Στις 16 Μαΐου τιμάται παγκοσμίως η διεθνής μέρα φωτός, αφιερωμένη στον τομέα των τεχνολογιών του φωτός και των εφαρμογών του, οι οποίες προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και παρέχουν λύσεις μεταξύ άλλων και στον τομέα της ενέργειας. Το ελληνικό φως αποτέλεσε ήδη από την αρχαιότητα και εξακολουθεί να αποτελεί -για ευνόητους λογούς- καταλυτικό παράγοντα τόσο πνευματικής όσο τεχνολογικής και οικονομικής προόδου.
Η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζει απολύτως την σπουδαία σημασία για τον τομέα της ενέργειας τόσο του ηλιακού φωτός όσο και των υπολοίπων ανανεώσιμων πηγών, οι οποίες αποτελούν ένα από τα βασικότερα συστατικά της ενεργειακής μετάβασης.
Του Δρ. Αναστάσιου Θωμαΐδη, Επικεφαλής Θεματικού Τομέα Ενέργειας ΝΔ, Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω και Σ.τ.Ε., Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.
Η επιτάχυνση μάλιστα της μετάβαση αυτής κρίνεται απαραίτητη λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, που συντάραξε ενεργειακά τα τελευταία έτη την Ευρώπη, επηρεάζοντας αναπόφευκτα και την Ελλάδα.
Η χώρα μας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, διαθέτοντας πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που δύναται να διαχειριστεί αυτόνομα, παράγοντας οικονομική και καθαρή ενέργεια, χωρίς ενεργειακές εξαρτήσεις από τρίτους. Αναμφίβολα, το πλεονέκτημα αυτό αξιοποίησε τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία εφαρμόζοντας σημαντικές πολιτικές για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, αποτελεί ήδη διεθνώς παράδειγμα προς μίμηση. Η εξαιρετικά επιτυχημένη ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ειδικότερα στον τομέα των ΑΠΕ χάρισε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ενέργεια, προερχόμενη και από την αξιοποίηση πηγών που δεσμεύουν το ηλιακό φως.
Η πολιτική της ελληνικής Κυβέρνησης στηρίχτηκε σε προτάσεις που έγιναν πράξη και πέτυχαν χωρίς καμιά αμφιβολία μια πρωτόγνωρη έκρηξη του κλάδου των ΑΠΕ στην χωρά μας.
Το 2022 στη χωρά μας, η ενέργεια που παρήχθη από συμβατικά ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά ξεπέρασε την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, ενώ αιολικά και φωτοβολταϊκά κάλυψαν συνολικά περίπου το 40% της ζήτησης. Επιπλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρεθήκαμε στη δεύτερη θέση σε παράγωγη ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά με 12,6%. Κυρίως όμως οφείλουμε να είμαστε περήφανοι διότι τον Οκτώβριο του 2022 το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στηρίχθηκε αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές για πέντε ώρες, γεγονός που πρέπει να μας δημιουργεί αισιοδοξία για όσα μπορούν στο μέλλον να επιτευχθούν. Το προηγούμενο λοιπόν έτος η Ελλάδα ξεπέρασε το φράγμα των 10 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, συνδέοντας 1.6 GW σε ένα μόλις χρόνο.
Τα νούμερα αυτά, που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί στον τομέα των ΑΠΕ, αποτέλεσαν επιτεύγματα σκληρής και επιμονής δουλειάς, η οποία στηρίχτηκε σε ιδέες, πολιτικές και αρχές για τη προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρα αλλά και τον σεβασμό των πιο ευάλωτων. Μέσα επίτευξης της αλλαγής αυτής αποτέλεσαν μεταξύ άλλων η απλοποίηση μειοδοτικών διαδικασιών, η ανανέωση του σχήματος στήριξης μέσω διαγωνισμών, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, οι επενδύσεις στα δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής και ο ανορθολογισμός στην κατανομή του ηλεκτρικού χώρου.
Περαιτέρω, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην έμφαση που η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δώσει στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, αφού είναι γεγονός ότι το 50% του Πράσινου Πυλώνα του Ταμείου Ανάκαμψης έχει διατεθεί στις δράσεις αυτές. Προγράμματα κτιριακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας για κατοικίες («ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ») και δημόσια κτίρια («ΗΛΕΚΤΡΑ»), δέσμη μέτρων εξοικονόμηση ενέργειας για επιχειρήσεις του τουρισμού, του τριτογενούς τομέα και της βιομηχανίας («ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΕΠΙΧΕΙΡΩ»), προγράμματα αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών και αγοράς ηλιακών θερμοσιφώνων («ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ»), πρόγραμμα οικιακών φωτοβολταϊκών («ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ») διαμορφώνουν ένα πλήρες πλαίσιο για την πιο ορθολογική, αποδοτική και έξυπνη χρήση ενέργειας από ιδιώτες, επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα.
- Τα πολλά και σημαντικά που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πετυχε -παρά τις αλλεπάλληλες διεθνείς υγειονομικές και ενεργειακές κρίσεις- σε σύντομο χρονικό διάστημα με σκληρή δουλεία και με πιστή σε αρχές και άξιες, αποτελούν τη πρόγευση όσων πρόκειται να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια. Η Νέα Δημοκρατία με ιδιαίτερο σεβασμό στους πολίτες και επίγνωση του διεθνούς ενεργειακού γίγνεσθαι δίδει στο πρόγραμμα της ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση.
Χωρίς αμφιβολία, είμαστε σε πολύ κάλο δρόμο αναφορικά με την ενεργειακή μετάβαση. Πρέπει ακόμα να γίνουν αρκετά, που όμως η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πραγματικά μπορεί να πετύχει τα επόμενα χρόνια με σκληρή και επίμονη δουλεία.
Τέλος, όπως είπε ο σπουδαιότερος ποιητής της Βικτωριανής Αγγλίας Alfred Tennyson, ΄΄Ο Θεός κι ο ήλιος αντάμωσαν στο φως΄΄.
Αυτή την πηγή ενέργειας που προέρχεται από τον ήλιο της Ελλάδας, καθώς και από τις υπόλοιπες ΑΠΕ, μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρον για να επιτύχουμε την ιδιαίτερα σημαντική ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας, πάντα με σεβασμό στη κοινωνία, στο περιβάλλον και στην ενεργειακή ασφάλεια της χωράς.