Η τουριστική μονοκαλλιέργεια και η αδιανόητη κερδοσκοπία που μαστίζουν τους κορυφαίους προορισμούς της νησιωτικής Ελλάδας έχουν μετατρέψει σε εφιάλτη για εκπαιδευτικούς και γονείς κάθε σχολική χρονιά, με επίκεντρο την αδυναμία εξεύρεσης στέγασης για δασκάλους και καθηγητές. Ο μισθός του εκπαιδευτικού στην δημόσια εκπαίδευση ωχριά μπροστά στα ενοίκια που ζητούν οι ιδιοκτήτες κατοικιών ειδικά στη Μύκονο, με αποτέλεσμα να προκαλεί τρόμο μία μετάθεση στο νησί για όσους δεν κατάγονται από εκεί και δεν διαθέτουν ήδη κάποια λύση στέγασης στο οικογενειακό τους περιβάλλον.
Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα όταν ξεκινάει η περίοδος της υψηλής τουριστικής κίνησης και οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να μισθώσουν στους τουρίστες οτιδήποτε, σε αστρονομικές για τα δεδομένα της Ελλάδας τιμές. Η προβληματική πρακτική που εφαρμόζεται σε τουριστικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα θέλει τις μισθώσεις σε εκπαιδευτικούς να αφορούν το χρόνο που λειτουργούν τα σχολεία, ενώ μετά τα ακίνητα «απελευθερώνονται» και νοικιάζονται σε τουρίστες. Στη Μύκονο ωστόσο, οι προοπτικές τεράστιων εσόδων ξεκινούν ήδη από τον Μάιο. Σαν αποτέλεσμα, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές των σχολείων εξωθούνται να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους, ενώ ακόμη είναι σε πλήρη εξέλιξη η σχολική χρονιά.
Και όπως προκύπτει από τα όσα αναφέρουν η Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και η ΣΕΠΕ ΣΥΡΟΥ – ΤΗΝΟΥ – ΜΥΚΟΝΟΥ, ο Δήμος Μυκόνου παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ που κάνουν παρέλαση στο νησί κάθε χρόνο, δεν έχει φροντίσει να εξασφαλίσει για τα παιδιά του νησιού την δυνατότητα να υπάρχουν εκπαιδευτικοί που να εργάζονται απρόσκοπτα στα σχολεία.
Στην ανακοίνωσή της που δημοσίευσε το alfavita τονίζει ότι 25 εκπαιδευτικοί στη Μύκονο εξωθούνται από τα σπίτια τους εν όψει τουριστικής σεζόν και βρίσκονται σε απόγνωση, με το κράτος άφαντο και τον Δήμο να αντιδρά με τραγική καθυστέρηση.
«Αρχές Μάη στο νησί της Μυκόνου και ο κόσμος της εκπαίδευσης βρίσκεται και πάλι μπροστά σε πρωτόγνωρες, ντροπιαστικές και εξευτελιστικές καταστάσεις. Δυστυχώς 25 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων στο νησί αναγκάζονται, σταδιακά μέχρι τα μέσα Ιούνη, να βγουν από τα σπίτια τους, καθώς οι ιδιοκτήτες τους σκοπεύουν να τα διαθέσουν ως airbnb για την καλοκαιρινή σεζόν! Ήδη συνάδελφοί μας περιφέρονται φιλοξενούμενο από σπίτι σε σπίτι, προκειμένου μέχρι να δουν τι θα κάνουν και πώς θα καταφέρουν να παραμείνουν στο νησί και στην εργασία τους μέχρι τα τέλη Ιούνη.
