Μια ομάδα περισσότερων από 40 διεθνών επιστημόνων εξέτασε τις προστατευτικές γραμμές για το πλανητικό οικοσύστημα. Για πρώτη φορά, η μελέτη περιλαμβάνει μέτρα «δικαιοσύνης» τα οποία περιλαμβάνουν την αποτροπή βλάβης σε χώρες, εθνότητες και φύλα. Τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», διεξήγαγε η διεθνής επιστημονική ομάδα Earth Commission.
Συγκεκριμένα, τα οκτώ όρια που εξέτασε η μελέτη ήταν το κλίμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η μόλυνση των υδάτων με φώσφορο και άζωτο από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων, τα αποθέματα υπόγειων υδάτων, τα γλυκά επιφανειακά ύδατα, το αδόμητο φυσικό περιβάλλον και το συνολικό φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν το μόνο όριο του οποίου οι δείκτες δεν βρίσκονται σε επικίνδυνο σημείο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο παραμένει επικίνδυνη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Το κλίμα ξεπέρασε τα επιβλαβή επίπεδα για τους ανθρώπους σε ομάδες, αλλά όχι την κατευθυντήρια γραμμή ασφαλείας για τον πλανήτη ως σύστημα, αναφέρει η μελέτη της σουηδικής ομάδας. Η έκθεση χρησιμοποιεί το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου αύξησης της θερμοκρασίας από την προβιομηχανική εποχή που συμφώνησαν οι διεθνείς ηγέτες στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015. Ο πλανήτης μας έχει υπερθερμανθεί μέχρι στιγμής κατά περίπου 1,1 βαθμό Κελσίου, οπότε δεν έχει περάσει αυτό το όριο ασφαλείας, δήλωσαν οι Ρόκστρομ και Γκούπτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν υφίστανται ζημιές. «Αυτό που προσπαθούμε να δείξουμε μέσω της δημοσίευσής μας είναι ότι ακόμη και στον 1 βαθμό Κελσίου υπάρχει τεράστια ζημιά», δήλωσε η Γκούπτα, επισημαίνοντας ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.
Οι ερευνητές βρήκαν προβληματικές περιοχές σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, τη Νότια Ασία, τη Μέση Ανατολή, τη Νοτιοανατολική Ασία, τμήματα της Αφρικής και μεγάλο μέρος της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Κίνας και μέρος των Δυτικών ΗΠΑ που έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή. Περίπου τα δύο τρίτα της Γης δεν πληρούν τα κριτήρια για την ασφάλεια του γλυκού νερού, ανέφεραν οι επιστήμονες.
«Αν ο πλανήτης Γη έκανε ένα ετήσιο τσεκ-απ όπως κάνουν οι άνθρωποι, ο γιατρός θα έλεγε ότι η Γη είναι πραγματικά άρρωστη αυτή τη στιγμή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η συμπρόεδρος της Επιτροπής για τη Γη Τζογίτα Γκούπτα, καθηγήτρια περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.
Ο πλανήτης μπορεί να ανακάμψει αν αλλάξει και μερικές από αυτές τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν αφορούν στη χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το έδαφος και το νερό, είπαν οι επιστήμονες. «Ωστόσο κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση», τόνισε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Γιόχαν Ρόκστρομ, διευθυντής του Ινστιτούτου Potsdam για την Έρευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων στη Γερμανία.
Πηγή: Euronews