Οι κάλπες για τους 61 δήμους στην Αλβανία έκλεισαν στις 19:00 τοπική ώρα.
Σημειώθηκε σχετικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής που κυμαίνεται γύρω στο 38% και αποτελεί τη χαμηλότερη προσέλευση ψηφοφόρων στις κάλπες των εννέα δημοτικών εκλογών στη χώρα, από το 1992.
Κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν σημειώθηκαν επεισόδια.
Η ψηφοφορία εξελίχτηκε γενικά ομαλά. Παρατηρήθηκαν προβλήματα στην βιομετρική αναγνώριση των ψηφοφόρων, όπως και προβλήματα στην ηλεκτρονική ψηφοφορία σε τρεις δήμους που ο τρόπος αυτός ψηφοφορίας εφαρμόστηκε.
Η αντιπολίτευση ωστόσο έκανε σωρεία καταγγελιών για προσπάθειες χειραγώγησης και άσκησης πίεσης σε ψηφοφόρους της.
Οι εκλογές αυτές και τα αποτελέσματά τους είναι ιδιαίτερα κρίσιμες στο τεταμένο πολιτικό κλίμα στην Αλβανία. Η αντιπολίτευση, η οποία έκαμε προεκλογική της σημαία τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ανάμειξη στο κυβερνητικό έργο του οργανωμένου εγκλήματος, θεωρεί την νίκη ως το γερό πάτημα για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.
Η κυβέρνηση του Έντι Ράμα απαιτεί νίκη σε πάνω από 40 από τους 61 δήμους για να διεκδικήσει, όπως ο Πρωθυπουργός δηλώνει, την τέταρτη θητεία.
Η αντιπολίτευση κατέβηκε στις εκλογές αυτές διασπασμένη και με την πλήρη αποχή στις δημοτικές εκλογές του 2019.
Χαμηλή συμμετοχή στην ψηφοφορία σημειώθηκε και στους τρεις δήμους που διεκδικούνται από Έλληνες μειονοτικούς υποψηφίους.
Στο δήμο Χιμάρας ψήφισαν περίπου το 50% των 19 χιλιάδων εγγεγραμμένων στις λίστες ψηφοφόρων. Οι υποστηριχτές του Φρέντυ Μπελέρη με επικεφαλής τον πρόεδρο του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εκπροσωπεί πολιτικά τον Ελληνισμό της Αλβανίας, Βεγγέλη Ντούλε, δηλώνουν βέβαιοι για την νίκη του φυλακισμένου υποψηφίου τους. Αποδίδουν την νίκη στην συσπείρωση που έφερε η αποτρόπαιη πράξη φυλάκισης του Φρέντυ Μπελέρη.
Στο Δήμο Φοινίκης η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν κάτω από το 20 τοις εκατό. Το αξίωμα δημάρχου διεκδικούν τρεις Έλληνες μειονοτικοί που κατέβασαν υποψηφιότητα με αλβανικά κόμματα ή με συνασπισμούς αλβανικών κομμάτων που στηρίζουν και ελληνικά μειονοτικά κόμματα. Όλα δείχνουν ότι ο νικητής εδώ θα κριθεί στην τελευταία κάλπη.
Τρεις ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι διεκδικούν τη δημαρχία και στο δήμο Δρόπολης και Πωγωνίου. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν επίσης χαμηλή και κυμαίνεται στο ποσοστό του 20-25 τοις εκατό. Ο υποψήφιος δήμαρχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Έντι Ράμα φαίνεται να επικρατεί.
Ωστόσο ακριβώς τώρα αρχίζει το δυσκολότερο κομμάτι των εκλογών στην Αλβανία, αυτό της καταμέτρησης των ψήφων. Η φάση αυτή έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί τη βάση της καλπονοθείας, της αντιπαράθεσης και της αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος.
Τα αποτελέσματα επίσης, εκτός από τους τρεις δήμους που η ψηφοφορία έγινε ηλεκτρονικά, θα καθυστερήσουν μέχρι και μερικές μέρες.