Και ενώ η Δημοτική Αρχή του νησιού γνώριζε το πρόβλημα ήδη από τον περασμένο Οκτώβρη (!), κινητοποιήθηκε μόλις τα τέλη Απρίλη, καλώντας ιδιοκτήτες δωματίων και ακινήτων στο νησί να παρέχουν σπίτια για μίσθωση στον Δήμο, προκειμένου να στεγαστούν οι «άστεγοι» συνάδελφοι. Παρά το ότι ως Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων από τον περασμένο Σεπτέμβρη θέσαμε το ζήτημα της στέγασης στη Δημοτική Αρχή, παρά το ότι συγκλήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα πέρυσι τον Σεπτέμβρη στο οποίο αποφασίστηκε παμψηφεί 1) να γίνει από τον Δήμο Μυκόνου πρόταση προς ιδιοκτήτες προκειμένου να παρέχουν δωμάτια προς ενοικίαση για να στεγαστούν οι συνάδελφοι, 2) αναμόρφωση προϋπολογισμού του Δήμου προκειμένου να εκταμιευτεί μεγαλύτερο κονδύλι για τη στέγαση των εκπαιδευτικών, τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε εγκαίρως αλλά έπρεπε να περάσουν επτά μήνες για να κινητοποιηθεί τελικά ο Δήμος για το θέμα, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και πάλι μπροστά σε ντροπιαστικές και εξευτελιστικές καταστάσεις για τους συναδέλφους.
Βέβαια την ίδια στιγμή ο Δήμος Μυκόνου προέβλεψε για τη στέγαση 60 αστυνομικών και φρόντισε να μισθώσει ξενοδοχεία για να μείνουν δωρεάν όλοι οι αστυνομικοί που θα έρθουν στο νησί για να εργαστούν κατά την καλοκαιρινή σεζόν!
Δύο μέτρα και δύο σταθμά λοιπόν!
Κράτος και Υπουργείο Παιδείας την ίδια στιγμή είναι άφαντοι , δεν έχουν κάνει καμία κίνηση και δεν έχει ληφθεί καμία πρωτοβουλία για το οξύτατο ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών στο νησί της Μυκόνου και είμαστε μάρτυρες, για άλλη μια χρονιά, της ίδιας ανάλγητης πολιτικής απέναντι στους εκπαιδευτικούς του δημόσιου σχολείου.
Η Υπουργός της «αριστείας» μάλλον δεν έχει τίποτα να πει για το τεράστιο πρόβλημα των «άστεγων» συναδέλφων αλλά την ίδια στιγμή κομπάζει για τις «επαναστατικές αλλαγές» που έγιναν στον τομέα της Παιδείας τα τέσσερα τελευταία χρόνια!!!
Ως Α ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ και ΣΕΠΕ ΣΥΡΟΥ – ΤΗΝΟΥ – ΜΥΚΟΝΟΥ απαιτούμε:
-Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας να κινητοποιηθούν άμεσα προκειμένου να διατεθούν πόροι και κονδύλια για τη στέγαση των συναδέλφων που βρίσκονται χωρίς σπίτι στο νησί της Μυκόνου!
-Η Δημοτική Αρχή του νησιού να διαθέσει άμεσα όσα χρήματα απαιτούνται για να βρουν στέγη οι συνάδελφοι μέχρι το τέλος του Ιουνίου και το κλείσιμο των σχολείων!
-Μόνιμη επιδότηση της στέγασης, της σίτισης και της μετακίνησης όλων των εκπαιδευτικών, μόνιμων και αναπληρωτών που εργάζονται στις Κυκλάδες!
-Ανέγερση κοινωνικής κατοικίας και δωρεάν διαμονή για τους εκπαιδευτικούς στα «υπερτουριστικά» νησιά των Κυκλάδων!
Καλούμε άμεσα ΟΛΜΕ και ΔΟΕ να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας και συνάντηση με την Υπουργό για το θέμα της στέγασης των συναδέλφων στο νησί της Μυκόνου και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, όπου αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα οι συνάδελφοι!
Η ζωή μας και η αξιοπρέπειά μας πάνω από τα κέρδη τους!»
