Οι πρώτες μετεκλογικές μετρήσεις μας, δεν αποτυπώνουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, κάτι που είναι λίγο ή πολύ αναμενόμενο. Μόλις λίγες ημέρες μετά από την κάλπη του Μαΐου, δεν έχουν υπάρξει γεγονότα ή εξελίξεις που θα μας προετοίμαζαν για ανατροπές στις διαθέσεις του εκλογικού σώματος.
Το ίδιο το αποτέλεσμα βέβαια αποτέλεσε έκπληξη σε κάποιο βαθμό, κυρίως όμως όσον αφορά τη διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο και όχι τη γενική εικόνα ή τη σειρά των κομμάτων.
Το μικρό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια. Σε αντίθεση με την απάντηση ενός πολίτη σε μια δημοσκόπηση, η επιλογή του στις εκλογές δεν αλλάζει εύκολα ή γρήγορα. Άλλωστε, ούτε οι συνθήκες, ούτε οι ανησυχίες έχουν διαφοροποιηθεί τόσο ώστε να «επιτρέψουν» – ή και να προκαλέσουν – μεγάλες μεταβολές.
Οι πιθανότητες κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα (και οι αβεβαιότητες που θα προκαλούσαν οι προσπάθειες σχηματισμού της) έχουν ελαχιστοποιηθεί, ενώ η διαφορά πρώτου – δεύτερου κόμματος είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην μεταπολίτευση (με εξαίρεση τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις της δεκαετίας του ’70). Επιπλέον, οι ερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το νέο εκλογικό νόμο ενισχυμένης αναλογικής. Οι διαπιστώσεις αυτές όμως δεν αρκούν για να οδηγήσουν σε επανάπαυση ή χαλάρωση τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, παρά τις αναμενόμενες προσπάθειες της αντιπολίτευσης να προκαλέσει και να καρπωθεί κάποια αποσυσπείρωση του πρώτου κόμματος.
Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας θα έχει ως στόχο να μην συμβεί κάτι τέτοιο, θυμίζοντας ότι τα αδιέξοδα μετά από τις νέες εκλογές δεν μπορούν να αποκλειστούν. Η άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της δεν είναι δεδομένη αν δεν διατηρήσει ικανό ποσοστό, ιδιαίτερα όταν τα δύο κόμματα που οριακά έμειναν εκτός Βουλής, καταγράφονται πλέον (δημοσκοπικά) εντός.
Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το αποτέλεσμα της ερχόμενης κάλπης θα είναι παρόμοιο με αυτό της προηγούμενης; Όχι υποχρεωτικά! Το πόσοι και ποιοι θα επιλέξουν να απέχουν στις νέες εκλογές θα παίξει σημαντικό ρόλο. Ακόμα και αν είναι λογικό να μην αναμένουμε ανατρεπτικές αλλαγές, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι τις επόμενες δημοσκοπήσεις που θα παρουσιάζουν μεγαλύτερο και πιο ουσιαστικό ενδιαφέρον, πριν διαμορφώσουμε μια καλύτερη εκτίμηση. Ίσως ακόμα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι και την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου αφού, όπως έδειξε το κοινό exit poll, ο ένας στους πέντε ψηφοφόρους (19%) αποφάσισε τελευταία στιγμή τι ψήφισε…
Γιώργος Αράπογλου
Γεν. Διευθυντής
Pulse RC