσιονομικά μέτρα και 9 δισ. ευρώ αύξηση δαπανών υγείας και παιδείας). Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τα ακόλουθα 7 μέτρα: μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, μείωση ΕΦΚ, αύξηση μισθών 10% στο Δημόσιο με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αφορολόγητο 10.000 ευρώ, επιστροφή αναδρομικών σε 3 δόσεις, επαναφορά 13ης σύνταξης, αύξηση συντάξεων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προσωπική διαφορά, ανέρχονται σε περισσότερα από 8 δισ. ευρώ ετησίως.
(ε) Έχω ζητήσει από την Κυριακή να πραγματοποιηθεί μια δημόσια συνάντηση, στην οποία να συζητηθεί εξαντλητικά και αναλυτικά, με βάση όλα τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αναμένω την ανταπόκριση. Θα ήταν μεγάλη πρόοδος αν υπάρξει θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση αυτή».
Το χρονικό
Η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλλει πρόγραμμα που κοστίζει σχεδόν όσο ένα μνημόνιο. Μάλιστα ενέπλεξαν έναν κρατικό θεσμό, όπως είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) σύμφωνα με το οποίο -όπως υποστηρίζουν- αξιολόγησε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Την Κυριακή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, ο οποίος (μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά) ισχυρίστηκε ότι το ΓΛΚ κοστολόγησε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το έβγαλε πως κοστίζει 83 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 20-21 δισ. ευρώ τον χρόνο (σε μια τετραετία). Μάλιστα, παρουσίασε και έγγραφο, το οποίο ωστόσο δεν φέρεται να έχει υπογραφές και σφραγίδες από το ΓΛΚ.
ΔΕΙΤΕ ΜΕΤΆ ΤΟ 23′
Παράλληλα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους κατοίκους της Πάργας, είπε:
- «Ογδόντα-τρία δισεκατομμύρια κοστολογήθηκε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, προσέξτε, όχι από εμάς, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Και μετά μας ζήτησαν και τα ρέστα γιατί πήγαμε στο Γενικό Λογιστήριο να το κοστολογήσουμε. Και κάθε φορά, σε κάθε τηλεόραση που τους ρωτάμε “πόσο στοιχίζει, βρε παιδιά, ένα από τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει”, κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει. Αυτό συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο ότι δεν τους στοιχίζει τίποτα να σας τάζουν τα πάντα. Αφού ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να κερδίσουν τις εκλογές, τι πειράζει να τάξουν και 10 και 20 και 30 δισεκατομμύρια παραπάνω;».
«Το ψέμα και η προπαγάνδα έχουν κοντά ποδάρια», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική του ανακοίνωση, σημειώνοντας πως ο Άκης Σκέρτσος θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί και πως ο Κυριάκος είναι ο ενορχηστρωτής της φαιδρής προπαγάνδας.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
«Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαψεύδει Μητσοτάκη – Σκέρτσο. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια»
Ενώ το πρόγραμμα της ΝΔ έχει καταντήσει «ράβε – ξήλωνε» δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, η μόνη πρεμούρα του κ. Μητσοτάκη είναι να αποδομήσει με ψέματα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Αφού έχουν κάνει 4 διαφορετικές κοστολογήσεις, άλλος 25, άλλος 45, άλλος 70, άλλος 83 δισ., τις τελευταίες ημέρες ο κ. Σκέρτσος περιφέρεται στα κανάλια και κουνάει ένα excel ως δήθεν κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Σήμερα τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης για να επαναλάβει τα ίδια ψέματα και να επιβεβαιώσει ότι είναι ο ενορχηστρωτής της φαιδρής προπαγάνδας.
Μόνο που το ψέμα και η προπαγάνδα έχουν κοντά ποδάρια.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το documentonews.gr, σε επικοινωνία που είχε με την αρμόδια Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης, προέκυψε ότι η Διεύθυνση δεν έχει προβεί σε καμία τέτοια κοστολόγηση.
Υπό άλλες συνθήκες, ο κ. Σκέρτσος θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, που δεν δίστασε να εμπλέξει ακόμη και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην προπαγάνδα της ΝΔ. Αλλά σε δύο εβδομάδες, με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, θα αποτελεί ούτως ή άλλως παρελθόν μαζί με τον κ. Μητσοτάκη και την χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από την μεταπολίτευση και μετά”.
Η διάψευση από το ΓΛΚ
Επιπροσθέτως το αρμόδιο τμήμα του ΓΛΚ (δηλαδή η Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης), μέσω του διευθυντή της, Χρήστου Τζώρτζη, διαψεύδει ότι ασχολήθηκε με οποιαδήποτε κοστολόγηση και ειδικά του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το documentonews.gr, πρόκειται για τη Διεύθυνση που έχει την πλήρη εικόνα για τα έσοδα και τις δαπάνες του κράτους, όπως επίσης προχωρά και στις κοστολογήσεις των εκάστοτε νομοσχεδίων.
Οπότε, όπως υποστηρίζουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, αν μία διεύθυνση έχει προβεί σε κοστολόγηση του προγράμματος, τότε είναι αυτή.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους –που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών– έχει τις εξής αρμοδιότητες:
- Καταρτίζει τον προϋπολογισμό, απολογισμό και ισολογισμό του Κράτους, επιμελείται της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και ασκεί έλεγχο στις δημόσιες δαπάνες. Επομένως το ΓΛΚ δεν έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει προγράμματα της αντιπολίτευσης: εάν προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, τότε είναι ξεκάθαρο παράπτωμα και παράβαση καθήκοντος.