Τα ισπανικά αριστερά κόμματα κατάφεραν επιτέλους να σχηματίσουν ένα ενιαίο μπλοκ, ύστερα από 50 χρόνια μετά τη μετάβαση της Ισπανίας στη δημοκρατία στα τέλη της δεκαετίας του 1970, και έχουν κοινό στόχο να σταματήσουν το κύμα της ακροδεξιάς.
Παρά τον αισιόδοξο τόνο που εξέφρασε το Σάββατο η υπηρεσιακή υπουργός Εργασίας και επικεφαλής του Sumar Γιολάντα Ντίας, η γέννηση αυτού του μεγάλου μπλοκ προοδευτικών δυνάμεων ήταν πολύ περίπλοκη.
Την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν από την επίσημη προθεσμία, το Sumar καταχώρησε τον συνασπισμό 15 κομμάτων, ο οποίος είχε 2,2 εκατομμύρια ψήφους στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και έλαβε 2,9 εκατομμύρια ψήφους στις προηγούμενες γενικές εκλογές του 2019.
Με αυτές τις ψήφους και σε συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, στοχεύουν να αποτρέψουν μια κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (PP/EPP) με το ακροδεξιό κόμμα Vox (ECR), ενδεχόμενο το οποίο παραμένει ως πρόκληση.
Αδελφοκτόνος μάχη για την αμφιλεγόμενο υπουργό Μοντέρο
Λίγα λεπτά πριν από την επίσημη προθεσμία, οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ντίας και της υπηρεσιακής υπουργού Κοινωνικών Δικαιωμάτων και Γενικής Γραμματέως του Podemos (Izquierda UE), Ιόνε Μπελάρα, έδωσαν σκληρή μάχη: Το Podemos απαίτησε την άρση του βέτο για να εμφανιστεί στις λίστες Sumar η αμφιλεγόμενη εν ενεργεία υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, πρώην συνεργάτης του ιδρυτή του κόμματος και πρώην υπουργού Πάμπλο Ιγλέσιας.
Τελικά, το βέτο δεν ήρθη. Πρόκειται, προς το παρόν, για μια νίκη της Ντίας, την οποία μόλις πριν από λίγα χρόνια ο Ιγλέσιας θεωρούσε φυσικό διάδοχό του στο Podemos.
Το Σάββατο, η Ντίας εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία, η οποία επέτρεψε την εγγραφή του εκλογικού συνασπισμού, και ευχαρίστησε τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό, χωρίς να αναφέρει ρητά τους Podemos. «Θα κερδίσουμε τις εκλογές», τόνισε η Ντίας , όπως μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.
«Η Ισπανία ήθελε να δώσουμε τα χέρια. Θα δείξουμε ότι η πολιτική μπορεί να ξεφύγει από τον κυνισμό. Είναι ο ορίζοντας μας και δεν πρόκειται να αποτύχουμε (…) δεν ήρθαμε για να προκαλέσουμε φόβο, πανικό (…) και δε βλέπουμε φαντάσματα, αλλά το αντίθετο», πρόσθεσε.
Επίσης, το Σάββατο, η Μπελάρα ζήτησε και πάλι από το Sumar να άρει το βέτο στις λίστες της Μοντέρο, διότι η μη συμπερίληψή της – όπως είπε – «δεν είναι μόνο άδικη απόφαση, αλλά και πολιτικό λάθος».
Για να εξηγήσει γιατί οι Podemos συμφώνησαν τελικά να ενταχθούν στον μεγάλο αριστερό συνασπισμό με τον Sumar, η Μπελάρα έστειλε στους ακτιβιστές του κόμματός της μια επιστολή.
«Απειλές» για το Podemos: ή τώρα ή ποτέ
Στο κείμενο, η υπουργός διαβεβαιώνει ότι η διαπραγματευτική ομάδα της Ντίας ενημέρωσε το Podemos για την άρνηση άρσης του βέτο στην Μοντέρο και την «αμετάκλητη» απόφαση να διατηρηθεί η τελευταία προσφορά που εστάλη. Σύμφωνα με την Μπελάρα, το Podemos «απειλήθηκε» ότι θα αποκλειστεί από τον συνασπισμό αν δεν αποδεχθεί τους όρους του Sumar.
Όμως το Podemos δεν το έβαλε κάτω.
Η Μπελάρα, η οποία θα είναι το νούμερο πέντε στη λίστα του Sumar στη Μαδρίτη, δεν αποδέχεται το βέτο για την Μοντέρο, καθώς ως υπουργός ισότητας, «έχει πάει τη φεμινιστική πρόοδο στη χώρα μας πιο μακριά από οποιονδήποτε άλλο πριν».
Αντιμέτωποι με την απειλή να μείνουν εκτός του «μεγάλου συνασπισμού» των προοδευτικών δυνάμεων στα αριστερά του PSOE, οι Podemos αποφάσισαν να αποδεχθούν τη συμφωνία με μια υβριδική και πολύ ασαφή φόρμουλα: να υπογράψουν το σύμφωνο αλλά «χωρίς συμφωνία», εξήγησε το Σάββατο η Μπελάρα.
Σε μια προσπάθεια να άρει το βέτο, η Μπελάρα προέτρεψε την Ντίας να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση μέχρι την επίσημη παρουσίαση των εκλογικών λιστών, και η προθεσμία λήγει στις 19 Ιουνίου.
Μετά τη συμφωνία της Παρασκευής, τα κόμματα που συνθέτουν το Sumar είναι το Podemos, Izquierda Unida, Catalunya En Comú, Más Madrid, Más País, Compromís, Chunta Aragonesista, Més per Mallorca, Més per Menorca, Verdes Equo, Proyecto Drago, Alianza Verde, Batzarre, Izquierda Asturiana και Iniciativa del Pueblo Andaluz.
Πηγή: Euractive