Nammos: Άλλα είδαν οι επιθεωρητές, άλλα ο αστυνομικός
Νέα αναβολή πήρε η εκδίκαση του αιτήματος του Nammos για διακοπή κάθε διαδικασίας εναντίον τους. Η πλευρά της επιχείρησης κατέθεσε στο δικαστήριο έγγραφο από αστυνομικό που συνόδευε την αυτοψία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και ο οποίος αναφέρει ότι στο ακίνητο γίνονταν ηλεκτρολογικές εργασίες (και όχι οικοδομικές, «αδειάζοντας» τους επιθεωρητές). H πλευρά του Principote προσέφυγε και αυτή στα δικαστήρια Αθήνας και Σύρου κατά των αποφάσεων εναντίον της. Ενώ προετοιμάζεται η πρώτη, ύστερα από χρόνια, κατεδάφιση αυθαιρέτου στο νησί και μάλιστα με «χορηγό».
Το Τριμελές Εφετείο Αθηνών έδωσε χθες νέα αναβολή στην εκδίκαση του αιτήματος των ιδιοκτητών και μισθωτών του Nammos, για «πάγωμα» της διαδικασίας (έκδοση προσωρινής διαταγής). Η εξέλιξη αυτή είναι ασυνήθιστη, καθώς ανάλογες αποφάσεις εκδίδονται σε μία-δύο ημέρες και πλέον το διάστημα έχει περάσει τη μία εβδομάδα. Αν το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα του Nammos και «παγώσει» τη διαδικασία (μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής, κατά του πορίσματος των επιθεωρητών), αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση θα καθυστερήσει αρκετά να ξεκαθαρίσει.
Η πλευρά του Nammos υποστηρίζει ότι τα δύο κτίρια (ένα διώροφο, 520 τ.μ. και ένα βοηθητικό, 40 τ.μ.) στην Ψαρού είναι «τακτοποιημένα» από το παρελθόν. Μάλιστα κατέθεσε στο δικαστήριο αναφορά την οποία έκανε αστυνομικός (ο οποίος συνόδευε τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος) προς την υπηρεσία του, ότι κατά τον έλεγχο στον χώρο βρίσκονταν σε εξέλιξη ηλεκτρολογικές εργασίες. Η αναφορά «αδειάζει» το πόρισμα των επιθεωρητών, που κατέγραψε οικοδομικές εργασίες σε εξέλιξη. Η διαφορά είναι σημαντική: αν οι εργασίες δεν ήταν οικοδομικές, τότε δεν μπορούν να ισχύσουν όσα ορίζει ο νόμος για τις περιπτώσεις που οι αυθαιρεσίες εντοπίζονται επ’ αυτοφώρω: δηλαδή την άμεση κατεδάφισή τους (μόλις η υπόθεση τελεσιδικήσει).
Όσο για το Principote, όπως αναμενόταν, η πλευρά της επιχείρησης προσέφυγε χθες δικαστικά κατά των αποφάσεων που εκδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες εναντίον της. Στο Εφετείο Σύρου, κατά της απόφασης του Δήμου Μυκόνου να αναστείλει την άδεια λειτουργίας και να ζητήσει τη σφράγιση του χώρου. Και στο Εφετείο Αθήνας, κατά της απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ). Το Principote ενημέρωσε εξαρχής την υπηρεσία δόμησης Σύρου ότι πρόκειται να προχωρήσει αυτοβούλως στην απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών. Βεβαίως είναι πρακτικά αδύνατο, μέσα στο 10ήμερο που δίνει ο νόμος για τη συμμόρφωση και έχει παρέλθει, η επιχείρηση να κατεδαφίσει τα περίπου 40.000 τ.μ. παρανομιών που κατέγραψαν οι επιθεωρητές.
Στο «φως» έρχεται παράλληλα και ένα έγγραφο-ντοκουμέντο από αρμόδια επιτροπή του δήμου του «νησιού των Ανέμων» που ενημέρωνε τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης σχετικά με την απόφασή του.
«Η αρμόδια επιτροπή αποφασίζει ομόφωνα ότι να διακοπεί η λειτουργία της επιχείρησης και να σφραγιστεί το κατάστημα στην περιοχή Πάνορμος» σημείωνε μεταξύ άλλων το έγγραφο, που αποκαλύπτει το Mega.
