Ο πρώην σύμβουλος της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος πριν από 10 χρόνια διέρρευσε απόρρητα έγγραφα που έδειχναν την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μυστικών επιχειρήσεων παρακολούθησης, είπε σε συνέντευξή του, μετά από 10 χρόνια εξορίας, ότι η παρακολούθηση του 2013 ήταν «παιδικό παιχνίδι» σε σύγκριση με τη σημερινή τεχνολογία.
Ο Σνόουντεν προειδοποίησε ότι η σημερινή τεχνολογία παρακολούθησης είναι πολύ πιο προηγμένη και παρεμβατική από αυτή που χρησιμοποιούσαν το 2013. οι αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, την οποία και αποκάλυψε στις 9 Ιουνίου 2013.
Ο ίδιος τόνισε στην εφημερίδα Guardian ότι δεν μετανιώνει για αυτό που έκανε.
Ο Σνόουντεν, ωστόσο, δήλωσε δυσαρεστημένος για την αυξανόμενη εισβολή στο απόρρητο των ανθρώπων τόσο στον πραγματικό, όσο και στον ψηφιακό κόσμο, επικαλούμενος εμπορικά διαθέσιμες κάμερες παρακολούθησης, βίντεο, αναγνώριση προσώπου, τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και spyware όπως το μυστικό λογισμικό παρακολούθησης Pegasus, που χρησιμοποιούνταν εναντίον αντιφρονούντων και δημοσιογράφων.
Ο Σνόουντεν βρίσκεται εξόριστος στη Ρωσία από το 2013, αφού διέφυγε από το Χονγκ Κονγκ, όπου παρέδωσε δεκάδες χιλιάδες άκρως απόρρητα έγγραφα σε δημοσιογράφους.
Πέρυσι έλαβε τη ρωσική υπηκοότητα, δύο χρόνια αφότου υπέβαλε αίτηση, και από τότε μείωσε τις δημόσιες εμφανίσεις του, εν μέρει λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, καθώς έχει δύο μικρούς γιους.
Ο Σνόουντεν, ωστόσο, παρέμεινε σε επαφή την τελευταία δεκαετία με τρεις δημοσιογράφους από το Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένου ενός ρεπόρτερ της Guardian, μεταδίδει το Tanjug.
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν προκάλεσε μεγάλη διαμάχη όταν κυκλοφόρησε απόρρητα έγγραφα που έδειχναν την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μυστικών επιχειρήσεων παρακολούθησης, καθώς και έγγραφα που έδειχναν ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν επιθέσεις ηλεκτρονικής πειρατείας σε υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια της συνάντησης της ομάδας κρατών G20 στο Λονδίνο το 2009. στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα.
Πηγή: ΕΡΤ – Μετάφραση: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς