Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Konda που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να υπολείπεται σε ποσοστό αποδοχής έναντι του κυριότερου αντιπάλου του, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες ενόψει των προεδρικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής.
Η δημοσκόπηση εμφανίζει τον Ερντογάν να εξασφαλίσει στην πρόθεση ψήφου 43,7% και τον Κιλιτσντάρογλου 49,3%, στερώντας του έτσι την απαιτούμενη πλειοψηφία που χρειάζεται για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναληπτικού γύρου μεταξύ των δύο υποψηφίων στις 29 Μαΐου.
Εάν αναλάβει την εξουσία, η υπό τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τουρκική αντιπολίτευση υπόσχεται επιστροφή στην ήπια διπλωματία με την Ευρώπη και τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας και ανανέωση σχέσεων με την γείτονα Συρία.
Περιφερειακή δύναμη 85 εκατομμυρίων κατοίκων, μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας στην ανατολική της πτέρυγα, στρατηγικά τοποθετημένη στα όρια της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, η Τουρκία υπό τον Ταγίπ Ερντογάν προοδευτικά αποδεσμεύθηκε από την πρόσδεσή της στην Δύση.
«Τα περισσότερα προβλήματά μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση απορρέουν από το έλλειμμα δημοκρατίας στην Τουρκία», δηλώνει στο AFP ο Αχμέτ Ουνάλ Τσεβικιόζ , ειδικός σύμβουλος του υποψήφιου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, βασικού αντιπάλου του Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.
Ο Κιλιτσντάρογλου έχει ανακοινώσει ότι μία από τις προτεραιότητες του κόμματός του, του CHP, και του συνασπισμού που τον υποστηρίζει είναι η επανάληψη της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η ενταξιακή διαδικασία, η οποία έχει ντε φάκτο παγώσει εδώ και δεκαπέντε χρόνια εξαιτίας της απροθυμίας ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία, «θα υποστηρίξει τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας», λέει ο Αχμέτ Ουνάλ Τσεβικιόζ.
Επιπλέον, ο ειδικός σύμβουλος του Κιλιτσντάρογλου τάσσεται υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας του 2016 με την Ευρωπαϊκή Ενωση, βάσει της οποίας η Τουρκία συγκρατεί τους μετανάστες, κυρίως Σύρους, στο έδαφός της, έναντι έξι δισεκατομμυρίων ευρώ: όμως χρειάζεται «αναζωογόνηση, ακόμη και αναθεώρηση της συμφωνίας για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς της», λέει ο Αχμέτ Ουνάλ Τσεβικιόζ.
Επιστροφή των Σύρων
«Το πρόβλημα αφορά τόσο την Ευρώπη όσο και την Τουρκία, που αποτελεί χώρα προορισμού, αλλά και πέρασμα, για τους μετανάστες. Ομως η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν διαθέτει μεταναστευτική πολιτική», λέει.
«Το σημαντικότερο είναι να διαμορφώσει μία μεταναστευτική πολιτική που θα εναρμονίζει τις εθνικές στρατηγικές των χωρών μελών της», επιμένει ο σύμβουλος του Κιλιτσντάρογλου.
Η Τουρκία έχει υποδεχθεί στο έδαφός της 5 εκατομμύρια προσφύγων, εκ των οποίων 3,7 είναι Σύροι, τους οποίους το CHP δεσμεύεται ότι θα στείλει πίσω στην Συρία εντός δύο ετών, «σε εθελοντική βάση και με όρους αξιοπρέπειας».
Γενικά, η τουρκική αντιπολίτευση θέλει να γυρίσει την σελίδα της συναλλακτικής διπλωματίας, που αποτελείται από υποσχέσεις και κούφια λόγια.
Προτίθεται επίσης να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στο οποίο η Τουρκία συμμετέχει εδώ και 70 χρόνια, υπενθυμίζει ο Αχμέτ Ουνάλ Τσεβικιόζ.
«Η τουρκική άμυνα είναι σημαντικά ενισχυμένη από την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ (…) στην οποία αποδίδουμε μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα μετά την στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία», επισημαίνει καταγγέλλοντας με την ευκαιρία την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 ως σφάλμα του Ταγίπ Ερντογάν.
«Μας κόστισε αρκετά αποκλείοντάς μας από το πρόγραμμα των F-35», στο οποίο η Τουρκία ελπίζει να επανενταχθεί.
«Αξιόπιστος εταίρος»
Ως προς την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία μπλοκάρει εδώ και έναν χρόνο ο Ερντογάν, ο Τσεβικιόζ αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Στοκχόλμης να ανταποκριθεί στις ανησυχίες της Αγκυρας, η οποία κατηγορεί την Σουηδία ότι δίνει καταφύγιο σε «κούρδους τρομοκράτες».
Η συνταγματική τροποποίηση και ο αντιτρομοκρατικός νόμος που έρχονται στο Κοινοβούλιο την 1η Ιουνίου «θα διευκολύνουν την εισδοχή της στην Συμμαχία».
Παράλληλα, ωστόσο, ο ειδικός σύμβουλος του Κιλιτσντάρογλου υποστηρίζει την διατήρηση «μίας ισορροπίας ανάμεσα στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τον σημαντικό μας σύμμαχο, την Ρωσία».
«Ο καιρός της ειρήνης θα έρθει και θα χρειασθεί να ξανασυνεργαστούμε κατά ειρηνικό και εποικοδομητικό τρόπο με την Ρωσία για το μέλλον της ασφάλειας στην Ευρώπη», λέει προσθέτοντας ότι συμφωνεί με την άποψη του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Τέλος, ο Τσεβικιόζ αναφέρεται στην άλλη προτεραιότητα της αντιπολίτευσης εάν αναλάβει την εξουσία: την επανάληψη το συντομότερο δυνατόν του διαλόγου με την Συρία.
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Αγκυρα και την Δαμασκό έχουν διακοπεί από την έναρξη του πολέμου το 2011, παρά τις πρόσφατες προσπάθειες της Μόσχας για την επαναπροσέγγιση της Αγκυρας με την Δαμασκό. Ο Μπασάρ αλ Ασαντ έχει θέσει ως όρο την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από τις θέσεις που κατέχει στην βορειοανατολική Συρία για «την προστασία των τουρκικών συνόρων».
«Θέλουμε την επανάληψη του διαλόγου χωρίς όρους», επιμένει ο ειδικός σύμβουλος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το κόμμα του οποίου έχει διατηρήσει την επαφή με το καθεστώς Ασαντ.
Τέλος, ο τούρκος διπλωμάτης δηλώνει ότι «η επιστροφή στο κράτος δικαίου, στην διάκριση των εξουσιών», που έχει υποσχεθεί η τουρκική αντιπολίτευση, «θα αλλάξουν αμέσως την εικόνα της Τουρκίας, η οποία θα ξαναγίνει ένας αξιόπιστος εταίρος».