Παρέμβαση και από το υπουργείο Περιβάλλοντος
Οι ιδιοκτήτες του καταστήματος, μάλιστα, ετοιμάζονταν για τα αυριανά εγκαίνια στέλνοντας, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Mega, προσκλήσεις σε σημαντικές Έλληνες και ξένες προσωπικότητες. Ωστόσο, αιφνιδιάστηκαν από το κατεπείγον έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος, με το οποίο ζητούσε από τον δήμαρχο της Μυκόνου να σφραγίσει και να αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας του καταστήματος εντός 24ωρου.
Βάσει της αυτοψίας των Επιθεωρητών, κατεδαφιστέα κρίθηκαν σχεδόν 40.000 τετραγωνικά μέτρα παράνομων κατασκευών. Η αναστολή άδειας ήταν μονόδρομος μέχρι όπως λένε οι ιδιοκτήτες συμμορφωθούν στους κανονισμούς και να γκρεμίσουν τα αυθαίρετα.
Εν τω μεταξύ, στη Μύκονο προετοιμάζεται η πρώτη κατεδάφιση, που αφορά αυθαίρετο που έχει καταγραφεί από το 2016. Πρόκειται για μικρό κτίσμα στην παραλία Μερσίνη. Το ασυνήθιστο στην υπόθεση είναι ότι ιδιωτική εταιρεία έχει προσφερθεί να αναλάβει όλα τα έξοδα κατεδάφισης (επιτρέπεται από τη νομοθεσία). Πριν από λίγες ημέρες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έκανε δεκτό το αίτημα της εταιρείας και η κατεδάφιση προγραμματίστηκε για την επόμενη εβδομάδα. Το ερώτημα είναι αν, με δεδομένη την έλλειψη μέσων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η εταιρεία έχει ευρύτερο ενδιαφέρον για καταπολέμηση της πολεοδομικής αυθαιρεσίας στο νησί, ή το ενδιαφέρον της εταιρείας εξαντλείται στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Δύο αστυνομικοί εμπλέκονται στο κύκλωμα οι οποίοι ειδοποιούσαν εργολάβους
Αποκαλύψεις στην υπόθεση των αυθαιρεσιών στην Μύκονο, με τις Αρχές να φέρνουν στο φως της δημοσιότητας ύποπτες συνομιλίες αρχιφύλακα του νησιού με εργολάβους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αnt1, όλα ξεκίνησαν μετά την καταγγελία ενός συναδέλφου του αρχιφύλακα ότι κάποιος από το τοπικό αστυνομικό τμήμα, ενημέρωνε τους ενδιαφερόμενους για επικείμενους ελέγχους πολεοδομικών παραβάσεων.
Συγκεκριμένα, άνδρες της αστυνομίας Μυκόνου πραγματοποιούσαν αιφνίδιους ελέγχους για πολεοδομικές παραβάσεις, όμως, κάθε φορά που έφταναν στο σημείο ενδιαφέροντος έβρισκαν τις οικοδομές άδειες, καθώς εργάτες κι εργολάβοι είχαν ήδη κάνει «φτερά».
«Μίλησαν» τα κινητά στα εγκληματολογικά εργαστήρια
Το μυστήριο με τις άδειες οικοδομές λύθηκε όταν το κινητό τηλέφωνο ενός αρχιφύλακα από το ΑΤ Μυκόνου έφτασε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αθήνας.
Συγκεκριμένα, τόσο η έρευνα στο κινητό τηλέφωνο του αρχιφύλακα όσο κι εκείνη στο κινητό γνωστού εργολάβου του νησιού έδειξε ότι οι δύο άνδρες αντάλλασσαν μηνύματα κάθε φορά που γίνονταν «αιφνίδιοι» έλεγχοι στο νησί.
Σε ένα από τα μηνύματα ο εργολάβος φέρεται να του απευθύνει το ερώτημα «να πάω για δουλειά;» προκειμένου – σύμφωνα με μια εκδοχή – να ελέγξει εάν επίκειται αστυνομικός έλεγχος στην παράνομη οικοδομή ή όχι.
