Αυξημένο παραμένει το ενδιαφέρον των Μέσων ανά τον κόσμο για την εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα. Στο Euronews διαβάζουμε ότι μπορεί οι Βρυξέλλες να μην έχουν την Αθήνα στα… μαύρα κατάστιχα όσον αφορά την οικονομία, όπως τον καιρό των μνημονίων, πλέον η ανησυχία στο κέντρο της ΕΕ εστιάζεται στο κράτος δικαίου. «Η εικόνα της κυβέρνησης κηλιδώθηκε διεθνώς από το λεγόμενο ελληνικό Watergate, στο οποίο πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθήθηκαν από τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, η πολιτική επιστημόνισσα Νίνο Τσερετέλι, μιλώντας στο Euronews, αναφέρει ότι «ουσιαστικά οι αρχές εμπόδισαν τις δραστηριότητες της ανεξάρτητης αρχής που υποτίθεται ότι πρέπει να επιβεβαιώσει ποιος βρίσκεται στη λίστα παρακολούθησης». Συνεχίζει λέγοντας ότι «αυτό έχει οδηγήσει σε μια πραγματικά ανησυχητική κατάσταση, επειδή η αντιπολίτευση και οι δημοσιογράφοι ήταν αυτοί που στοχοποιήθηκαν. Και αυτό επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της δημοκρατίας και την ποιότητα του κράτους δικαίου», καταλήγει δηκτικά.
Στην ολλανδική εφημερίδα de Volkskrant αποδομεί το success story της οικονομικής ανάκαμψης της κυβέρνησης. Σε δισέλιδο αφιέρωμα, φιγουράρει τίτλος: «Το ελληνικό success story δε γίνεται αισθητό από όλους: “Απλώς επιβιώνουμε”».
H εφημερίδα αφού κάνει λόγο για τα εντυπωσιακά νούμερα των στατιστικών της οικονομίας και των «επενδύσεων που επιστρέφουν» -φέρνοντας, μάλιστα, ως παράδειγμα το Ελληνικό- τα οποία την φέρνουν πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υπογραμμίζει ότι η ανάκαμψη αυτή δεν είναι ισότιμα κατανεμημένη. Φιλοξενεί τις ιστορίες ανθρώπων από εργατικές περιοχές, όπως το Αιγάλεω, που «με την ευάλωτη χαμηλόμισθη μεσαία τάξη, νιώθουν την ιστορία με σκληρό τρόπο». Μιλώντας στην εφημερίδα, η Ειρήνη Δούμα, που έχει ένα μικρό μαγαζί επισκευής παπουτσιών, λέει με πίκρα: «Ποιος επωφελείται από την οικονομική ανάκαμψη; Οι τουρίστες; Απλώς επιβιώνουμε»…
Πέρα από την «εθνική φτωχοποίηση» εξαιτίας του καλπάζοντος πληθωρισμού, η εφημερίδα δεν παραλείπει να αναφέρει το σκάνδαλο των υποκλοπών από την υπηρεσία πληροφοριών που στοχοποίησε «επικριτικούς δημοσιογράφους, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, και τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης είχε φέρει την ΕΥΠ υπό τον απευθείας έλεγχό του, επέμενε ότι δεν γνώριζε τίποτα…
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) κάνει λόγο για τα νησιά που η κυβέρνηση «έχει αφήσει να πεθάνουν». Οι απελπισμένοι κάτοικοι παραπονιούνται ότι η κεντρική κυβέρνηση φροντίζει μόνο να για τους τουρίστες, ενώ για εκείνους κάνει πολύ λίγα.
Οι Financial Times, εξάρουν την φιλοεπενδυτική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά επισημαίνει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, το ΑΕΠ της χώρας είναι ακόμα κατά 20% μικρότερο από το 2008, ενώ ο υψηλός πληθωρισμός έχει κάνει τη ζωή των Ελλήνων ακόμα πιο δύσκολη, ειδικά μετά από χρόνια λιτότητας, Επισημαίνεται ότι το ποσοστό των ανθρώπων σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι ένα από τα υψηλότερα στην ΕΕ. Επίσης, δεν μπορούν να παραλείψουν τόσο το σκάνδαλο των υποκλοπών, υπερθεματίζοντας για το πρόβλημα στο κράτος δικαίου, κάνει λόγο για τα παράνομα pushbacks και την ανησυχητική πτώση στον πλουραλισμό του Τύπου. Επίσης, αναφέρεται και το δυστύχημα στα Τέμπη ως ένδειξη ενός απόντος κράτους σε δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες.
Τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο αριστερό περιοδικό Jacobin, χαρακτηρίζει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, «πιο μη-βιώσιμο από ποτέ».
Πηγή: Documento