Πληθωρισμό διαρκείας στην Ευρώπη προβλέπει η Κομισιόν, στην έκθεση (συστάσεις πολιτικής) που θα δώσει στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Επιτροπή εκτιμά ότι θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να το προσδιορίζει επακριβώς, προκειμένου να εξαφανιστούν οι πιέσεις στις τιμές βασικές προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών.
Βασικός άξονας των συστάσεών της προς τις χώρες μέλη αφορά τα δημοσιονομικά, όπου επαναδιατυπώνει τη «συνταγή» για σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης και υιοθέτηση συνετών οικονομικών πολιτικών.
Το προσχέδιο της έκθεσης που εξασφάλισε και δημοσίευσε το Bloomberg, έχει ως σημείο αναφοράς την εκτίμηση ότι οι πληθωριστικές τάσεις στην Ευρώπη θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Κομισιόν καλεί τις εθνικές κυβερνήσεις να θέσουν ως βασική πολιτική προτεραιότητά τους για την επόμενη περίοδο την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Στην έκθεση, η Επιτροπή σημειώνει πως η απόκλιση του πληθωρισμού μεταξύ των κρατών μελών βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, γεγονός που ελλοχεύει κινδύνους για τη ζώνη του ευρώ. «Οι διαφορές πληθωρισμού είναι μια έντονη ανησυχία σε μια νομισματική ένωση και αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή», αναφέρει το προσχέδιο του εγγράφου.
Η Επιτροπή στέλνει μήνυμα δημοσιονομικής εγκράτειας και περικοπών των μέτρων στήριξης, κυρίως αυτών που αφορούν την ενέργεια, προς τις κράτη μέλη. Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν για να βοηθηθούν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μέσω της ενεργειακής κρίσης θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά εντός του 2023. Παράλληλα επισημαίνουν ότι οι χώρες πρέπει να επιστρέψουν σε συνετές πολιτικές για τα δημόσια οικονομικά τους για να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.
Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις
Οι αξιωματούχοι προτρέπουν τα κράτη μέλη να συνεχίσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδυτικών σχεδίων που συμφωνήθηκαν για την απελευθέρωση κεφαλαίων ανάκαμψης, δεδομένου ότι ορισμένα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν δυσκολίες να εκπληρώσουν το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα.
Ενώ η εφαρμογή των σχεδίων “ήταν σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο από τα τέλη του 2022, ορισμένα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη διαχείριση κεφαλαίων, εν μέρει λόγω περιορισμένης διοικητικής ικανότητας ή επενδυτικών συμφορήσεων”.
Αν και η συνεχιζόμενη αναθεώρηση των σχεδίων θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα ζητήματα, η Κομισιόν προειδοποιεί επίσης ότι η διαδικασία θα έχει αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των κεφαλαίων ανάκαμψης του 2023 και έπειτα.