Ο αρχιφύλακας φέρεται να απάντησε ότι δεν βρίσκεται στο νησί και ότι «θα τα πούμε αύριο», με τον εργολάβο στην συνεχεία να ειδοποιεί τους υπαλλήλους του ότι «δεν θα πάμε εάν δεν μας πει προηγουμένως ο αστυνόμος».
Μιλώντας κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 επιχειρηματίας της Μυκόνου τόνισε: «Αν δεν είναι όλοι μαζί συνενοημένοι, οι αρχές και όλοι μαζί, δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Βάζουν πρόστιμα 200.000 ευρώ κι εκεί που πάνε να πληρώσουν αυτά γίνονται 20.000 ευρώ. Αν κάνω καταγγελία μπορεί να με κατεδαφίσουν, έχουν την δύναμη. Την άλλη μέρα δεν ξέρουμε αν θα υπάρχουμε».
Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, ο αρχιφύλακας στο σπίτι του οποίου μετά από έρευνα κατασχέθηκαν 20.000 ευρώ, υπηρετεί τα τελευταία χρόνια ως αποσπασμένος στην Μύκονο, ενώ φέρεται να έχει ύποπτη επικοινωνία και με άλλον συνάδελφό του, ο οποίος αποσπάστηκε σχετικά πρόσφατα στο νησί.
«Σε όλο αυτό το γαϊτανάκι παρανομίας εμπλέκονται και όλες οι υπηρεσίες. Από την Αρχαιολογία, από την πολεοδομία, από τους τοπικούς άρχοντες και πάνε και στην Αστυνομία», τόνισε ο μεσίτης Φλώριος Ασημομίτης.
Την ίδια στιγμή, ανακλήθηκε και η δεύτερη άδεια του διάσημου Beach Bar στον Πάνορμο στο οποίο μπήκε «λουκέτο» από τον Δήμο Μυκόνου, ενώ επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται την διάσημη παραλία προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης, ενώ σε αναμονή βρίσκεται και διάσημο κλαμπ στην Ψαρού καθώς δεν έχει κριθεί ακόμη το αίτημα της επιχείρησης για αναστολή του πρωτοκόλλου κατεδάφισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους 2 αστυνομικούς για τον ίδιο λόγο.
Όπως αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός του OPEN, οι δύο αστυνομικοί υπηρετούν στο ομώνυμο τμήμα της Μυκόνου και είχαν πάρα πολλές επαφές με τον εργολάβο, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι τον ενημέρωνε αστυνομικός κάθε φορά που έκανε εργασίες σε μία βίλα στο «νησί των ανέμων».
Αυτό που μένει με τη νέα αποκάλυψη είναι να γίνει συνδυαστική έρευνα και να ζητηθούν οι βάρδιες που εργάζονταν στο εν λόγω τμήμα οι δύο αστυνομικοί και να διαπιστωθεί πότε πήγαιναν στη βίλα του εργολάβου, για να κάνουν τον έλεγχο.
Ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις επί των αυθαιρεσιών στη Μύκονο αλλά και τα βήματα προς μία κατεύθυνση που θα προστατεύει τους αιγιαλούς και θα σταματήσει η οικονομική εκμετάλλευση σε βάρος του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος εξέδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με την οποία εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, όπως αναφέρει.
Η ανακοίνωση:
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αισθάνεται δικαιωμένος από τις εξελίξεις που έχουν επέλθει μετά την δημοσιοποίηση του ξυλοδαρμού του συναδέλφου μας Μανώλη Ψαρρού και το απειλητικό-συκοφαντικό μήνυμα σε άλλη συναδελφισσά μας που ασχολείται επίσης με υποθέσεις της Μυκόνου στις αρχές Μαρτίου.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δήλωσε εξαρχής, ότι οι αρχαιολόγοι δεν εκβιαζόμαστε από καμία μαφία και δεν υποκύπτουμε σε απειλές και πιέσεις. Καλέσαμε σε συστράτευση όλα τα σωματεία του ΥΠΠΟΑ και όλους τους φορείς στη Μύκονο και τις Κυκλάδες και ζητήσαμε από τη συντεταγμένη πολιτεία να πράξει το καθήκον της, προκειμένου να πάψει η αυθαιρεσία και η οικονομική εκμετάλλευση εις βάρος του πολιτιστικού και του φυσικού περιβάλλοντος.
Η συμπαράσταση και η βοήθεια που λάβαμε στον αγώνα μας τόσο από τους πολίτες της Μυκόνου και άλλων νησιών, όσο και από τις συναρμόδιες Yπηρεσίες και τις εισαγγελικές αρχές, ήταν και είναι σημαντική και συγκινητική. Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου για τη στήριξη του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, οι έκτακτες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η εισαγγελική έρευνα για τις υπαγωγές αυθαιρέτων στις ευεργετικές διατάξεις του Ν. 4495/2017 χωρίς την άδεια του ΥΠΠΟΑ, οι κατασχέσεις μηχανημάτων όπου βρέθηκαν να εκτελούν εργασίες χωρίς τις νόμιμες άδειες, το γεγονός ότι δεν επεκτάθηκε η αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών που ίσχυε ως τον Μάρτιο 2023 και ανοίγει ο δρόμος για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων, όπως και η 3423/4-5-2023 εγκύκλιος του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την προστασία των αιγιαλών ως δημόσιας κτήσης σε όλη τη χώρα (συνημμένη), είναι σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή.
Τελικά ο φόβος άλλαξε στρατόπεδο. Αποδείχθηκε ότι η συντεταγμένη πολιτεία μπορεί να αντιταχθεί στο οργανωμένο έγκλημα και την αυθαιρεσία, όσο και σε κάθε επίθεση που γίνεται σε δημόσιο λειτουργό για την άσκηση των καθηκόντων του, αρκεί να δίνεται ο χώρος και τα μέσα σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να εκτελούν το καθήκον τους. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε ώστε η πολιτική βούληση για την τήρηση της νομιμότητας σε κάθε επίπεδο, να μην εξαντληθεί με τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών. Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε τη θλιβερή απουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ από όλες τις παραπάνω ενέργειες. Τόσο η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη όσο και ο ΓΓ Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου, όχι μόνο δεν συνέβαλλαν στο να υπάρξει η συντεταγμένη απάντηση στα οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται την Μύκονο, αλλά αντίθετα προσπάθησαν να απομακρύνουν τους αρχαιολόγους που είχαν τεκμηριώσει τις αυθαιρεσίες στο νησί, βούληση που δεν μπόρεσε να γίνει πράξη λόγω της σύσσωμης αντίδρασης του ΣΕΑ και όλων των συναδέλφων και συναδελφισσών. Η ενότητα του κλάδου φέρνει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας:
-Καλούμε όλες τις τοπικές κοινωνίες να σταθούν στο πλευρό των αρχαιολογικών υπηρεσιών και κάθε ελεγκτικού μηχανισμού, για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου, την προστασία των κοινών αγαθών, την αειφορία των νησιών και των άλλων περιοχών της χώρας, και να ζητήσουν την ενίσχυση των υπηρεσιών σε μέσα και προσωπικό.
– Καλούμε το ΥΠΠΟΑ να ενισχύσει με προσωπικό την ΕΦΑ Κυκλάδων και όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη τη χώρα.
-Ζητάμε την πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών που εμπλέκονται με την παραγωγή του δομημένου περιβάλλοντος, του ελέγχου καθώς και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος, με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες
-Να καταργηθεί τώρα το άρθρο 72, παρ. 1Α του ν. 5021/2023 (αλλαγή σύνθεσης του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κυκλάδων)
-Ζητάμε να αναθεωρηθεί το πλαίσιο του νόμου 4495/2017 που στο όνομα της δήθεν «καταπολέμησης της γραφειοκρατίας», άνοιξε τον δρόμο για την ένταση των παρανομιών ειδικά εις βάρος του πολιτιστικού και του φυσικού περιβάλλοντος.
Δείτε την εγκύκλιο εδώ: ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΑΙΓΙΑΛΟΥΣ